Desembrood met pompoen en pitten

Desembrood met pompoen en pitten

Het is weer pompoenen tijd! Overal zijn ze weer te koop! Je hebt ze in allerlei kleuren en maten. Enkel voor de sier, of om op te eten of beide natuurlijk. Wat dacht je van een heerlijke pompoensoep, -taart, -risotto, -pannenkoeken, in ovenschotels et cetera. Maar heb je misschien ook wel eens aan brood gedacht? Dit desembrood met pompoen en pitten is erg lekker. Sappig door de pompoen en knapperig door de pitten. Een heerlijke variatie voor een gezonde en smakelijke herfst.

Uchiki Kuri pompoen

De Uchiki Kuri is een Japanse Hakkaido pompoen. De jonge pompoenen zijn eerst fel geel van kleur ( zie foto hier onder) maar verkleuren naar oranje als ze rijp en oogstklaar zijn. Het vruchtvlees is geeloranje en buitengewoon rijk aan vitamines en mineralen. De Uchiki Kuri heeft een ietwat zoete en nootachtige smaak. Je kunt deze pompoenen vaak wel tot in maart bewaren. Men zegt dat het aroma en de voedingswaarde zelfs in de loop van de tijd nog beter wordt.

Desembrood met pompoen en pitten

Ingrediënten (voor 1 brood):

  • 200 gr tarwebloem
  • 200 gr tarwevolkorenmeel
  • 8,5 gr bakkerszout
  • 200 gr grofgeraspte pompoen (Uchiki Kuri)
  • 50 gr pompoenpitten
  • 220 gr. tarwedesem
  • 190gr water
  • 1 el olijfolie

Verder nog:

  • grote plastic zak
  • deegschraper (optioneel)
  • zeef
  • wat roggebloem of -meel voor in het rijsmandje
    rijsmand, pitriet, langwerpig
  • oven(pizza)steen
  • oud bakblikje, om onderin de oven te zetten om stoom te creëren

Uchiki kuri pompoenUchiki Kuri groeit in een grote bloempot op ons terras (zomer 2013)

Bereiding van het desembrood met pompoen en pitten

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn.

Laat de pompoenpitten ongeveer 15 minuten weken in water. Laat ze daarna goed uitlekken in een zeef.

Schil de pompoen en verwijder de pitten. Rasp het vruchtvlees grof.

Doe de tarwebloem en het bakkerszout in een kom en roer deze ingrediënten goed door elkaar. Neem een andere schaal en meng daar het water en desem in, goed mengen. Voeg dan het natte mengsel bij het droge en meng goed, totdat de bloem al het water heeft opgenomen.

Kneed het mengsel ca. 5 minuten in de kneedmachine met speciale kneedhaak (Kenwood) op stand 1. Voeg dan de stukjes pompoen en de pompoenpitten toe en kneed nog 5 minuten. Als het goed is, is er nu een soepel deeg ontstaan. Test dit nog even voor alle zekerheid met een klein stukje deeg. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Als het niet scheurt is het deeg klaar en kun je er een bal vormen. Scheurt het vliesje te snel, kneed het deeg dan nog 2 of 3 minuten. Leg het vervolgens in een licht ingevette kom. Dek deze af met een plastic zak en laat het op kamertemperatuur ongeveer 1 á 1 1/2 uur rijzen.

Strooi wat roggebloem/meel in het rijsmandje. Haal het deeg uit de kom, kneed het lichtjes door en vorm een batard. Weet je niet hoe dat moet kijk dan hier even voor de uitleg. Strooi hier een beetje meel over en leg het deeg met de goede kant naar beneden in het mandje. Strooi ook nog wat meel over de bovenzijde van het deeg. Schuif het mandje in een grote plasticzak een beetje opgeblazen. Laat het deeg voor de tweede maal rijzen op kamertemperatuur, dit keer 4 á 6 uur. Het ligt er een beetje aan hoe warm het in huis is.

Verwarm de oven, met daarin de pizzasteen, voor op 220 graden. Plaats daarna het oude bakblikje, met een half kopje water er in, onderin de oven. Kiep het mandje voorzichtig op een pizzaschep of direct op de oven(pizza)steen. Snij het deeg, met een scherp mesje of een lame, in. Zodat het niet gaat scheuren op ongewenste plaatsen tijdens het laatste rijsproces in de oven. Verlaag de oventemperatuur na 5 minuten tot 200 graden. Bak het brood in ongeveer 30 tot 35 minuten gaar. Klop ter controle even op de onderkant van het brood, het moet hol klinken.

Tip: Laat het brood goed afkoelen op een rooster , voordat je het gaat snijden. Je kunt dit Desembrood met pompoen en pitten heel goed in de vriezer bewaren.

EET SMAKELIJK!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

One comment on “Desembrood met pompoen en pitten”

  1. Ronald schreef:

    Beste Xandra
    Ook ik ben besmet met het eigen-brood-eerst virus.
    Jammer genoeg rijst mijn deeg onvoldoende. Nu voeg ik wat droge gist toe.
    Dan gaat het veel beter.

    Het recept met pompoen ook geprobeerd met wortel.
    Smaakte ook prima. Nu deeg met rode biet staan.
    Vanavond bakken. Ben Benieuwd

Geef een reactie: