Focaccia met tomaten en Italiaanse kruiden

Focaccia met tomaten en Italiaanse kruiden

Focaccia met tomaten en Italiaanse kruiden is verrassend anders dan de titel in eerste instantie doet vermoeden. Dit platbrood heeft geen topping van kleine tomaten, maar wat dan wel? Ik verving namelijk een groot deel van het water door tomatensaus. Ja, je leest het goed, tomatensaus! Wist je dat het er een bijzonder, intense tomatensmaak en -geur aan geeft? Je waant je op vakantie in een of andere zonnig paradijs aan de Middellandse zee.

Heerlijk genieten in je eigen keuken zonder jetlag en ergernis. Geen lange reis met jengelende kinderen op de achterbank of urenlang stilstaan in een file. Klinkt aantrekkelijk niet! En dat is het ook. Wij zijn tenminste lyrisch over dit recept. Dit is nu typisch zo’n combinatie van brood en smaakmakers waarvan je denkt waarom heb ik dit nooit eerder gebakken. 

Heb je de volgende dag nog wat van dit Italiaanse platbrood over? Maak er dan eens een heerlijke tosti met kaas van. Dat is smullen geblazen.

Dit recept voor deze focaccia moet je echt eens proberen. Deeg maken met pastasaus klinkt in eerste instantie misschien wat vreemd, maar dit brood is beslist de moeite waard. Het past heel goed bij een kom soep, een verse (pasta)salade of bij een feestelijke borrel. Wanneer deze focaccia vaker bakt, dan kun je ook eens gaan variëren met de smaakmakers. Voeg bijvoorbeeld eens wat grof gehakte olijven, verse rozemarijn, zongedroogde tomaten  of stukjes feta toe.

Ik koos voor een pizzasteen om het brood op te bakken, maar als je die niet hebt dan volstaat een gewone bakplaat ook prima. Leg wel een stuk bakpapier onder het brood, dan blijft de olie daar op liggen en trekt (hopelijk) niet in je steen.  

Tomatensaus of pastasaus als smaakmaker

Ik nam Easy Tomato Base van Food Fellows, maar een ander merk kan ook, mits de saus niet te vloeibaar is. Bij twijfel kun je altijd een deel van het water achterhouden en pas toevoegen wanneer je ziet dat het deeg te droog is. Easy Tomato Base is een basissaus met stukjes tomaat, maar zonder onnodige toevoegingen. Wordt jij daar ook altijd zo blij van? Meer dan tomaten bevat het niet, dus 100% natuurlijk. De saus is deels ingekookt, zodat er een volle tomatensmaak ontstaat.

Focaccia met tomaten en Italiaanse kruiden

Een tijdje geleden kreeg ik van de fabrikant Food Fellows wat bakjes met verschillende tomatensauzen om te testen. Nog niet alle variaties hebben we geprobeerd, maar deze basissaus dus wel. Die trouwens ook heel lekker is door pasta. In één bakje zit 550 gram tomatensaus. Met een beetje schipperen kun je er drie focaccia platbroden mee bakken.

Recept focaccia met tomaten

Focaccia met tomaten en Italiaanse kruiden

Focaccia met tomaten en Italiaanse kruiden

Verrassend smaakvol is dit Italiaanse platbrood met tomatensaus als een van de smaakmakers. Voeg er wat Italiaanse kruiden en olijfolie aan toe en je waant je ergens aan de Middellandse Zee. Recept Xandra Bakt Brood.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 50 min
Rijstijd 2 uur
Totale tijd 3 uur 5 min
Gang Brood
Keuken Italiaans
Aantal 1 platbrood

Benodigdheden

  • keukenweegschaal
  • mengkom
  • Deense deegklopper (optioneel)
  • langwerpige schaal met deksel
  • kneedmachine (optioneel)
  • bakpapier
  • ovensteen of bakplaat
  • afdekplastic of krat
  • stoomfunctie oven (optioneel)
  • rooster

Ingrediënten
  

Focaccia deeg

  • 350 gr tarwebloem (ik nam Franse T65 tarwebloem)
  • 5 gr Italiaanse kruidenmix zonder zout
  • 5 gr bakkers)zout
  • 7 gr instantgist (7 gram instantgist is correct!)
  • 20 gr olijfolie
  • 200 gr tomaten- of pastasaus (Easy Tomato Base van Food Fellows)
  • 40-50 gr water
  • 30-40 gr water om in te wassen

Topping platbrood

  • olijfolie
  • grof zeezout

Instructies
 

  • Lees eerst het recept goed door voordat je aan de slag gaat. Ik heb het deeg met de hand gekneed, maar machinaal kan natuurlijk ook.

Voorbereidingen

  • Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn en weeg vervolgens de ingrediënten netjes af. Je kunt alle droge bestanddelen alvast bij elkaar in de mengkom doen. Mix ze meteen even goed door elkaar.

Deeg kneden

  • Machinaal: ca. 10 minuten op een lage stand tot je een goed vliesje kunt trekken.
  • Met de hand: ca. 15-20 minuten tot je een goed vliesje kunt trekken.
  • Ik geef je de beschrijving voor handgekneed deeg. Machinaal werkt ongeveer hetzelfde, maar dan een stuk korter.
  • Neem de mengkom met de droge ingrediënten en voeg hier olijfolie, tomatensaus en een deel van het water aan toe. Start met 30 gram, meng dan eerst het deeg en wanneer het nodig is kun je de rest (20 gram) ook toevoegen. Meng alles goed en leg het deeg daarna op je schone werkblad om gekneed te worden.
  • Kneed in ongeveer 15 – 20 minuten er een elastisch deeg van. Het klopt dat het lang aan je handen blijft plakken, dat wordt tijdens het kneden minder, maar het blijft een pikkerig deeg (denk aan zelfklevende memo papiertjes). Test het deeg door er een vliesje van te trekken. Het zal iets lastiger gaan dan bij gewoon brood. Maar het lukt wel.
  • Voeg nu beetje bij beetje het water voor het inwassen toe. Ik kon nog 40 gram extra in het deeg kwijt, maar dat kan bij jou anders zijn, dus minder is ook goed. Als het vocht goed is opgenomen is je deeg klaar.

Eerste rijs

  • Vet een langwerpige ovenschaal in met flink wat olijfolie. Maak het deeg passend, dus op hetzelfde formaat als de binnenkant van de schaal en leg het er in. Dek de schaal af met een deksel of gebruik een omgekeerde plastic krat. Neem er wel een die voedselveilig is. Laat het focaccia deeg ongeveer 90 minuten op kamertemperatuur rijzen (hier was het ca. 20-21 graden).

Oven voorverwarmen

  • Verwarm de oven inclusief pizzasteen (optioneel, ik gebruikte wel een ovensteen) voor op 220 graden, onder- en bovenwarmte.

Deeg vormgeven plus topping

  • Leg een vel bakpapier op je bakplaat. Kiep het deeg voorzichtig uit de schaal op het papier. Schenk wat olijfolie over de bovenkant en druk zachtjes kuiltjes met je vingertoppen in het deeg. Niet te veel, anders verliest het zijn luchtigheid. Strooi er dan nog wat grof zeezout overheen. Dek het deeg af met wat plastic.

Tweede rijs

  • Laat het platbrood nog ongeveer 30 minuten op kamertemperatuur rijzen.

Tomaten focaccia bakken in de oven

  • Verwijder het stuk plastic en schuif het deeg op de pizzasteen of bak het op de bakplaat. Verlaag direct de temperatuur van de oven naar 200 graden en voeg eventueel nu wat stoom toe. Ik heb het wel gedaan, maar het kan ook zonder. Zet de stoomfunctie na 10 minuten weer uit.
  • Bak de Focaccia met tomaten en Italiaanse kruiden in ongeveer 18-20 minuten goudbruin. Mocht je platbrood te snel bruinen, dan kun je de temperatuur de laatste 5 minuten verlagen naar 180 graden.
  • Laat het gebakken brood eerst afkoelen op een rooster. Versgebakken is dit brood het lekkerst, maar je kunt het ook invriezen.
  • Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Focaccia met tomaten en Italiaanse kruiden’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD of #xandrabaktbrood. Dank je wel alvast. Groetjes Sandra.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

Focaccia met tomaten (saus) gebakken?

Heb je dit smaakvolle Italiaanse platbrood gebakken? Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van je ‘Focaccia met tomaten en Italiaanse kruiden’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD of #xandrabaktbrood. Dank je wel alvast.

Dat smaakt naar meer

Bron: Met dank aan Food Fellows voor het beschikbaar stellen van Easy Tomato Base via de Foodybox van Kroon op het Werk. Het focaccia recept is van Xandra Bakt Brood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Focaccia met tomaten en Italiaanse kruiden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe vind je het recept? Geef je waardering!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven