Fries suikerbrood met kaneel

Fries suikerbrood

Wanneer je een echte zoetekauw bent dan moet beslist dit smakelijke Friese suikerbrood eens proberen. Het brood is eenvoudig te maken! Zeker die knapperige suikerbite is kinderwerk. Je hoeft alleen een berg suikerklontjes vergruizen en vervolgens door het brooddeeg kneden. In dit artikel vind je het recept, zodat je zelf kunt gaan bakken!

Officieel hoor je (denk ik) kandij-, grein- of parelsuiker te gebruiken, maar met standaard klontjes gaat het ook prima. Neem wel een oud bakblik of bekleed het goed met bakpapier, want de hete suiker kan het beschermlaagje beschadigen.

Oer-Hollandse lekkernij

Er bestaan verschillende soorten suikerbrood. Zo zijn er platte ronde en langwerpige modellen. In Friesland heet het een Fryske Sûkerbôle. Dit brood bevat 40% suiker en een beetje kaneel. In Limburg en Noord-Brabant noemen ze het klontjesmik, die slechts 25% suiker bevat en géén kaneel. Ook in andere delen van Nederland en zelfs in Belgie smikkelen ze van hun eigen variëteit suikerbrood. Nu is het jouw beurt!

Fries suikerbrood

16 oktober 2012

Ingrediënten

 • 350 gr tarwebloem
 • 10 gr droge gist
 • snufje zout
 • 220 gr melk
 • 200 gr suikerklontjes, vergruisd (of neem kandij-, grein- of parelsuiker)
 • 2 tl kaneelpoeder
 • wat zonnebloemolie, om de mengkom in te vetten

Benodigdheden

 • bakpapier
 • langwerpige broodbakvorm
 • mengkom
 • keukenweegschaal
 • douchemutsje
 • maatlepels
 • kneedmachine (optioneel)

Bereiding Fries suikerbrood

Doe bloem, het gist, een snufje zout en het kaneelpoeder in de mengkom van de kneedmachine en roer alles goed door elkaar. Voeg dan de lauwwarme melk toe en zet de machine aan. Laat deze ongeveer 10 minuten draaien op stand 1 (Kenwood met speciale kneedhaak), tot er een soepel en veerkrachtig deeg is ontstaan. Test dit voor alle zekerheid met een klein stukje deeg. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat (denk aan kauwgom). Scheurt het vliesje te snel? Kneed het deeg dan nog 1 minuut.

Vet een andere kom lichtjes in met zonnebloemolie en stop het deeg daarin. Dek de kom af met een plastic zakje of een douchemutsje en laat het deeg 1 uur op kamertemperatuur rijzen.

Bekleed ondertussen het langwerpige bakblik met wat bakpapier, want de suiker kan de bakvorm beschadigen.

Haal het deeg uit de kom, leg het op het aanrechtblad en kneed met de hand de vergruisde suikerklontjes er goed doorheen.

Vorm van het deeg een busbrood (langwerpig opgerold deegstuk) en leg het in het bakblik. In dit artikel lees je hoe je een busbrood vormt. Dek het blik af en laat het deeg nog een uur op kamertemperatuur rijzen.

Verwarm intussen de oven voor op 225 graden.

Bak het brood in ca. 30 min. goudbruin. Haal het daarna voorzichtig met het bakpapier uit de vorm en laat het suikerbrood afkoelen op een rooster. (Pas op: de gesmolten suiker kan heel heet zijn!!)

Snijd het brood in plakken als het Fries suikerbrood goed is afgekoeld. Bewaar het eventueel in de vriezer.

Ik zeg proeven maar!

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Texelse kruidenknopen zijn ook leuk om eens te gaan bakken!

3 comments on “Fries suikerbrood met kaneel”

 1. Jan Middel schreef:

  Vandaag gemaakt, erg lekker.
  Alleen nog wat (te) stevig.
  Binnenkort nog eens een keer maken en kjiken of het dan wat minder stevig wordt. maar de smaak is heerlijk en daar gaat het om.

 2. Erwin.J. schreef:

  Al een paar keer gemaakt, prima recept heerlijk wel iets meer suiker en gist toegevoegd om een wat luchtiger brood te krijgen en iets meer kaneel (vinden wij lekkerder)

  Verder heerlijk .!.!

 3. Bakprinsesje schreef:

  Van de week gemaakt. De smaak is overheerlijk, maar de structuur is niet wat ik gewend ben van brood. Hij is erg compact en moeilijk te snijden.

  Maar zoals ik al zei: de smaak is overheerlijk, dus dit broodje komt wel op 🙂

Geef een reactie: