Desembrood met oude geitenkaas en olijven

Desembrood met oude geitenkaas en olijven

Ook dit recept is er weer een dat ik absoluut vaker ga maken. Desembrood, oude geitenkaas en olijven vormen namelijk een heerlijke combinatie. Het is een lekker hartig en toch zacht verwenbrood. Weer eens wat anders dan stukjes baguette bij een kom warme soep of zachte stoofpot. Deze keer heb ik voor zwarte olijven en knoflookbieslook als extra smaakmakers gekozen. Maar wist je dat oude geitenkaas en fenegriek ook een fantastisch duo zijn. Misschien heb je mijn recept voor ‘Geitenkaas broodstengels met fenegriek’ al eens gebakken. Die zijn ook zeker de moeite waard.

Desem & gist

Vanwege tijdgebrek heb ik een beetje gesmokkeld en 2 gram instantgist aan de ingrediënten toegevoegd. Het deeg rijst dan iets sneller en je krijgt toch de smaak van desembrood. Je kunt het natuurlijk ook weglaten. Vergeet dan niet om de rijstijden te verlengen. Je kunt het deeg desnoods ook een nachtje in de koeling (max. 5 graden) zetten. De volgende dag 2 á 3 uur op kamertemperatuur laten komen en dan in de voorverwarmde oven schuiven.

Gietijzeren pan, römertopf of bakplaat

Je kunt dit smakelijke desembrood zowel in een gietijzeren pan of römertopf, als op een bakplaat of ovensteen bakken. Ik heb gekozen voor een gietijzeren pan. Voordat je de oven gaat voorverwarmen plaats je de pan inclusief deksel op een stevig rooster. Zet de oven wel op tijd aan, zodat de pan door en door warm kan worden. Het voordeel van een afgesloten pan of römertopf is dat je een geweldige ovenrijs krijgt. Je hoeft geen stoom toe te voegen, want dat geeft het deeg zelf al af en dat vocht blijft in de gesloten pan. Halverwege de baktijd verwijder je het deksel zodat het teveel aan water alsnog kan verdampen en je een mooie bruine korst krijgt.

Desembrood met oude geitenkaas en olijven

Dinsdag 25 april 2017

Ingrediënten:

Voordeeg (ca. 10 uur eerder mee starten):

  • 40 gr desemstarter
  • 80 gr (rogge)bloem
  • 80 gr water

Deeg:

  • 300 gr tarwebloem, ongebleekt
  • 100 gr tarwe volkorenmeel
  • 5 gr bakkerszout
  • 2 el olijfolie
  • 2 gr instantgist (optioneel, dan gaat het rijzen sneller)
  • 200 gr actieve (rogge)desem met 100% hydratatie
  • 200 gr water

Vulling:

  • 200 gr geitenkaas, oud
  • 30 gr olijven, zwart
  • 10 gr knoflookbieslook

Verder nog:

  • roggebloem voor in rijsmandje
  • rijsmandje
  • keukenweegschaal
  • maatlepel
  • mengkom
  • deegschraper
  • kneedmachine (optioneel)
  • snijplank
  • mes
  • bakpapier
  • plastic zak of opbergkrat met deksel
  • hittebestendig glas of beker
  • goede ovenhandschoenen
  • gietijzeren pan met deksel (optioneel)
  • lame of scherp mes

Desembrood met oude geitenkaas en olijven

Tip: heb je geen gietijzeren pan, bak het brood dan in een Römertopf, op een pizzasteen of een bakplaat.

Bereiding desembrood met oude geitenkaas en olijven

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn, weeg de ingrediënten alvast af en zet ze klaar. Dat werkt een stuk makkelijker. Niets is vervelender dan onder het bereiden nog op zoek te moeten gaan naar die ene broodnodige keukengadget.

Snijd de oude geitenkaas in dunne plakken en vervolgens weer in kleine blokjes ( max. 0,5 x 0,5 cm). Hak de olijven in kleine stukjes en snijd de knoflookbieslook in dunne reepjes. Doe deze 3 ingrediënten in een schaaltje en meng alles goed door elkaar.

Kneden: Doe bloem, meel, zout, olijfolie, instantgist, desem en water in de kom van je kneedmachine en bevestig deze aan de machine. Zet de kneder op stand 0,5 (Kenwood met speciale deeghaak) en meng de ingrediënten 2 minuten goed met elkaar. Zet de machine uit en schraap de wanden van de kom schoon. Laat het deeg nu nog circa 8 tot 10 minuten op stand 1 kneden. Als het goed is, is er nu een soepel deeg ontstaan. Test dit nog even voor alle zekerheid met een klein stukje deeg.

Vliesje trekken: Neem een stukje deeg en trek dit zachtjes uit elkaar, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het dan nog 1 minuut.

Vulling toevoegen: Meng/vouw/kneed het olijven-kaas-bieslook mengsel voorzichtig door het deeg. Kneed niet te lang.

Eerste rijs: Vet een mengkom goed in met een beetje olie. Maak een bol van het deeg en leg het in de kom. Sluit deze af met een bijpassend deksel of bijvoorbeeld een douchemutsje. Laat het deeg 60 minuten op kamertemperatuur rijzen.

Bebloem intussen je rijsmandje met wat roggebloem. (Ik gebruik hier een theezeefje voor, dat werkt super handig.)

Doorslaan & vormen: Haal het deeg met behulp van een deegkrabber uit de kom en leg het op het werkblad. Duw het deeg voorzichtig wat platter en bol het lichtjes op. Leg een stukje plastic over de deegbal en laat deze 15 a 20 minuten rusten. Bol het deeg daarna nog een keer op en leg het met de goede kant naar beneden in het mandje. De sluiting is nu dus zichtbaar.

Tweede rijs: Schuif het rijsmandje in een plastic zak, blaas deze als een ballon op en sluit de zak met een clip. Of plaats er een omgekeerde opbergkrat overheen. Wanneer je naast het bakblik ook nog een glas of beker met heet water plaatst zal het deeg niet uitdrogen. Laat het deeg 120 tot 150 minuten op kamertemperatuur rijzen. 

Oven voorverwarmen: Plaats de gietijzeren pan in de oven en verwarm bij aanvang van de tweede rijstijd de oven voor op 250 graden.

Deeg testen: Verwijder het plastic. Het deeg zou nu bijna in volume verdubbeld moeten zijn. Duw voorzichtig met een vingertop in het deeg. Wanneer het heel langzaam terug veert is het voldoende gerezen.

Bakken: Leg een stuk bakpapier op je werkblad en kiep het rijsmandje met deeg daar voorzichtig boven om. Snijd met een scherp mes een kruis in de bovenkant van het deeg. Trek goede hittebestendige ovenhandschoenen aan en haal de pan uit de oven. Ik plaats hem gewoon op het gasfornuis. Verwijder het deksel en laat het deeg inclusief bakpapier in de pan zakken. Plaats het deksel weer op de pan en zet deze terug in de oven. Verlaag de temperatuur naar 220 graden. Bak het ‘desembrood met oude geitenkaas en olijven’ eerst 30 minuten in een gesloten pan. Verwijder dan het deksel, verlaag de temperatuur naar 200 graden en bak het brood in 15 á 20 minuten goudbruin.

Haal het ‘desembrood met oude geitenkaas en olijven’ uit de pan en laat het daarna eerst goed afkoelen op een rooster voordat je het gaat snijden.

Ik zeg proeven maar!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

2 comments on “Desembrood met oude geitenkaas en olijven”

  1. Inge Franken schreef:

    Ik heb een broodbakblik gebruikt, prachtig luchtig smaakvol brood geworden.
    Een echt verwenbrood, ga ik beslist vaker maken!
    Groetjes, Inge

Geef een reactie: