Focaccia met tomaatjes en geitenkaas

Focaccia met tomaatjes en geitenkaas

Focaccia met tomaatjes en geitenkaas. Door te kiezen voor zachte geitenkaas met honing krijg je een lichtzoete focaccia. En die is verrassend anders. De geitenkaas vormt en een geweldige combinatie met de cherrytomaten en groene pesto. Een focaccia is eigenlijk gewoon een dikke pizza of een heel dun brood. Heerlijk bij een kop warme soep, als lunchgerecht of serveer het als snack tijdens een borrel. Door te variëren met de topping en/of vulling creëer je telkens een geheel nieuwe smaaksensatie. Een platbrood bakken is ook heel handig om zo allerlei kleine restjes uit de (koel)kast op te maken.

Zelf een focaccia maken is helemaal niet moeilijk. De vorm hoeft niet zo precies te zijn. Een beetje platbrood mag er best robuust en handgemaakt uitzien.

Ben je niet zo van de geitenkaas probeer dan eens een focaccia met zongedroogde tomaten & olijven, een met rozemarijn of een van spelt met zongedroogde tomaten en oregano.

Focaccia met tomaatjes en geitenkaas

9 december 2016

Ingrediënten (voor 6 broodjes):

 • 600 gr tarwebloem (Zandhaas)
 • 150 gr tarwe volkorenmeel
 • 10 gr (bakkers)zout
 • 11 gr instantgist
 • 4 el olijfolie
 • 1 el honing
 • 450 gr water

Topping:

 • 200 gr verse geitenkaas met honing, 45+
 • 300 cherrytomaten, div. kleuren
 • 3 el groene pesto
 • 4 el olijfolie

Verder nog:

 • mengkom
 • schaaltje
 • 2 bordjes
 • maatlepel; eetlepel
 • keukenweegschaal
 • kneedmachine (optioneel)
 • stuk plastic (deeg rijzen)
 • deegsteker
 • siliconen kwastje
 • (tomaten)mesje
 • deegroller (optioneel)
 • 2 á 3 bakplaten
 • bakpapier

Zo maak je platbrood met kaas en tomaten

Zet alle benodigdheden alvast klaar op je werkblad. Dat werkt een stuk makkelijker. Niets vervelender dan onder het bereiden nog op zoek te moeten gaan naar die ene broodnodige keukengadget.

Deeg kneden:

Neem de kom van de kneedmachine en vul deze met bloem, volkorenmeel, zout en gist en meng alles goed door elkaar. Het is beter wanneer gist en zout niet direct met elkaar in aanraking komen, omdat zout de werking van het gist teniet doet. Los de honing op in het water en schenk het dan bij het meel mengsel. Voeg nu ook de 3 eetlepels olijfolie toe. Bevestig de kom aan de machine en zet deze aan op een lage stand. Ik kneed mijn deeg in een Kenwood-machine met een speciale brood deeghaak. Eerst 2 minuten op stand 0,5 om alles goed te mengen en daarna circa 9 minuten op stand 1 om het deeg te kneden. Test het deeg daarna even voor alle zekerheid, dan kun je zien of het voldoende gekneed is.

Vliesje trekken – Neem een stukje deeg en trek dit zachtjes uit elkaar, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het dan nog 1 minuut.

Eerste rijs – Maak een grote bol van het deeg en leg het in een ingevette kom. Sluit de kom af met een deksel, douchemutsje of een stuk plastic. Laat het 60 minuten op een tochtvrije plaats en op kamertemperatuur rijzen (eerste rijstijd).

Zo nu heb je even tijd om wat andere klusjes te doen. Bekleed indien nodig de bakplaten met een stuk bakpapier. Spoel de tomaatjes schoon onder de koude kraan en dep ze droog. Halveer ze en leg ze op een bordje. Breek de geitenkaas en kleinere stukken en leg ze op het andere bordje. Neem de kleine kom doe hier 3 eetlepels pesto en minimaal 4 eetlepels olijfolie in en roer alles goed los.

Deeg doorslaan en vormen:

Haal het deeg uit de kom en leg het op je werkblad. Verdeel het met de deegsteker in 6 gelijke stukken en bol ze licht op. Laat ze 5 minuten rusten onder een stuk plastic. Gebruik een deegroller of je handen om de stukken deeg tot platte, ovale schijven deeg te vormen (ca. 25 x 15 cm). Leg ze per 2 op een bakplaat. Laat wel voldoende ruimte tussen de broden open. Duw nu met je vingertoppen kleine kuiltjes in het deeg. Pak dan het schaaltje met verdunde pesto en smeer de bovenkanten van het deeg er mee in, ook de randen. Ik gebruik hier een siliconen kwastje voor.

Topping aanbrengen – Verdeel nu de halve tomaatjes en de stukjes geitenkaas over de broden. Leg stukken ingevet plastic over het deeg heen of gebruik een paar omgekeerde kratten.

Tweede rijs – Laat het deeg 45 minuten op een tochtvrije plaats en op kamertemperatuur rijzen (tweede rijstijd).

Verwarm halverwege de tweede rijstijd de oven alvast voor op 220 graden. Plaats 2 roosters in de oven, 1 net boven het midden en 1 onderin. Ik gebruik losse bakplaten die op een rooster geschoven moeten worden, maar dat is niet bij alle soorten bakplaten nodig.

Deeg testen: Verwijder het plastic. Het deeg zou nu bijna in volume verdubbeld moeten zijn. Duw voorzichtig met een vingertop in het deeg. Wanneer het heel langzaam terug veert is het voldoende gerezen en kunnen de platte broden gebakken worden.

Brood bakken in de oven:

Zet 1 bakplaat op een koele plek of in de koelkast. Dat remt het rijzen van het deeg af. Je kunt namelijk niet alle broden in een keer bakken. Er passen vaak maar twee bakplaten in een standaard oven. Verlaag eerst de oventemperatuur naar 200 graden. Schuif daarna 2 bakplaten in de oven en wissel ze halverwege de baktijd van plek zodat de broden allemaal even bruin worden. De totale baktijd is circa 20 minuten. Laat de platte broden na het bakken eerst afkoelen op een rooster. Haal de laatste bakplaat uit de koeling en zet hem in de oven. En bak deze focaccia’s ook goudbruin.

TIP: Je kunt deze focaccia met tomaatjes en geitenkaas heel goed in de vriezer bewaren. Piep ze na het ontdooien even op in de oven. 

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Focaccia met tomaatjes en geitenkaas’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Focaccia met tomaatjes en geitenkaas

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven