Desembrood met havervlokken

Desembrood met havervlokken

Dit lekkere brood met havervlokken is gebakken met haverdesem en een klein beetje droge gist. Een snufje gist verkort de rijstijd aanzienlijk, wat soms wel handig uitkomt wanneer je eens wat minder tijd hebt. Haverdesem maak je net zoals alle andere desemstarters.

Desem = meel/bloem + water + beetje warmte + geduld

Meer is het niet! Goedkoop en troeploos, mits je biologische bloem/meel gebruikt natuurlijk. Brood met havermeel stond al heel lang op mijn wensenlijstje en nu ik het eindelijk eens wilde gaan bakken, was er geen havermeel in huis. Wel had ik nog een zak met havervlokken staan, dus daar heb ik een deel van fijngemalen. De rest heb ik als topping gebruikt. Door de boule met de naden naar beneden in het rijsmandje te leggen, scheurt het deeg tijdens het bakken heel natuurlijk open. Zo krijg je een robuuste bol of een woeste knoest.

Desembrood met havervlokken

Ingrediënten (voor 2 broden):

  • 450 gr T65 tarwebloem
  • 200 gr tarwe volkorenmeel
  • 150 gr havermeel (of fijngemalen havermout of -vlokken)
  • 300 gr haverdesem (of een andere graansoort) 100% hydratatie
  • 2 gr droge gist
  • 16 gr bakkerszout
  • 420 gr water

Topping:

  • havervlokken

Verder nog:

  • mengkommen
  • keukenweegschaal
  • kneedmachine (optioneel)
  • 2 middelgrote rijsmandjes met doek
  • 2 douchemutsjes
  • ovensteen met bijbehorende aluminium bakplaat
  • hittebestendig bakje om te stomen
  • rooster om de broden na het bakken op te leggen

 

Bereiding desembrood met havervlokken

Zorg dat de benodigdheden op kamertemperatuur zijn, weeg de ingrediënten af en zet alles alvast klaar.

Doe bloem, meel, zout en gist in een kom en meng alles goed door elkaar. Dan desem en het water erbij. Zet de kneedmachine aan en laat deze 10 minuten rustig kneden (Kenwood stand 1).  Als het goed is, is er nu een soepel deeg ontstaan. Test dit nog even voor alle zekerheid met een klein stukje deeg. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het deeg dan nog 1 minuut.

Vet een mengkom goed in en doe daar vervolgens het deeg in. Dek de kom af met een douchemutsje of een stukje plastic. Laat het geheel 120 minuten op kamertemperatuur rijzen (1ste rijs ).

Bestrooi de binnenkant van de rijsmandjes met wat havervlokken.

Haal het deeg uit de kom en leg het op een met bloem bestrooid werkblad. Verdeel het in 2 gelijke stukken, bol deze goed op tot een boule. Strooi een laagje havervlokken op het werkblad. Bevochtig dan de buitenkant van de eerste deegbol met een wat water en rol de boule voorzichtig door de havervlokken, zodat de buitenkant helemaal bedekt is. Doe dat ook met de tweede boule. Leg ze met de naad naar beneden in de rijsmandjes. De mooie kant ligt dus boven en is zichtbaar. Dek de rijsmandjes af met een douchemutsje en laat ze 3 uur op kamertemperatuur rijzen (2de rijs).

Verwarm ondertussen de oven met de ovensteen erin goed voor op 240 graden.

Je bakt de broden één voor één. Kiep het eerste rijsmandje om op de bakplaat die bij de ovensteen hoort en schuif deze op de warme steen in de oven. Plaats meteen een klein hittebestendig bakje op de bakplaat, gevuld met kokend water. Verlaag de temperatuur naar 220 graden. Haal na 10 minuten het stoombakje weer uit de oven. Bak het brood in ongeveer 35 á 40 minuten goudbruin. Laat het brood afkoelen op het rooster en bak het tweede exemplaar.

EET SMAKELIJK!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

4 comments on “Desembrood met havervlokken”

  1. Riny schreef:

    xandra wil dit resultaat ook halen heb niet alles ervoor in huis en moet glutenvrij

    1. Xandra schreef:

      Beste Riny,

      Hetzelfde resultaat behalen zonder gluten is mij nog nooit gelukt. Dus of dat ook daadwerkelijk kan, daar heb ik helaas geen antwoord op. Misschien weet een blogger die alleen maar glutenvrij eet daar meer over. Veel succes!

      Mvg., Xandra

  2. elly schreef:

    Het kan, maar dan met boekweit, desem van amandelmeel, en banananen als binder

    1. Xandra schreef:

      Dank je wel voor de tip Elly! Ik zet het op mijn to-do-lijstje. Groetjes, Sandra

Geef een reactie: