Desembrood met tarwe en quinoa

Desembrood met tarwe en quinoa

Dit desembrood met tarwe en quinoa smaakt beslist naar meer. Inmiddels heb ik er al een stuk of tien gebakken en nog steeds heb ik er geen genoeg van. Zowel met spelt als met tarwe is het een echte aanrader. De smaak is vol en doet mij een beetje aan haver en pindakaas denken. Meestal gebruik ik alleen desem en laat het deeg in de koeling overnachten. Heb je geen geduld of gewoon wat minder tijd dan kun je eventueel ook nog een pietsje gist toevoegen. Ik heb het getest met 1 gram instantgist en binnen 5 uur haalde ik een heerlijk brood uit de oven.

Voorraadkast opruimen

Een paar keer per jaar bekijk ik alle producten die in onze voorraadkast staan. Wat eerst op moet gaat apart in een mandje. Soms glipt er toch een artikel tussendoor. Zo vond ik helemaal onderin de kast een pakje witte quinoa dat al even over de houdbaarheidsdatum heen bleek te zijn. Net zoals met droge rijst kan er niet veel mee gebeuren lijkt mij. De verpakking zat nog dicht en er liep op het eerste gezicht ook niks in rond. Gelukkig maar.

Wat nu te doen? Meneer J. maak ik vast niet blij met een gerecht met quinoa, Hij is niet zo van de oekoe boekoe. Die benaming is hier ooit ontstaan toen de kids nog thuis woonden en staat voor superfoods en aanverwanten. Toen bedacht ik mij dat ik al eerder broodjes met gekookte rijst er doorheen had gebakken. Zou dat ook met quinoa kunnen? Nou ik kan zeggen dat het een top ingeving is, waarom ben ik daar niet eerder op gekomen. Het idee is niet nieuw, maar het is mij volkomen ontgaan blijkbaar. Waar het opruimen van een kast allemaal niet goed voor is.

Handgekneed

Je kunt dit deegje machinaal kneden, maar niet alle machines kunnen een kleine hoeveelheid deeg aan. Daarom heb ik het met de handgekneed. Je leert daar heel veel van. Dit deeg is sneller klaar. Je hoeft nog geen optimaal vliesje te kunnen trekken, omdat je tijdens de eerste rijs nog een aantal maal het deeg gaat vouwen. Een vliesje trekken met een deeg dat vol kleine zaden zit is sowieso al een uitdaging. Dus waarom moeilijk doen, als het ook makkelijk kan.

Dat smaakt naar meer desembrood

Desembrood met tarwe en quinoa

Vrijdag 22 mei 2020

Benodigdheden voor 1 brood

Dag 1: Voordeeg (start circa 8 – 10 uur eerder)

  • 10 gr desemstarter, actief
  • 20 gr tarwebloem
  • 20 gr water

Dag 2: Brooddeeg

  • 250 gr tarwebloem van de molen (De Zandhaas)
  • 6 gr bakkerszout
  • 50 gr voordeeg van dag 1
  • 85 – 95 gr water

Vulling:

  • 100 gr quinoa
  • 100 gr kokend water

Verder nog:

  • keukenweegschaal
  • koekenpan
  • mengkom met deksel
  • deegschraper
  • schoon werkblad (ik gebruik een losse marmeren plaat)
  • langwerpig rijsmandje geschikt voor 500 gr deeg
  • plastic zak of een afsluitbare bak (tweede rijs)
  • lame of scherp mesje
  • pizzasteen of bakplaat
  • hittebestendig bakje voor stoom

Desembrood met tarwe en quinoa

Bereiding tarwebrood met gierstmelde

Lees voordat je aan de slag gaat eerst het recept een keer goed door. Dat voorkomt verrassingen tijden het kneden, rijzen en bakken van dit heerlijke desembrood. De rijstijden in dit recept zijn richtlijnen. Kijk naar je deeg, wellicht gaat het bij jou sneller of juist niet.

Dag 1: desem activeren

Start maximaal 8 – 10 uur voordat je het deeg gaat kneden met het maken van je voordeeg. Je desemstarter moet wel actief genoeg zijn, anders lukt het niet om het in 1 keer optimaal te krijgen om er mee te kunnen bakken.

Neem een klein schaaltje doe hier 10 gram van je desemstarter en voeg daar 20 gram tarwebloem en 20 gram water bij. Mix alles goed door elkaar. Leg een dekseltje los op het bakje en zet het weg op een niet al te warme plaats, zo rond de 18 graden is prima.

Quinoa wellen – Ik heb er voor gekozen om de zaden een nachtje te laten wellen voordat ze door het deeg gaan. Je kunt ook gekookte quinoa gebruiken. Volg in dat geval de aanwijzing op de verpakking. Rooster de zaadjes eerst een paar minuten in een koekenpan en doe ze vervolgens in een hittebestendig schaaltje. Voeg daar 100 gram kokend water aan toe. Even roeren en het bakje afdekken. Laat het zo een nachtje rusten.

Dag 2: brooddeeg maken

Weeg eerst alle benodigdheden voor het deeg goed af en zorg dat je werkblad schoon is. Neem daarna een mengkom en doe hier bloem en bakkerszout. Even goed mengen. Doe 85 gram water bij het voordeeg van dag 1 en roer je desem even los. Voeg het daarna samen met de gewelde quinoa bij de bloemmix. (Let op: je hoeft de quinoa niet eerst uit te laten lekken. Ook als het vocht dat nog in het kommetje zit mag bij de bloem.)

Meng met de steel van een pollepel of een grote vork het deeg door elkaar. Je gaat hiermee door totdat alle bloem nat is en al het water opgenomen. Je kunt dit ook met de hand doen, maar ik hou niet zo van blubber aan mijn handen. Best gek voor een hovenier trouwens, maar daar over een andere keer meer. Als het deeg een geheel is kun je het deeg uit de kom halen en op je werkblad leggen.

Kneed er in circa 7 – 8 minuten een soepel deeg van. Je hoeft geen optimaal vliesje kunnen trekken. Iets dat toch al lastig is door de kleine zaadjes in het deeg. Als het maar mooi egaal en elastisch is. Vet een kom in met een klein beetje olie, maak vervolgens een bal van je deeg en leg het in de kom. Draai het een paar keer om en om, zodat er overal een dun laagje vetstof zit.

Rijzen en vouwen

-Sluit de kom af en laat het desemdeeg 60 minuten rijzen.

-Vouw het deeg dan in de kom (= eerste keer vouwen). Men noemt deze methode ook wel ‘stretch and fold’. Hiermee maak je de glutenstrengen sterker. Weet je niet hoe het vouwen werkt, kijk dan even op YouTube. Daar staan allerlei handige filmpjes.

– Sluit de kom af en laat het desemdeeg wederom 60 minuten rijzen.

– Vouw het deeg dan in de kom (=tweede keer vouwen).

– Sluit de kom af en laat het desemdeeg wederom 60 minuten rijzen.

– Plaats daarna de kom met deeg in de koelkast op maximaal 5 graden.

Dag 3: Desembrood bakken

Haal het deeg in de ochtend uit de koeling. (Ik deed dat rond 08.00 uur, maar vroeger mag ook.) Laat het daarna 2 – 3 uur op kamertemperatuur staan.

Strooi eerst wat rijstbloem, rogge of semolina (werkt ook prima) in het mandje en op je werkblad. Haal het deeg uit de kom, sla het zachtjes door en vorm er een batard van. Hoe je dat doet zie je hier: een batard brood leren vormen. Breng ook een klein beetje bloem aan de buitenkant van het deeg aan en leg het daarna met de naad (sluiting) naar boven in het mandje. Schuif het rijsmandje in een plastic zak of plaats het in een afsluitbare box. Laat het deeg nog 2 – 3 uur rijzen.

Oven voorverwarmen

Vergeet niet om op tijd de oven voor te verwarmen op 220 graden. Plaats eerst de pizzasteen op het onderste rooster voordat je het apparaat aan zet. Heb je geen pizzasteen, verwarm dan de bakplaat mee.

Desembrood met tarwe en quinoa

Haal het rijsmandje eerst uit de verpakking. Leg er een stukje bakpapier op en keer het mandje voorzichtig om. Maak met een scherp mes een snede overlangs en schuif het deeg op de pizzasteen of bakplaat. Verlaag de temperatuur naar 200 graden en voeg de eerste 10 minuten van de baktijd stoom toe. Ik heb een stoomfunctie op mijn oven, maar je kunt ook een hittebestendig bakje met wat kokend water vullen. Bak het desembrood met tarwe en quinoa in ongeveer 30 minuten goudbruin. (De kerntemperatuur van het brood is dan rond de 94 graden.)

Laat het brood na het bakken eerst goed afkoelen op een rooster.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Desembrood met tarwe en quinoa’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Desembrood met tarwe en quinoa

3 gedachten over “Desembrood met tarwe en quinoa

  1. Ik volg jouw site en recepten met veel enthousiasme en vind er herlijke recepten en veel nuttige informatie. Bedankt om alles te delen met je fans! Spijtig genoeg kan ik niet met dedesem werken en zou heel graag willen weten of de recepten dan ook met verse gist werken? Ik hou van broden die 1 nacht moeten rijzen. Nachtgistbroden! Kan ik dan de desem vervangen aub? Bedankt en veel bakplezier 😉 veronique

    1. Klopt J., daar vond ik ook nog een zakje van met het opruimen van de kast, rode linzen couscous. Het deeg staat nu te rijzen. Ik ben benieuwd. Gr. Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven