Fougasse met durum

Fougasse met durum

Fougasse met durum staat al heel lang op mijn to-do-lijstje, maar het is er niet eerder van gekomen. Ik vind de vorm van dit brood erg mooi. Lekker stoer en weer eens wat anders dan een stokbrood of een Italiaanse focaccia. Je maakt er op een feestje of bbq absoluut een fantastische indruk mee. Fougasse komt oorspronkelijk uit de Provence. Ik heb voor een neutraal deeg gekozen, maar je kunt er ook allerlei smaakmakers aan toevoegen. Zoals olijven, oregano, zongedroogde tomaatjes, rozemarijn, kaas, ui, et cetera.

Durum

Durumtarwe of Triticum durum is een harde tarwesoort met een hoog gehalte aan eiwitten en gluten. Men vermoedt dat durum voortgekomen is uit emmer/ Triticum dicocconGrof gemalen durum wordt gries of semolina genoemd en hiervan maken ze couscous. Fijn gemalen durum is een prima bloem om te gebruiken voor bereiden van verse pasta, brood en pizza.

Fougasse met durum

Ingrediënten:

 • 400 gr T65 tarwebloem
 • extra bloem voor werkblad
 • 100 gr durum
 • 10 gr zout
 • 7 gr droge gist
 • 300 gr water + 80 gr water (inwassen)
 • 2 el olijfolie

Verder nog:

 • mengkom
 • keukenweegschaal
 • kleine deegsteker
 • 2 vellen bakpapier
 • stuk plastic
 • ovensteen of bakplaat
 • kneedmachine (optioneel)

Bereiding fougasse met durum

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn, weeg alle ingrediënten af en zet alles alvast klaar.

Doe bloem soorten, zout en gist in een kom en meng alles goed door elkaar. Dan 300 gr water erbij. Zet de kneedmachine aan en laat deze 8 á 9 minuten rustig kneden (Kenwood stand 1). Voeg nu de rest van het water en de olijfolie toe en kneed het deeg nog 2 minuten. Het water en de olie moeten nu volledig zijn opgenomen. Als het goed is, is er nu een soepel deeg ontstaan. Test dit nog even voor alle zekerheid met een klein stukje deeg. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het deeg dan nog 1 minuut.

Vet een mengkom goed in en leg daar het deeg in. Dek de kom af met een wegwerpdouchemutsje of een stukje plastic. Laat het geheel 60 minuten op kamertemperatuur rijzen (1ste rijs ).

Haal het deeg uit de kom en leg het op een met bloem bestrooid werkblad. Verdeel het in 2 gelijke stukken, bol ze lichtjes op (boule) en leg ze met de naad naar beneden op het werkblad. Dek ze af met en stukje plastic en laat ze 10 minuten rusten. Leg alvast twee stukken bakpapier klaar en strooi ook hier wat bloem op.

Pak een deegbol, leg deze op het werkblad en duw het voorzichtig platter in een trapezium, dus bovenaan smaller en beneden aan wat breder. Neem een kleine deegsteker of een scherp mes en maak verschillende inkepingen in het deeg. Rek het deeg een klein beetje uit terwijl je het op het bakpapier drapeert. Zorg dat de inkepingen open staan. Doe er dan een stuk lichtjes ingevet plastic overheen en laat het 60 minuten op kamertemperatuur rijzen (2de rijs).

Verwarm ondertussen de oven met de ovensteen erin goed voor op 240 graden. Plaats 1 rooster onderin de oven en zet op de onderste alvast een oud bakblikje. Daar gaat straks heet water in om stoom te creëren, zodat de fougasse met durum mooi en goed kan rijzen zonder te scheuren (3de rijs=ovenrijs).

Doe een paar minuten voordat de eerste fougasse in de oven gaat, een half kopje kokend water in de oude ovenschaal. Schuif het eerste brood op de ovensteen en verlaag de temperatuur naar 220 graden. Bak de fougasse in ongeveer 20 á 25 minuten goudbruin. Bak nu het tweede brood.

Laat het Franse gatenbrood goed afkoelen op een rooster. Wil je ze wat langer bewaren, vries ze na het afkoelen, goed verpakt, meteen in. Je kunt ze eventueel na het ontdooien even oppiepen in de oven, dan wordt de korst weer knapperig.

Bon appétit

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Fougasse met durum

Eén gedachte over “Fougasse met durum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven