Desem bananenbrood met hazelnoten

Desem bananenbrood met hazelnoten

Dit desem bananenbrood met hazelnoten smaak beslist naar meer. Een licht geroosterd bammetje met een likje roomboter is een ware traktatie. Desembrood met een vleugje banaan, extra smaakvol door de speculaaskruiden en met een knapperige bite door de kleine hazelnoten. Lekkere nootjes die ik twee jaar geleden kreeg van de Turkse hazelaar die hier in de straat groeit.

Bananenbrood bakken in de oven

We kennen inmiddels allemaal wel het bekende bananenbrood. Je bakt het als een cake, waar je heel eenvoudig al je (over)rijpe bananen in verwerkt. Bananen met bruine vlekjes zoals op de foto zijn nog prima te ten, maar voor het oog minder aantrekkelijk. Weggooien is echt zonde! Je kunt ze in verschillende leuke gerechten verstoppen. Denk aan bananencake of bijvoorbeeld pancakes, fruitleer, havermoutkoekjes, eierkoeken, een shake en zelfs bananenijs.

Ik wilde iets nieuws proberen, omdat er al verschillende recepten voor bananenbrood op mijn website staan. Zoals dit glutenvrije Haver kokos bananenbrood met melkkefir en Bananenbrood met pecannoten.

Desem bananenbrood is gezond(er)

Dit heerlijke brood bestaat enkel uit gezonde en pure ingrediënten. Meer dan bloem, biologische bananen, biologische nootjes, zout en specerijen bevat het niet, maar het heeft zeker smaak voor tien. Het vult goed, je krijgt dus niet snel trek na afloop. Doordat het de tijd heeft gekregen om zich te ontwikkelen en te rijzen is het lichter verteerbaar. Wil je het nog gezonder maken, vervang dan een deel van de bloem door (volkoren)meel. 

Heb je geen kleine hazelnoten in huis? Gebruik dan gewone hazelnoten of vervang ze door pecan- of walnoten.

I am organic, let’s eat the world better

I am organic is een bedrijf dat vers en biologisch fruit, groente en kruiden met een goed verhaal verkoopt. Op dit moment zijn hun producten bij veel kiosken op stations te koop en kun je ze online bestellen bij Gorillas.

Elk product bevat een QR-code. Zo kun je heel eenvoudig achterhalen waar je gezonde en verse lekkernijen vandaan komen.

Via de foodybox kreeg ik een tros biologische bananen van het bedrijf I am organic om te testen.  Ze smaken heerlijk en het formaat is niet te groot en niet te klein. Ik maakte er meteen een uitdaging van en ging voor jou met het fruit en een actieve desem aan de slag. Het eindresultaat zie je op de foto bovenaan dit artikel over desem bananenbrood bakken.

I am organic : ‘Wij streven naar de beste smaak en beleving, gecombineerd met een zo klein mogelijke CO2 voetafdruk. Wij bieden 100% transparantie met behulp van sociale certificaten en een QR-code die consumenten de herkomst van elk specifiek product tonen.’

I am organic is een merk van Organto Foods. Wil je meer over dit bedrijf weten, kijk dan even op de website I am organic.

Recept desembrood met bananen

Desem bananenbrood met hazelnoten

Desem bananenbrood met hazelnoten

Desembrood met bananen en noten. Een heerlijk langonderwegbrood dat smaakt naar meer. Recept Xandra bakt Brood.
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 3 d
Baktijd 30 min
Totale tijd 3 d 50 min
Gang Brood
Keuken Hollands
Aantal 1 vloerbrood

Benodigdheden

  • keukenweegschaal
  • staafmixer of blender
  • deegkneder (optioneel)
  • mengkom met deksel
  • deegschraper
  • langwerpig rijsmandje geschikt voor 500-750 gr deeg
  • Semolina voor op werkblad en in rijsmandje
  • plastic zak of een afsluitbare bak (tweede rijs)
  • lame of scherp mesje
  • pizzasteen of bakplaat
  • hittebestendig bakje of stoomfunctie oven

Ingrediënten
  

Dag 1: Voordeeg 100% hydratatie (start circa 8 – 10 uur eerder)

  • 10 g desemstarter actief
  • 20 g tarwebloem
  • 20 g water

Dag 2: Desem brooddeeg

  • 400 g tarwebloem van de molen (online Bouwhuis)
  • 6 g (bakkers)zout
  • speculaaskruiden naar smaak (optioneel)
  • 50 g voordeeg van dag 1
  • 230 g gepureerde bananen (ca. 3 stuks)
  • 75-100 g water

Vulling

  • 50 g kleine hazelnoten (Turkse hazelaar)

Instructies
 

Voorbereiding

  • Lees voordat je aan de slag gaat eerst het recept een keer goed door. Dat voorkomt verrassingen tijden het kneden, rijzen en bakken van dit heerlijke desembrood.
  • Let op: de rijstijden in dit recept zijn richtlijnen. Kijk naar je deeg en doe eventueel de druktest met je wijsvinger. Wellicht gaat het bij jou sneller of juist niet. Hier het meestal vrij koel (ca. 18 graden) in huis, dus dan duurt het rijzen vaak iets langer dan in de meeste recepten staat aangegeven.

Dag 1: desem activeren

  • Start maximaal 8 – 10 uur (bij een kamertemperatuur van circa 18 graden) voordat je het deeg gaat kneden. Je desemstarter moet wel actief genoeg zijn, anders lukt het niet om het in 1 keer optimaal te krijgen om er mee te kunnen bakken. Anders rijst je deeg slecht en krijg je geen luchtig brood.
  • Neem een klein schaaltje doe hier 10 gram van je desemstarter en voeg daar 20 gram tarwebloem en 20 gram water bij. Mix alles goed door elkaar. Leg een dekseltje los op het bakje en zet het weg op een niet al te warme plaats, zo rond de 18 graden is prima.

Dag 2: desem brooddeeg maken

  • Weeg eerst alle benodigdheden voor het deeg goed af en zorg dat je werkblad schoon is. Neem daarna een mengkom en doe hier bloem, specerijen (optioneel) en bakkerszout in. Nu alles even goed mengen.
  • Pureer 230 gram bananen tot een gladde emulsie. Ik heb de staafmixer hiervoor gebruikt.
  • Doe 75 gram water bij het voordeeg van dag 1 en roer je desem even los. Voeg het daarna samen met de gepureerde bananen bij het bloemmengsel.
  • Machinaal: Bevestig de kom aan je kneedmachine (indien nodig) en zet de machine aan op een lage stand. Kneed in ongeveer 10 minuten een glad en elastisch deeg van de ingrediënten. Wanneer tijdens het kneden blijkt dat je deeg te droog is, voeg dan nog wat water toe. Doe dit beetje bij beetje, totdat je denkt dat het voldoende is.
  • (Met de hand kneden kan ook, maar dan duurt het iets langer. )

Deeg testen

  • Test het deeg door er een vliesje van te trekken. Scheurt het snel, kneed het dan nog een minuutje en test opnieuw.
  • Rek je deeg nu uit tot een langwerpige, dikke lap en verdeel hier de hazelnoten over. Vouw het deeg op zodat alle noten verspreid en bedekt zijn. Maak er daarna een bol van.
  • Vet een kom in met een klein beetje olie, maak vervolgens een bal van je deeg en leg het in de kom. Draai het een paar keer om en om, zodat er overal een dun laagje vetstof zit.

Eerste rijs

  • Dek de kom goed af en laat het desemdeeg ongeveer 2 uur rijzen op kamertemperatuur. Plaats het deeg daarna in de koelkast. En controleer even of die op maximaal 5 graden staat. Liever niet kouder of warmer.

Dag 3: Desembrood bakken

  • Haal het deeg in de ochtend uit de koeling. (Ik deed dat rond 08.00 uur, maar vroeger mag ook.) Laat het daarna 3-4 uur op kamertemperatuur staan.
    Schuif het rijsmandje in een plastic zak of plaats het in een afsluitbare box. Laat het deeg vervolgens nog 3-4 uur rijzen. Test het deeg regelmatig met een drukproef, dan kun je zien of het al gereed is om te bakken.

Deeg opmaken

  • Strooi eerst wat rijstbloem, rogge of semolina (werkt ook prima) in het mandje en op je werkblad. Haal het deeg uit de kom, sla het zachtjes door. Rek het daarna zachtjes uit tot een dikke, langwerpig lap en vorm er een batard van. Hoe je dat doet, zie je hier: een batard brood leren vormen. Breng nu ook een klein beetje bloem aan de buitenkant van het deeg aan en leg het daarna met de naad (sluiting) naar boven in het mandje. Die naad zie je dus als het deeg in het mandje zit.

Oven voorverwarmen

  • Vergeet niet om op tijd de oven voor te verwarmen op 220 graden. Plaats eerst de pizzasteen op het onderste rooster voordat je het apparaat aan zet! Heb je geen pizzasteen, verwarm dan de bakplaat mee.

Desem bananenbrood met hazelnoten bakken

  • Haal het rijsmandje eerst uit de verpakking. Leg er een stukje bakpapier op en keer het mandje voorzichtig om. Maak met een scherp mes een snede overlangs en schuif het deeg op de pizzasteen of bakplaat. Verlaag de temperatuur naar 200 graden en voeg de eerste 10 minuten van de baktijd stoom toe. Ik heb een stoomfunctie op mijn oven, maar je kunt ook een hittebestendig bakje met wat kokend water vullen. Bak het desembrood met bananen in ongeveer 30 minuten goudbruin. (De kerntemperatuur van het brood is dan rond de 94 graden.)
  • Laat het brood na het bakken eerst goed afkoelen op een rooster.
  • Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Desem bananenbrood met hazelnoten’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD of #XandraBaktBrood. Dank je wel alvast.

Desem bananenbrood met hazelnoten gemaakt?

Heb je dit heerlijke bananenbrood 2.0 met nootjes gebakken? Het lijkt mij leuk wanneer je daarna een foto van jouw ‘Desem bananenbrood met hazelnoten’ op social media met ons deelt. Plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD of #XandraBaktBrood. Dank je wel alvast.

 

Bron: Met dank aan I am organic voor het beschikbaar stellen van een tros bananen via de foodybox herfst van Kroon op het Werk. Recept Xandra Bakt Brood. 

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Desem bananenbrood met hazelnoten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe vind je het recept? Geef je waardering!




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven