Desembrood bakken met de 1-2-3 methode

Desembrood bakken met de 1-2-3 methode

Desembrood bakken met de 1-2-3 methode. Wat is dat precies? De afgelopen jaren ben ik deze methode met enige regelmaat online tegengekomen. Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt, maar wegens tijdgebrek en andere omstandigheden was het er helaas nog van gekomen. Het is nu dus de hoogste tijd om op onderzoek te gaan. Ik heb deze week allerlei Engels- en Duitstalige broodbak-websites doorgespit en op YouTube rondgeneusd.

Hoe zit het nu eigenlijk

De gevonden formules blijken niet overal gelijk te zijn. Dat zorgt direct al voor enige verwarring. Zo gebruikte een vlogger bijvoorbeeld 1 deel desem, 1 deel water, 2 delen zout (tsp./ theelepel) en 3 delen bloem-meel. Sommige gaan uit van een actieve desem met 50% hydratatie, anderen juist van 100%. Eerst het kaf maar eens van het koren scheiden, zodat de goede bakkers overblijven. Er staat immers ook een hoop rommel op internet. Zie daar als leek maar eens de juiste informatie tussenuit te vissen. Iets met een naald en een hooiberg. Het is gelukt, mijn ijver is beloond met een goed werkend procedé. Een beetje van internet en een beetje van mijzelf. En ik hoop binnenkort ook een beetje van jou.

Desembrood bakken met de 1-2-3 methode

Desembrood bakken met de 1-2-3 methode klinkt wellicht wat vreemd, maar eigenlijk is het heel eenvoudig. Met deze verhoudingen krijg je een wel een ietwat plakkerig deeg. Door minimaal 50% volkorenmeel te gebruiken, voorkom je dat het deeg lastig(er) te hanteren is. De vezels in het volkorenmeel kunnen namelijk lekker veel vocht opnemen. Zeker voor beginnende desembakkers is dit een prima oplossing. Bovendien is bruinbrood smaakvoller dan wit en bevat het tevens nog de broodnodige vezels voor een goede stoelgang. Nu ben je natuurlijk wel nieuwsgierig naar de formule. Hier komt hij:

Desembrood bakken met de 1-2-3 methode

Zo reken je de hoeveelheid zout uit

Het zout in dit brood is circa 1,8 % van de totale hoeveelheid tarwe volkorenmeel en -bloem Vergeet dus niet dat je desem voor 50% uit bloem bestaat. Tel dat dus eerst op bij de 3 delen meel en bloem. Voorbeeld naar onderstaand recept: ik neem 300 gram bloem en meel plus 50 gram bloem van de starter is totaal 350 gram x 1,8% = 6,3 gram zout. Afgerond op 6 gram.

Autolyse of toch niet

In veel recepten met de 1-2-3 methode wordt gebruik gemaakt van een autolyse van 30 minuten voordat het zout erbij gaat. Voor een autolyse roer je alle ingrediënten behalve het zout door elkaar en laat het dan afgedekt een x aantal minuten staan.  Dan voeg je het zout toe en kneed je het deeg. Voordeel van deze methode is dat het deeg zelf voor een groot deel zijn werk doet en je minder lang hoeft te kneden. Persoonlijk vind ik het nogal een gedoe. Dan sta je 30 minuten te wachten totdat je weer verder kunt. Ik heb dus voor een andere werkwijze gekozen. Beide manieren heb ik getest en ze leveren een prima brood op. Kies de methode die het beste bij je past.

Desembrood bakken met de 1-2-3 methode

Deeg met iets hogere hydratatie

Een desemdeeg volgens de 1,2,3, methode heeft een iets hogere hydratatie (percentage vocht). Wanneer je nog een redelijk onervaren thuisbakker bent dan kan dat wel eens een uitdaging blijken te zijn. Moeilijk is het niet, maar je moet even weten hoe. Vergeet ook niet dat oefening kunst baart. Kijk anders eerst even naar dit YouTube filmpje van de Weekend Bakery. Zij laten zien hoe je deeg vouwt op je werkblad, dat kan natuurlijk ook. Het deeg heeft ongeveer dezelfde consistentie als in mijn recept. . 

Recept

Desembrood bakken met de 1-2-3 methode

Desembrood bakken met de 1-2-3 methode

Eenvoudige formule om recept voor desembrood te berekenen. Tips, uitleg en recept van Xandra Bakt Brood. Een echte aanrader. Ook geschikt voor de beginnende desembakkers die al wat ervaring met het bakken van brood hebben.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 1 uur 15 min
Rijstijd 3 d
Totale tijd 3 d 1 uur 30 min
Gang Lunch, Ontbijt
Keuken Hollands
Aantal 1 vloerbrood

Benodigdheden

 • extra roggemeel voor rijsmandje en werkblad
 • keukenweegschaal
 • kommetje of pot + deksel
 • mengkom
 • deegkneder (optioneel)
 • deegschraper
 • langwerpig rijsmandje ( in mijn geval voor maximaal 800 gr deeg)
 • ovensteen of verwarmde bakplaat
 • bakpapier (optioneel)
 • pizzaschep o.i.d.
 • lame of scherp mesje
 • stoomfunctie oven of hittebestendig bakje met kokend water
 • rooster

Ingrediënten
  

Voordeeg – actieve desemstarter 100% (activeer 8 -10 uur eerder, voordat je het deeg gaat maken)

 • 20 gr desemstarter actief
 • 40 gr tarwebloem
 • 40 gr water

Deeg:

 • 150 gr tarwebloem
 • 100 gr tarwe volkorenmeel
 • 50 gr rogge volkorenmeel
 • 6 gr (bakkers)zout
 • 100 gr actieve voordeeg van dag 1
 • 170+30 gr water

Instructies
 

 • Lees het recept eerst helemaal door voor je aan de slag gaat. Zet vervolgens alle benodigdheden klaar, reken desgewenst de hoeveelheden aan de hand van de 1-2-3- methode uit en weeg de ingrediënten af.

Dag 1: desem activeren

 • Start 8 – 10 uur voordat je het deeg wilt gaan maken en het activeren van je desem. Meng 20 gram van je moederdesem met 40 gram water en 40 gram bloem in een bakje of pot. (Zelf werk ik het liefste met glas.) Er mogen bijna geen klontjes meer in het mengsel zitten. Leg een deksel los op het bakje/pot en zet je starter weg op kamertemperatuur (hier circa 21 graden overdag).

Dag 2: Brooddeeg maken

 • Doe de starter met 170 gram water in de mengkom en roer de starter los. Voeg dan alle volkorenmeel, bloem en het zout toe. Bevestig de kom aan de kneedmachine en kneed er op een lage stand een elastisch deeg van. Dit duurt ongeveer 8 – 10 minuten. Je kunt het deeg controleren door er een vliesje van te trekken. Voeg nu beetje-bij-beetje de rest van het water toe, kneed niet te lang, maar wel totdat het water geheel door het deeg is opgenomen. Het deeg is wel een klein beetje plakkerig, denk aan een post-id.

Eerste rijstijd op kamertemperatuur

 • Maak een bol van je deeg en leg het in een met olie ingevette kom. Draai de bal nog een keer om-en-om, zodat overal een dun laagje olie zit. Dit voorkomt uitdrogen van het deeg en je trekt de glutenstrengen niet stuk tijdens het lossen.
 • Dek de kom af en zet het deeg weg bij kamertemperatuur (hier 21 – 22 graden). Laat het desemdeeg circa 2,5 uur rijzen. Vouw het deeg na 1 uur en na 2 uur van de totale rijstijd. Je kunt het deeg tijdens het vouwen gewoon in de kom laten zitten. Maak een hand een beetje nat met water en vouw het deeg vanaf 4 zijden over het midden van de deegbal heen.

Tweede rijstijd in de koelkast (max. 5 graden)

 • Plaats de afgedekte kom vervolgens in de koelkast en laat het daar minimaal 10 – 12 uur staan. Ik heb mijn deeg zelfs iets langer laten fermenteren. Het komt niet op een uurtje aan, mits het maar koud genoeg staat.

Dag 3: Deeg uit de koeling halen

 • Haal het deeg met kom en al uit de koelkast en laat het in circa 1,5 – 2 uur wat minder koud worden.
 • Strooi intussen alvast een dun laagje rogge aan de binnenkant van je rijsmandje en als je niet weet hoe je een batard vormt kijk dan meteen even hier: een batard brood vormen.

Doorslaan, vormen en derde rijstijd

 • Strooi nu ook een dun laagje roggemeel op je werkblad. Ik gebruik daar een theezeefje voor. Dat werkt heel handig. Zo zit niet de hele keuken onder het stof. Gebruik je deegschraper om de randen van je deeg wat los van de kom te maken. Keer de kom om en laat daarna het deeg langzaam op je werkblad zakken. Rek het deeg zachtjes op tot een langwerpig lapje deeg en vorm en vervolgens een batard van. Leg het deeg met de sluiting naar boven in je rijsmandje.
 • Oven: Verwarm halverwege de tweede rijstijd de oven inclusief steen of bakplaat voor op 220 graden.
 • Plaats de mand in een grote plastic zak of in een afsluitbare krat. Laat het deeg nu nog ongeveer 1,5 – 2 uur rijzen. Het ligt een beetje aan de omgevingstemperatuur hoe snel dit gaat. Controleer je deeg regelmatig door er zachtjes met een vingertop op te duwen. Veert het snel terug dan nog even laten staan, veert het langzaam terug dan kun je gaan bakken.

Brood bakken in de oven

 • Leg een stukje bakpapier op je mandje en daarop vervolgens weer een pizzaschep (o.i.d). Keer alles voorzichtig om. Snijd het deeg in met een lame of scherp mesje en plaats het deeg in de oven. Verlaag de oventemperatuur naar 200 graden. Voeg de eerste 15 – 20 minuten stoom toe. Ik zet de stoomfunctie van de oven op 3, maar een hittebestendig bakje met kokend water werkt minstens zo goed. Bak het brood in circa 25 -30 minuten goudbruin.
 • Laat het brood na het bakken eerst goed afkoelen op een rooster. Daarna kun je het gaan snijden

IK ZEG PROEVEN MAAR!

Desembrood gebakken met de 1-2-3 methode?

Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Desembrood bakken met de 1-2-3 methode’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Meer desem recepten elders

Desembrood bakken met de 1-2-3 methode

10 gedachten over “Desembrood bakken met de 1-2-3 methode

 1. Hallo Xandra,
  Een vraagje van een belgische brrodbakcollega.
  Betreffende het voordeeg bij een zuurdesem, daarmee begin je ong 8 uur op voorhand. Wil dit zeggen dat je de desemstarter zelf x-aantal uur daarvoor moet beginnen te voeden?

  Gr
  Ronald

  1. Beste Ronald, als er in een recept staat dat je een x aantal uren eerder je desem moet activeren, dan ga ik als volgt te werk. Ik neem een klein deel van mijn basis desemstarter die ik in de koelkast bewaar en doe daar een gelijke hoeveelheid water en meel of bloem bij. Meestal werk ik met de verhouding 1:2:2 dus 1 deel desemstarter op 2 delen water en 2 delen bloem of meel. Dat meng ik goed, sluit de pot af en laat het op mijn werkblad staan. Het is hier koel in huis, dus de fermentatie gaat dan iets minder snel. Wanneer de omstandigheden anders zijn, kouder of warmer, dan kun je de verhoudingen aanpassen naar 1:1:1 of bijvoorbeeld 1:3:3.
   Als je brooddeeg wilt gaan maken dan moet je desem ongeveer in volume verdubbeld zijn en nog niet inzakken. Gr. Sandra

 2. Hoi Xandra, ik wil graag mozzarella in het zuurdesembrood verwerken. Gebruik ik dan 200gr. Mozzarella en eventueel wat zongedroogde tomaatjes in olie heel fijn gesneden?
  Gr. Wies

  1. Beste Wies, ik denk dat 1 bolletje mozzarella van 125 gr ruim voldoende is. In klein stukjes snijden en dan door het deeg verwerken. Hou er wel rekening mee, dat er veel vocht uit de mozzarella komt tijdens het bakken. Het kan dus zijn dat je brood vochtiger aan de binnenkant wordt. Wat langer bakken kan dan een optie zijn. Wat misschien ook kan werken is om een pakje met mini mozzarella bolletjes te gebruiken, ik heb het idee dat die minder vocht bevatten. Ik hoor graag of het gelukt is. Bak ze! Gr. Sandra

 3. Beste Xandra, ik ben dat bakavontuur aangegaan.
  Ik heb een desemstarter van 2 weken oud gebruikt, eigenlijk nog niet optimaal om te gebruiken.
  Alles omgerekend voor een brood van 1000 gr. en het recept nauwkeurig gevolgd.
  Ik kom op een hydratatie van 71%, is dat niet een beetje hoog?.
  Het voordeeg percentage is 17%, is dat niet een beetje laag?.
  Het resultaat was namelijk een vrij kleverig brooddeeg, wat met de hand niet was te kneden.
  Met de mixer (te weinig vermogen) een paar minuten gekneed, waarschijnlijk te weinig.
  Twee keer Strech &Fold uitgevoerd, misschien ook te weinig?
  Tijdens het gehele proces weinig tot geen rijs waargenomen.
  Tijdens het bakproces ontstond enige ovenrijs.
  Het is een vrij compact vast brood geworden, wel met een aangename smaak.
  Ik zal het zeker nog een keer maken, maar dan met een beter resultaat, hoop ik.
  Ik vraag mij nu wel af, wat er verkeerd is gegaan.
  Ik ben benieuwd naar uw antwoord.
  Hartelijke groet, Joop Kokje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe vind je het recept? Geef je waardering!
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven