Desembrood met paarse zoete aardappel

Desembrood met paarse zoete aardappel

Huhh, zie ik het nou goed? Dit brood lijkt wel lila-paars! Best grappig vind je niet. Hoe ik dat gedaan heb? Heel eenvoudig, met een 100% natuurlijk ingrediënt. Om dit basis desembrood te verrijken en op te pimpen heb ik er namelijk paarse zoete aardappel aan toegevoegd. Dat zorgt voor de bijzondere kleur en een heerlijk zacht kruim. Bovendien blijft het brood door de gekookte aardappelen een stuk langer vers. Een win-win situatie dus.

TIP: Vind je het bakken van desembrood nog te veel gedoe? Niet getreurd, want dan heb ik speciaal voor jou een heerlijk recept voor ‘zacht tarwe gistbrood met zoete aardappel’. Ik zeg bakken maar!

Er gaat niets boven een versgebakken bammetje van een langonderweg-brood. Een brood dat de tijd heeft gekregen om te fermenteren en zo een diversiteit aan smaken en geuren te ontwikkelen. Tevens is een groot deel van het fytinezuur dat in graan zit afgebroken, zodat het desembrood lichter verteerbaar wordt. Hou je niet van paars dan heb ik hieronder een lijstje met andere kleuren.

Dat smaakt naar meer

Desembrood met paarse zoete aardappel

Vrijdag 31 mei 2019

Desembrood met paarse zoete aardappel

Benodigdheden voor 1 vloerbrood

Actieve desem / voordeeg (dag 1):

 • 30 gr desemstarter
 • 60 gr tarwebloem
 • 60 gr water

Deeg (dag 2):

 • 150 gr actieve desem
 • 425 gr tarwebloem
 • 10 gr (bakkers)zout
 • 225 – 245 water

Vulling:

Verder nog:

 • keukenweegschaal
 • mengkom met deksel
 • olie om de kom in te vetten
 • kneedmachine (Kenwood met speciale deeghaak)
 • deegschraper
 • pizza of ovensteen (optioneel)
 • bakplaat (optioneel)
 • schietplankje (optioneel)
 • roggebloem of rijstmeel voor in rijsmandje
 • rijsmandje, rond voor circa 800 gr deeg
 • herbruikbaar douchemutsje of krat met deksel
 • hittebestendig bakje voor stoom

Desembrood met paarse zoete aardappel

Bereidingswijze desembrood met paarse zoete aardappel

Niet geheel onbelangrijk! Sla dit advies niet over, maar neem eerst even rustig de tijd om het hele recept een keer goed door te lezen. Dat voorkomt onverwachte verrassingen tijdens het bereiden van het lang-onderweg-brood.

Desem activeren dag 1

Start 8 á 10 uur met het activeren van je desem (voordeeg) zodat het voldoende sterk is om je brood te laten rijzen. Zet alle benodigdheden klaar en weeg de ingrediënten voor dag 1 af.

Neem een glazen kom of een grote pot en doe daar vervolgens je desemstarter en het water in. Roer je desem goed los en voeg dan pas de bloem toe. Goed mengen, zodat je desem vrijwel geen klontjes meer bevat. Hoe egaler je mengsel hoe makkelijker het kan fermenteren. Schraap daarna de wanden schoon met een spatel en sluit de kom of pot af met een losliggend deksel. Plaats je desem op een tochtvrije plek, niet te warm, niet te koud (hier gemiddeld 17 – 19 graden). Laat het zich nu in 8 á 10 uur ontwikkelen. Als je het leuk vind dan kun je een streepje op het glas zetten zodat je de volgende dag kunt zien hoeveel je desem in volume is toegenomen. Trusten alvast, morgen verder met dag 2.

Deeg maken dag 2

Weeg eerst alle ingrediënten voor dag 2 af en pak je actieve desem (voordeeg) erbij. Vergeet niet dat de gepureerde zoete aardappels op kamertemperatuur moeten zijn. Dus als je ze in de koelkast hebt bewaard, haal ze er dan op tijd uit.

Deeg kneden, vliesje trekken en eerste rijs

Haal de mengkom van de kneedmachine. Vul deze vervolgens met: tarwebloem, zout, actieve desemstarter en start met 225 gram water. Bevestig de kom weer aan de kneder en zet de machine 2 minuten aan op een lage stand (Kenwood stand 0,5). Zo kunnen de ingrediënten rustig door elkaar gemengd worden. Zet daarna de machine op een iets hogere stand. Kneed er in 7 á 8 minuten een soepel deeg van. Voeg nu de gepureerde zoete aardappel met olie toe en meng het goed door het deeg. Kneed niet te lang, want dan overkneed je het deeg.

Test het deeg even door er een vliesje van te trekken (denk aan kauwgombellen blazen). Scheurt het vliesje te snel dan mag je het deeg nog 1 minuut extra kneden. Test het daarna nog een keer.

Vet de (rijs)kom in met een klein beetje olie. Maak een mooie bol van je deeg en leg de bal vervolgend in de kom. Draai het een paar keer om en om zodat er overal een dun laagje olie zit. Dit voorkomt uitdrogen van het deeg en ongewenste korstvorming. Dek de kom af met een deksel of een douchemutsje. Laat het deeg nu 2 á 2,5 uur rijzen op kamertemperatuur. Niet te warm en niet te koud. Bij ons is het gemiddeld 17 á 19 graden.

Doorslaan, vormen en tweede rijs

Neem je rijsmandje en strooi daar eerst een beetje roggebloem of rijstmeel in. Je voorkomt hiermee dat het deeg tijdens het lossen aan het mandje blijft plakken. Zet het mandje daarna even opzij.

Nu mag je het deeg uit de kom halen en op je werkblad leggen. Duw/druk het zachtjes wat platter. Het is de bedoeling dat grote luchtbellen zich omvormen tot meerdere kleinere. De luchtigheid van het kruim zal dan overal in het brood gelijk zijn. Men noemt dit doorslaan. Bol het deeg daarna lichtjes op, dek het af met een stukje plastic of leg het terug in de kom. Laat het deeg 10 minuten relaxen.

Bol het deeg nog een keer goed op en leg het daarna met de navel (sluiting) naar boven in het rijsmandje. Plaats het mandje in een afsluitbare box of doe er een douchemutsje overheen. Laat het deeg 4 – 5 uur op kamertemperatuur rijzen. Dit is een gemiddelde. De rijstijd is afhankelijk van de activiteit van je desem en de omgevingstemperatuur.

Je kunt het deeg eerst testen door er met een wijsvinger zachtjes op te drukken. Wanneer het weer redelijk snel terugveert is het deeg voldoende gerezen en kan het de oven in.

Oven met steen of bakplaat voorverwarmen

Verwarm, halverwege de tweede rijstijd, de oven met daarin de bakplaat of de ovensteen (wat van toepassing is) voor op 220 graden (onder- en bovenwarmte).

Brood bakken in de oven

Haal nu de verpakking van je rijsmandje. Leg vervolgens een stukje bakpapier over de opening heen, plaats daarna de pizzaschep (of iets anders) er op en keer het in zijn geheel in een keer om. Til voorzichtig het mandje van je deeg af. Snijd het deeg daarna in (zie foto) of verzin zelf een leuk patroon.

Plaats nu het hittebestendige bakje met wat kokend water in de oven of gebruik de stoomfunctie (stand 3). Schuif daarna het deeg voorzichtig van de pizzaschep op je ovensteen of mee verwarmde bakblik. Verlaag de oventemperatuur naar 200 graden. Bak het desembrood met paarse zoete aardappel in ongeveer 30 á 35 minuten goudbruin. De kerntemperatuur moet ongeveer 94 graden zijn. Maar je kunt het ook testen door op de onderkant van het brood te kloppen. Wanneer het hol klinkt is het brood gaar. Deze laatste methode geeft iets minder zekerheid, maar voldoet meestal prima.

Laat het desembrood met paarse zoete aardappel na het bakken eerst goed afkoelen op een rooster. Daarna kun je het desembrood in boterhammen snijden en eventueel invriezen.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘desembrood met paarse zoete aardappel’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Desembrood met paarse zoete aardappel

2 gedachten over “Desembrood met paarse zoete aardappel

 1. Hoi Xandra, wanneer voeg je de zoete aardappel toe? Verder had ik begrepen dat in tarwebloem geen of nauwelijks fytinezuur (maar dus ook geen vitamines) zit, omdat dit alleen in de vliesjes zit. Dat voordeel gaat dan niet op. Kan je dit brood ook met volkorenmeel maken?

  1. Beste Annemieke, Je hebt deels gelijk. Het ligt er aan waar je, je bloem koopt. In tarwebloem van de molen zitten nog wel vezels (lees stukjes vlies), dus ook fytinezuur. Weliswaar veel minder dan in volkoren- of lemairemeel. Zeef maar eens een klein beetje bloem (van de molen) en je zult zien dat er best nog wel veel vliesjes in je zeef achter blijven. Brood (van welke graansoort dan ook) dat de tijd krijgt om zich te ontwikkelen, is lichter verteerbaar. Het voordeel bij tarwebloem is er dus absoluut.

   De gepureerde aardappelen gaan bij het deeg zodra de glutenontwikkeling bijna compleet is. Ik zet het er meteen even duidelijk bij. Dank voor het melden. Gr. Sandra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven