Experiment: bierbrood bakken

Experiment bierbrood bakken

Een foodie experimenteert wat af in de keuken, Deze week heb ik bierbrood met gist gebakken. Dit recept is zeker voor herhaling vatbaar. Net zoals mijn bierbrood met desem, naar een recept van Paul Hollywood. Ook dat is een heel smaakvol exemplaar. Ik heb het natuurlijk over het brood, dat snap je wel toch?! Zoals ik destijds al schreef ben ik geen fan van bier en ik weet er dus ook niet veel van af. Behalve dat je er fantastisch lekker brood mee kunt bakken. Blond, donker, wel of niet alcoholvrij, lentebier, bockbier, tripel, stout en wat dies meer zij. Voor mij is het net abracadabra. Gelukkig heb ik meer verstand van brood bakken.

Andere structuur

De structuur van het gist-bierbrood is wel anders dan die met desem. Het broodkruim is een beetje sponzig. Het bevat ontelbaar veel minuscuul kleine gaatjes. De smaak van dit bierbrood wordt in de loop van de tijd alleen maar beter. Mits je het in de vriezer bewaard natuurlijk. Op de dag van het bakken is de overheersende biersmaak nog teveel (vind ik) aanwezig. Het lijkt dan net of een pilsje zit te eten. De volgende dag is dat een stuk milder geworden en hebben de aroma’s zich beter vermengd. Eet dit bierbrood met een beetje roomboter en een plakje belegen kaas. Dat is echt waanzinnig lekker!

Abdij van Scourmont

“Chimay blauw wordt gebrouwen in de Abdij van Scourmont en bestaat uit water, gerstemout, tarwe, suiker, hop en gist. Het bier heeft volgens de website van Chimay een ronde, gevarieerde smaak met houttoets en een promillage van 10%. Het is een donkere variant met een krachtig aroma en een complexe smaak die met de jaren beter wordt.”

Dat smaakt naar meer bierbaksels

Experiment bierbrood bakken

1 april 2016 (nee het is geen grap)

Benodigdheden voor 1 brood met bier

Ingrediënten:

 • 500 gr tarwebloem (Robert/ AH)
 • 0,5 gr instantgist
 • 8 gr (bakkers)zout
 • 220 gr bier (Chimay blauw, trappist)
 • 100 gr water

Verder nog:

 • roggebloem voor in de rijsmandjes
 • mengkom
 • 2x rijsmandje klein of 1x groot
 • 2x wegwerpdouchemutsje
 • keukenweegschaal
 • lepelweegschaal (optioneel)
 • kneedmachine (optioneel)
 • deegsteker
 • theezeefje (handig voor bebloemen mandjes)
 • oven- of pizzasteen (optioneel)
 • hittebestendig bakje, klein (stoom)

Zo maak je lang-onderwegbrood met bier

Let op: je begint al een avond van te voren. Het deeg staat namelijk een nacht te rijzen in de koelkast op 5 graden.

Dag 1:

Zet alle benodigdheden klaar, weeg de ingrediënten af en zorg dat alles de tijd heeft gekregen om op kamertemperatuur te komen.

Neem de mengkom van de kneedmachine. Doe hier de bloem, gist en zout in, meng de ingrediënten door elkaar. Voeg dan 220 gram bier en 110 gram water toe. Bevestig de kom aan de machine en zet deze aan op een lage stand en kneed in circa 10 minuten een soepel deeg. Test met een klein stukje deeg of je een mooi vliesje kunt trekken. Trek het stukje deeg zachtjes uit elkaar, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het deeg dan nog 1 tot 2 minuten. Maak een bol van het deeg en leg het in een ingevette kom. Sluit de kom af met een deksel, wegwerpdouchemutsje of een stuk plastic. Laat het in de koelkast (5 graden) ongeveer 10 tot 12 uur rijzen (eerste rijstijd).

Dag 2:

Bestrooi de binnenzijde van de rijsmandjes met een laagje roggebloem. Dit gaat heel makkelijk met behulp van een theezeefje. Zet de mandjes nog even opzij.

Haal de kom met deeg uit de koelkast. Leg het deeg op het werkblad en verdeel het in 2 gelijke stukken (of maak er 1 groot brood van). Kneed het deeg lichtjes door en maak er een boule/bol van (opbollen). Breng een dun laagje roggebloem op de buitenkant aan en leg de deeg bol met de mooie kant naar boven in het mandje. De vouwnaad, de minder fraaie kant ligt nu dus onderin het mandje. Verwerk nu ook de andere deeg bol op dezelfde manier. Dek de mandjes af met een wegwerpdouchemutsje en zet ze weg op kamertemperatuur (hier in huis is dat circa 18 graden). Laat het deeg nog 5 á 6 uur rijzen (tweede rijs). Als het warmer bij jou in huis is verkort dan de rijstijd.

Plaats de oven- of pizzasteen bijna onderin de oven en verwarm deze aan het einde van de tweede rijstijd voor op 220 graden. Heb je geen ovensteen neem dan gewoon een bakplaat en verwarm deze ook mee.

Tip: je hoeft het deeg van deze boules niet in te kerven, omdat ze op de deegvouwen zullen openklappen/-scheuren.

Brood bakken in de oven:

Kiep de rijsmandjes 1 voor 1 om om de warme ovensteen en plaats daar naast een klein hittebestendig schaaltje met wat kokend water. Verlaag de oventemperatuur naar 200 graden en bak de broodjes in ongeveer 30 minuten goudbruin. Wanneer je 1 groot brood bak, bak deze dan iets langer, zo’n 40 minuten.

Laat het brood eerst goed afkoelen op een rooster eer je het gaat aansnijden.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘bierbrood bakken’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Experiment: bierbrood bakken

13 gedachten over “Experiment: bierbrood bakken

 1. ” deksel, wegwerpdouchemutsje of een stuk plastic ”
  Alsjeblieft, de deksel of gewoon een theedoek. Niet nog meer plastic!!

  Overigens, bier werkt ook erg goed icm het ‘no need to kneed’ recept (die je vast wel kent).

  1. Beste Jasper, ik heb begrip voor je reactie, er is inderdaad te veel plastic op de wereld, daarom neem ik al jaren mijn eigen tas mee wanneer ik boodschappen ga doen. De naam “wegwerpdouchemutsjes’ is wellicht een beetje ongelukkig gekozen, want ze zijn zeer geschikt voor hergebruik. Ik heb er een paar en die gebruik ik al jaren. Niet overal past een deksel op, zoals bijvoorbeeld een rijsmandje. Een doek laat het deeg toch enigszins uitdrogen en die moet je na afloop tenslotte ook weer wassen. Mvgr, Sandra.

   1. Ik gebruik altijd een (licht vochtige) theedoek, strak er over gespannen, nooit problemen met het uitdrogen van deeg. Tsja, je moet ‘ m wel wassen, dat is zo.
    Een douchemutsje die je inderdaad keer op keer weer gebruikt is uiteraard geen probleem, ik was al bang dat je elke keer een nieuwe pakte 😉 inderdaad door het ‘wegwerp’ er voor. Bedankt voor je uitleg.

   2. Misschien is dit een bruikbare tip: Ik gebruik graag een schone theedoek over de deegkom, met een bord erop dat goed past. Voor hergebruik komt trouwens ook in aanmerking het bijenwasdoek. Te koop maar ook zelf te maken en multi inzetbaar: eten wat je wilt bewaren afdekken in plaats van met huishoud – of alufolie en zoals hier: deeg wat je bij lange rijstijden niet wilt laten indrogen.

 2. Sandra, gisterenavond het deeg gekneed, vanmorgen nog reactie. Ga het nu op kamertemperatuur nog wat laten rijzen voordat ik het vorm en voor de 2e rijs laat rijzen. Zal nog wel verslag doen van mijn ervaringen. Mogelijk is een minder gastendoekje biertje de oorzaak van weinig tot geen reactie.
  Groeten Joop

 3. Even een beter leesbare aanvulling op het bovenstaande bericht (excuses voor de soms onbegrijpelijk auto invullingen door het tablet programma )
  Deeg na 12 uur uit koelkast, weinig tot geen zichtbare rijs. 3 uur buiten kk daarna nog 21 uur in kk. Pietsje rijs nu. Batard gevormd en nu ligt het te rijzen in mijn kastje. Als er na 4 uur rijs nog nauwelijks rijs is dan…. kliko?

 4. Sandra. Hier mijn verslag zoals beloofd. Voor de 2e rijs het deeg 6 uur in de rijskast bij 28-29 gr. De 2e rijs is niet geweldig. In romertopf en afgebakken. Resultaat niet om over naar huis te schrijven. Goede kruim slechte korst. Mijn ervaring, geprobeerd maar daar blijft het bij.
  Mogelijk is het eigen biertje de boosdoener maar deze smaakt heerlijk

  1. Beste Joop, bedankt voor je verslag. Experimenteren is hartstikke leuk en je leert er veel van. Ook hier lukt er wel eens iets niet hoor. Ik maak er dan croutons of paneermeel van. Bak ze! Gr. Sandra

 5. Bierbrood. Er is een brood uit de topf gekomen, ik sta niet te juichen. Vanmorgen een sneetje gegeten, om eerlijk te zijn, het is niet mijn recept! Ga liever voor speltbrood met kookstuk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven