Eenvoudig witbrood

Eenvoudig witbrood

Dit recept voor een eenvoudig witbrood is ideaal voor de beginnende hobbybakker. Je kunt het brood met een minimum aan keukenspullen maken. Meer dan een goede weegschaal, een werkblad en een oven heb je eigenlijk niet nodig. Met de hand kneden is helemaal niet moeilijk, het duurt alleen iets langer dan met een kneedmachine. Het voordeel is dat je meteen je armspieren lekker hebt getraind.

Op de foto hier boven zie je eenvoudig witbrood. Nu hoor ik je denken, dat brood is toch helemaal niet wit. Dat klopt, want fabrikanten en sommige bakkers gebruiken gebleekte bloem. Maar waarom zou je goede bloem bleken met chloor? Ik haal mijn ongebleekte tarwebloem en andere meelsoorten altijd bij molen ‘De Zandhaas  in Santpoort. Puur natuur, van hele goede kwaliteit & zonder toevoegingen. Heb je eenmaal een lekker brood van dit meel gebakken, dan wil je nooit meer die goedkope rommel uit de supermarkt.

Eenvoudig witbrood

11 augustus 2014

Ingrediënten:

 • 400 gr tarwebloem + klein beetje extra voor topping
 • 16,5 gr verse gist (of 5,5 gr instantgist)
 • 8 gr bakkerszout
 • 1 el honing
 • 2 el rijstolie
 • 240 gr melk

Verder nog:

 • weegschaal
 • eet(maat)lepel
 • lame of een scherp mes
 • mengkom
 • bakpapier
 • oven- of pizzasteen (bakplaat kan natuurlijk ook)
 • kneedmachine (optioneel)
 • stuk plastic om deeg af te dekken

 

Bereiding eenvoudig witbrood

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn, behalve de verse gist. Die kun je beter in de koelkast bewaren, omdat anders de werking ervan snel achteruit zal gaan.
Doe de droge ingrediënten in een kom en meng alles goed door elkaar. Los dan de honing op in de lauwe melk (maak de melk niet te warm, lauw dus, anders gaat de gist dood!) Verkruimel de verse gist in de melk, roer deze er goed door heen en laat deze ongeveer 10 minuten rustig staan.

Tip: gebruik je instantgist, meng deze dan meteen door de andere droge ingrediënten.
Schenk dan het natte mengsel bij het droge. Dan goed mengen met je handen of eventueel met de steel van een pollepel. Al het vocht moet door het meel worden op genomen. Voeg dan de 2 el rijstolie toe en meng dit er vervolgens ook goed door.

Heb je geen zin om dit eenvoudig witbrood met de hand te kneden doe het deeg dan in de kneedmachine laat deze ongeveer 10 minuten draaien op stand 1 (Kenwood met speciale deeghaak). En ga dan verder bij (*).

Leg het deeg op een schoon werkvlak, schraap de kom goed leeg, stroop de mouwen op en nu gaat het echte werk beginnen …

Kneed het deeg ca. 15 á 20 min. met de hand tot dat er een soepel en elastisch deeg is ontstaan.
(*) Controleer dit door een klein stukje deeg, met je handen, tot een heel dun lapje te kneden. Zo dun dat je er bijna door heen kunt kijken. Wanneer het deeg niet 1,2,3, stuk gaat is het klaar, anders nog een paar minuten door kneden.

Vet een kom lichtjes in met wat olie, leg het deeg erin en dek het af met een stukje plastic. Laat het deeg bij kamertemperatuur rijzen totdat het in omvang verdubbeld is, dit duurt ongeveer 1 uur. (1ste rijs)

Maak intussen het werkblad schoon, zodat je na de eerste rijstijd weer verder kunt. En bekleed de bakplaat alvast met bakpapier.

Hier kun je zien hoe je een batard, zo heet dit model brood, moet vormen.

Wanneer je van het deeg een batard gevormd hebt, leg deze dan met de naad naar beneden op het bakpapier en strooi er een klein beetje tarwebloem over. Dek het deeg af met het stuk ingevette plastic en laat het wederom bij kamertemperatuur 1 uur rijzen. (2de rijs).

Verwarm de oven met daarin de pizzasteen voor op 220 graden.

Haal voorzichtig het plastic van het deeg en snij, met een lame of een scherp mes, 1 x de bovenkant van het brood in. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en verlaag na 5 minuten de oventemperatuur naar 200 graden. Bak het eenvoudig witbrood in ca. 25 á 30 min goudbruin.

Laat het eerst goed afkoelen op een rooster voordat je het brood gaat snijden.

Tip: Je kunt dit eenvoudig witbrood heel goed in de vriezer bewaren.

Ik zeg proeven maar!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Eenvoudig witbrood

6 gedachten over “Eenvoudig witbrood

 1. Beste Xandra,
  Heerlijk al die brood recepten.
  Normaliter gebruik ik altijd desem en maak ik volkoren of roggebrood.
  Nu wil ik eerdaags ook eens wit brood bakken.
  Dit recept ziet er goed uit maar is het ook mogelijk om wit brood met desem te maken?
  Alvast dank voor je reactie.
  Met vriendelijke groet,
  Marja

  1. Beste Marja, neem een recept voor desembrood, vervang meel door bloem en voeg een pietsje minder vocht toe aan het deeg. (Volkoren)meel kan namelijk wat meer vocht opnemen dan bloem.
   Bak ze! Gr. Sandra

  1. Beste Aaike, je kneed je deeg maar 1 x, dus voor de eerste rijs. Na de eerste rijs ontlucht je het deeg voor een deel. Grote luchtbellen zullen vervormen in vele kleine en zich door het deeg verspreiden, zodat je een fijn luchtig kruim krijgt. Men noemt deze handeling ook wel doorslaan of licht doorkneden. Laat je door de benamingen niet van de wijs brengen, want het is minder heftig dan in je eerste instantie zou vermoeden. Alles met beleid, zachtjes duw je op het deeg zodat het wat platter wordt. Je kunt eventueel grotere luchtbellen horen knappen. Denk aan kauwgom bellen blazen. Veel succes! Gr. Sandra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven