Desem bierbrood bakken in de römertopf

Desem bierbrood bakken in de römertopf

Desem bierbrood bakken in de römertopf is eigenlijk een fluitje van een cent. Moeilijk is het niet, je kleine vriendjes doen immers het werk terwijl jij in dromenland bent. De bacteriën maken van het deeg een smaakvolle en lichter verteerbare lekkernij. Tel daar een fruitige biertje bij op en je krijgt een eindresultaat dat smaakt naar meer. De gesloten römertopf zorgt tevens voor de broodnodige stoom. Zo ontstaat er een heerlijk knapperige korst en een goede ovenrijs. Wat wil een thuisbakker nog meer.

Brood bakken met bier

Brood met bier maken is eigenlijk helemaal zo gek nog niet. Je ziet steeds meer speciale bakmixen in de schappen van de winkels verschijnen. Wis je trouwens dat je heel eenvoudig zelf een bierbrood kunt bakken van enkel pure ingrediënten. Vandaag deel ik een recept voor bierbrood zonder gist, maar met zuurdesem met je. Ben je geen fan van desem of heb je geen starter in huis? Elders op mijn website Xandra Bakt Brood vind je ook recepten voor bierbrood met gist. Onderaan dit item vind je een overzicht genaamd ‘Meer brood en bier’.

Hoe smaakt bierbrood

Dit bierbrood zonder gist, maar met zuurdesem smaakt naar meer. Maar dan weet je natuurlijk nog niks. Welk bier voor bierbrood? De geur en smaak van het eindresultaat is geheel afhankelijk van het soort bier dat je gebruikt. Zo zorgen donkere abdijbieren voor een diep en vol accent. Maar gebruik je een licht biertje, zoals deze ‘Mon Cherry’ kersenbier van brouwerij HOOP dan geeft dat een fruitige en aangename vleugje.

Hoe eet je bierbrood? Belegd met kaas is hier favoriet, maar je kunt het desgewenst ook met allerhande vleeswaren combineren. Een hartige topping verdient wat mij betreft de voorkeur. Al denk ik dat zoete kauwen er ook wel een passende oplossing voor hebben.

Desem bierbrood bakken in de römertopf

Zo vorm je een batard vloerbrood

Heb je nog nooit een batard, een langwerpig vloerbrood gemaakt? Kijk dan even hier hoe dat in zijn werk gaat. Stap-voor-stap neem ik je mee door het proces: ‘Een batard vorm je zo’.

Tip: Ik heb het deeg voor dit bierbrood in een kneedmachine gemaakt, maar je kunt het ook met de hand kneden. Dat laatste duurt dan natuurlijk wel iets langer. Het recept gaat uit van een kneedmachine.

Recept bierbrood met desem en blauwe bessen

Desem bierbrood bakken in de römertopf

Recept van Xandra bakt brood voor een desem bierbrood met blauwe bessen, gebakken in een römertopf. Heb je die niet bak het desembrood dan op een bakplaat.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 2 uur
Rijstijd 3 d
Totale tijd 3 d 2 uur 15 min
Gang Brood
Keuken Hollands
Aantal 1 vloerbrood

Benodigdheden

 • keukenweegschaal
 • schaaltje of potje met los deksel (desem)
 • kom met deksel of douchemutsje
 • olie om de kom in te vetten
 • kneedmachine (optioneel)
 • deegschraper
 • banneton of rijsmandje, langwerpig
 • grote plastic zak, herbruikbaar
 • Lame of scherp mes
 • roggebloem of semolina voor in rijsmandje
 • römertopf, geschikt voor ca. 800 gr deeg
 • bakpapier
 • ovenhandschoenen

Ingrediënten
  

Voordeeg of actief desem (start circa 8 uur eerder)

 • 30 gr desemstarter
 • 110 gr koud water (uit de kraan)
 • 110 gr tarwebloem (Franse bloem T65)

Deeg

 • 375 gr tarwebloem (Franse bloem T65)
 • 8 gr (bakkers)zout
 • 250 gr geactiveerde desemstarter (van dag 1)
 • 180-200 gr bier (Hoop Mon Cherry)

Vulling optie 1

 • 1 handvol handje kersen (vers, zonder pit en gehalveerd)

Vulling optie 2

 • 1 handvol blauwe bessen (vers)

Instructies
 

Voorbereidingen

 • Lees eerst het recept een keer goed door. Zet de benodigdheden alvast klaar op je werkblad en weeg de ingrediënten alvast af. Start ongeveer 8 uur voordat je het deeg gaat maken met het voeden/activeren van je desemstarter. De exacte fermentatietijd is mede afhankelijk van de temperatuur van de keuken en het water dat je gebruikt. Hoe warmer hoe sneller je desem op zijn best is en vice versa.

Dag 1: voordeeg – desem activeren

 • Neem een schaaltje of potje (liefst van glas, want dat geeft geen geur of smaak af). Doe hier vervolgens 30 gram desemstarter in en voeg daar 110 gram Franse bloem T65 en 110 gram koud water, zo uit de kraan bij. Roer het nu tot een egaal papje en leg daarna een los dekseltje op het bakje. Zet je voordeeg – desem weg op kamertemperatuur (hier was het die dag circa 18 – 19 graden).

Dag 2: Deeg kneden

 • Neem de kom van de kneedmachine en doe hier eerst de droge ingrediënten in en roer ze even snel door elkaar. Nu mag ook je voordeeg – desem erbij en start met 180 gram Hoop ‘Mon Cherry’ bier. Bevestig de kom aan de machine en kneed er in 8-10 minuten een soepel deeg van. Wanneer tijdens het kneden blijkt dat het deeg te droog is, voeg dan stap-voor-stapje ook de rest van het bier toe.

Deeg testen – vliesje trekken

 • Test nu eerst even het deeg door er een vliesje van te trekken. Maak eerst je handen een beetje nat met water en pak dan een klein stukje deeg. Kijk vervolgens of het voldoende gekneed is. Het deeg moet soepel en zijdezacht aanvoelen. Dit doe je door het deeg zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Als het niet snel scheurt, kun je van al het deeg een bal vormen en in een licht ingevette kom doen. Scheurt het wel snel, kneed het dan nog een minuutje.

Eerste rijs

 • Maak een bal van je deeg en leg het in een met olie ingevette kom. Draai het deeg een paar keer om en om, zodat er overal een heel dun laagje vetstof zit. Laat het deeg afgedekt circa 3 uur rijzen bij kamertemperatuur. Het moet dan ongeveer 1,5 keer zo groot geworden zijn.
 • Plaats nu de kom met deeg in de koelkast bij maximaal 5 graden. Als het deeg snel terug kan koelen dan remt dat de rijs af. Laat het daar ongeveer 12-14 uur staan.

Dag 3: doorslaan, vormen, rijzen en bakken

 • Spoel de blauwe bessen schoon onder de koude kraan en dep ze daarna goed droog.
 • Haal om circa 8 uur het deeg uit de koeling en laat het vervolgens nog 1,5-2 uur op kamertemperatuur rijzen. Het deeg is dan totaal 2 keer zo groot geworden.

Batard vormen

 • Strooi een beetje bloem op je werkblad en leg daar het deeg op. Maak nu een platte, rechthoekige lap van het deeg. Dit doe je door er zachtjes op de duwen en aan te trekken. Verdeel nu de besjes over het deeg en vouw het daarna op. Probeer er zo min mogelijk lucht mee te vouwen. Laat het deeg nu 10 minuten rusten onder de omgekeerde mengkom.
 • Strooi ondertussen wat roggebloem of semolina in het rijsmandje.
 • Vorm nu voorzichtig een batard van je deeg en probeer om de besjes zoveel mogelijk onder het deeg te houden. Zo voorkom je dat ze kunnen verbranden tijdens het bakken.
 • Breng wat bloem aan de buitenkant van de batard aan en leg het deeg met de naad naar boven in het rijsmandje.

Tweede rijs

 • Schuif het mandje in de plastic zak en sluit deze af met een knop of een klem. Laat het deeg nu 1-1,5 uur op kamertemperatuur rijzen. Wanneer je er na afloop voorzichtig met één vinger op druk, dan moet het deeg weer langzaam terugveren.

Deeg in römertopf

 • Knip een stuk bakpapier op maat voor op de bodem van de kleischaal. Haal het rijsmandje uit de plastic zak en leg het stukje bakpapier op het deeg. Plaats hier nu de onderschaal van de römertopf er omgekeerd overheen en draai alles in 1 keer om. Het deeg ligt nu netjes in de koude topf. Maak de binnenkant van het deksel een klein beetje nat en droog het daarna weer af. Snijd het deeg in met een scherp mesje. Sluit de broodbakvorm en schuif het op het rooster in een onverwarmde(!) oven.

Brood bakken in de oven

 • Zet de oven aan op 230 graden, stand: onder- en bovenwarmte. Bak het bierbrood 40 minuten in een gesloten kleischaal. Verwijder dan het deksel en verlaag direct de temperatuur naar 200 graden. Bak het brood dan in 15-20 minuten goudbruin. Je kunt het desembrood de laatste 5 minuten eventueel ook nog even zonder bakvorm bakken. Het brood is gaar wanneer het hol klinkt als je op de onderkant klopt. De kerntemperatuur ligt dan rond de 94 graden.
 • Haal het brood uit de oven en laat het eerst goed uitdampen en afkoelen op een rooster.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

Ga je dit desem bierbrood bakken?

Ga je dit bierbrood zelf maken? Vergeet dan niet om er een mooie foto van te nemen. Ik ben namelijk reuze nieuwsgierig naar het eindresultaat. Daarom lijkt het mij leuk wanneer je een afbeelding van jouw ‘desem bierbrood bakken in de römertopf’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD of #XandraBaktBrood. Dank je wel alvast!

Meer brood en bier

Bron: Met dank aan brouwerij HOOP voor het beschikbaar stellen van ‘Mon Cherry’ bier via Kroon op het Werk. 

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Desem bierbrood bakken in de römertopf

6 gedachten over “Desem bierbrood bakken in de römertopf

 1. Hoi Xandra,

  Dit recept klinkt heerlijk en ik sta te popelen om uit te gaan proberen. Ik heb geen Römertopf, zou je het ook gewoon in een voorverwarmde oven kunnen bakken op een pizzasteen? Of zou bakken in een gietijzeren pan dan een betere optie zijn?

  Groetjes Esmee

 2. 5 sterren
  Heerlijk brood, vandaag voor 2e keer weer gelukt dankzij goed beschreven recept, bedankt hiervoor! Dankzij jou ,,zuurdesem” maken recept bak ik al meer dan een jaar met dezelfde desemstarter en vorig week heb ik dit brood ervan gemaakt! IK heb alleen geen Römertopf meer en heb het in een ovale gietijzeren pan gedaan, gaat ook prima! Foto’s met jou naam plaats ik op Instagram

 3. 5 sterren
  Dit brood is zó ontzettend lekker! Normaal bak ik qua wit brood alleen sandwich bread voor mijn kinderen (tosti’s) maar deze bak ik graag voor mezelf, wát een traktatie. Ik heb blauwe bessen gebruikt en fruity rosé bier 0% van Bavaria want dat was het enige dat ik kon vinden. De eerste keer deed ik het insluiten van de bessen niet dmv lamineren omdat ik het iets te lang had laten rijzen, maar tijdens het vormen van het deeg (toen geen enkele bes aan de buitenkant). Vandaag volledig volgens recept, al denk ik dat ik het ook een keer in warme RT+oven ga doen want ik heb het idee dat mijn oven niet snel genoeg op temperatuur komt (duurt 22 minuten?).

  Het lukt me helaas niet om een foto te plaatsen.

 4. Hoi Xandra gister heb ik het voordeeg gemaakt en vandaag ga ik er verder mee aan de slag, het lijkt me een heerlijk brood, even een vraagje over de römertopf normaal moet ik de römertopf een half uur voor gebruik in water leggen moet dat bij dit brood ook of is alleen de binnenkant van het deksel inspuiten voldoende?

  1. Beste Nelleke, brood kan je gewoon in een droge topf bakken. Soms maak ik de binnenkant van het deksel een klein beetje nat wanneer ik het deeg er in laat rijzen. Dit voorkomt voortijdige korstvorming door uitdroging en kan het deeg zich beter ontwikkelen. Ik spoel de binnenkant van het deksel dan even snel af onder de koude kraan en droog het daarna goed af. Bak ze! Gr. Sandra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe vind je het recept? Geef je waardering!
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven