Gezond haver-spelt brood maken

Gezond haver-spelt brood

Dit recept voor een gezond haver-spelt brood is erg makkelijk en snel te bereiden. Je hoeft het deeg namelijk niet te kneden. De ingrediënten meng je eenvoudig met een pollepel of Deense deegklopper door elkaar. Men noemt dit ook wel een no-knead bread, een niet-kneden of een weinig-werk brood. Wie al eens eerder mijn ‘suppersnelle speltbrood’ heeft gebakken, herkent vast het recept. Door een deel van het spelt te vervangen door haver voeg je een extra smaak dimensie toe. Deze combinatie is heerlijk met een klein beetje honing of zelfgemaakte jam. Maar ook andere soorten beleg passen prima bij dit lekkere en voedzame brood.

Gezond haver-spelt brood maken

1 september 2015

Benodigdheden voor 1 haver-spelt brood

Ingrediënten:

  • 200 gr havermeel
  • 300 gr speltbloem
  • 8 gr bakkerszout
  • 7 gr instantgist
  • 0,5 el honing
  • 3 el olijfolie
  • 410 gr water

Topping:

  • havermout of havervlokken

Verder nog:

  • roomboter om de bakvormen in te vetten
  • broodbakblik (Chicago metallic 23 x 13 x 8 cm)
  • mengkommen
  • keukenweegschaal
  • Deense deegklopper of pollepel
  • garde of zeef
  • maatlepels (theelepel & eetlepel)
  • plantenspuit
  • grote opscheplepel (gladstrijken deeg)
  • lege opbergkrat of stukje plastic

 

Bereiding niet kneden brood van haver en spelt

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn, weeg de ingrediënten alvast af en zet ze daarna klaar op je werkblad. Dat werkt een stuk makkelijker. Niets is vervelender dan onder het bereiden nog op zoek te moeten gaan naar die ene broodnodige keukengadget. Lees vervolgens het hele recept een keer goed door.

Vet eerst het broodbakblik in met een klein beetje boter of bekleed de binnenkant met een stukje bakpapier.

Deeg mengen

Doe speltbloem, havermeel, zout en instantgist in een mengkom en roer vervolgens alles snel door elkaar zodat de gist en het zout niet direct met elkaar in contact komen. Zout kan namelijk de werking van gist tenietdoen.

Neem de andere mengkom en schenk hier het water en de olijfolie in. Los daarna de honing in het water op.

Voeg het natte mengsel bij het droge en spatel/roer/meng alle ingrediënten door elkaar. Er mogen geen klontjes meer in het deeg zitten en al het water moet goed opgenomen zijn. Doe het deeg in de broodbakvorm. Strijk de bovenkant voorzichtig glad met een natgemaakte siliconen spatel of de bolle kant van een grote eetlepel. Strooi er als laatste nog een klein handje sesamzaadjes overheen.

Oven voorverwarmen

verwarm tijdens de rijstijd de oven voor op 200 graden.

Laten rijzen van het deeg

Plaats vervolgens het bakblik met deeg in of onder een plastic krat (het liefst een voedselveilig exemplaar). Zet er daarna 1 of 2 kopjes heet water naast. Sluit de krat of plaats het ondersteboven over het bakblik heen. Laat het deeg ongeveer 60 minuten rijzen.

Verwijder het plastic. Het deeg is nu bijna in volume verdubbeld en komt tot net voorbij de bovenrand van het bakblik (mits je formaat bakblik gebruikt zoals in het recept staat aangegeven). Is het deeg nog niet voldoende gerezen laat het dan nog wat langer staan.

Brood bakken in de oven

Plaats vervolgens een klein hittebestendig bakje met wat kokend water onderin de oven (stoom). Verwijder de plastic bak en schuif daarna het deeg in de oven. Verwijder na 15 minuten baktijd het hittebestendige bakje uit de oven. Bak het gezond haver-spelt brood in 30 á 35 minuten goudbruin. Haal na het brood bakken, het brood direct uit de vorm en laat het op een rooster afkoelen.

BAKTIP: ‘Gezond haver-spelt brood’ kun je heel goed in de vriezer bewaren.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘gezond haver-spelt brood’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

21 comments on “Gezond haver-spelt brood maken”

  1. sandra cornelissen schreef:

    wanneer moet je de olijfolie toevoegen. Ik zie dat niet terug in het recept.

    1. Xandra schreef:

      Ha Sandra, aan het begin meteen toevoegen. Het is aangepast. Dank je wel voor het melden. Gr. Sandra

  2. sara schreef:

    Zou je eventueel ook alleen havermerl kunnen gebruiken?

    1. Xandra schreef:

      Beste Sara, je kunt spelt niet door haver vervangen, omdat dit meel geen gluten bevat en dat zorgt nu juist voor de structuur en samenhang van dit brood. Wanneer je 100% haver wilt gebruiken zou je ei en vlozaad moeten toevoegen. het eindresultaat zal vrijwel altijd een (te) droog brood geven. Gr. Sandra

      1. Jos Willems schreef:

        Kan je het recept voor een haver speltbrood ook bereiden met een broodmachine( Panasonic )

        1. Xandra schreef:

          Beste Jos, ik denk het wel, mits je een stand voor speltbrood op de machine hebt zitten. gr. Sandra

  3. Loubna schreef:

    Hay Xandra, vandaag heb ik dit heerlijke brood gebakken. Alleen is tie naar mijn gevoel erg naar en dus niet gaar. Kan dat kloppen? Heb m vanmiddag gebakken voor 35 min. En vanavond toch naar weer terug gezet in de ven voor 35 min. Nog steeds”nat” vanbinnen. Korst is wel bruin en krokant.

    1. Xandra schreef:

      Beste Laobna, Twee keer bakken heeft niet zoveel zin voor garen van het broodkruim. Het inderdaad zo dat een niet kneden brood zoals dit altijd iets plakkerig/pikkerig kruim geeft. Ik zou het niet nat willen noemen. Wel belangrijk is om het brood direct na het bakken meteen uit de vorm te halen en op een rooster laten uitdampen en afkoelen. Een andere handige manier om te controleren of een brood gaar is is de kerntemperatuur direct na het bakken meten. Wanneer deze zo rond de 92/94 graden is dan is het gereed. Ik heb de kerntemperatuurmeter van Ikea en werkt prima. Ik hoop dat je iets aan mijn antwoord hebt. Bak ze! Gr. Sandra.

  4. Ann schreef:

    Heb het brood goed laten rijzen zoals in de beschrijving stond, maar dit is door het bakken helaas helemaal terug ingezakt.. enig idee hie dit komt?

    1. Xandra schreef:

      beste Ann, dan heb je het te lang laten rijzen. De tijden die in een recept staan zijn altijd richtlijnen. De staat van het deeg is belangrijk. Goed kijken testen door er zachtjes met een vinger op de drukken. Dat leer leer je door veel te bakken. Gr. Sandra

  5. Mc schreef:

    Is dit koolhydraat-arm brood ?

    1. Xandra schreef:

      Beste Marieke, ik ben geen voedingsdeskundige en ik heb mij ook nooit verdiept in het fenomeen koolhydraat-arm brood. Dus ik kan je helaas niet helpen. Wellicht weet een van mijn lezers het antwoord op jouw vraag? Mvg., Sandra

  6. Olivia schreef:

    Wat lijkt me dit een leuk broodje! Ik heb het zien voorbij komen op de instagram van je dochter 😉
    Mijn oven is een combi-oven. Ben daar niet zo fan van, maar helaas ik moet het doen met wat ik heb. Ik kan dus geen bakje water onder het brood zetten tijdens het bakken, of toch moeilijk zonder knoeien etc. Is het ook mogelijk om dit zonder te doen?

    1. Xandra schreef:

      Beste Olivia, je kunt ook zonder stoom bakken. Een oplossing kan zijn om het deeg net voordat het de oven in gaat even met een plantenspuit en schoon water een klein beetje vochtig te maken. Je krijgt een iets mooier resultaat (ovenrijs), maar zonder gaat ook prima. Bak ze! Gr. Sandra

  7. Sissi Metselaar schreef:

    Hallo Sandra,

    Heb alle ingrediënten al gewogen en wil de vochtige bestanddelen gaan mengen met de droge en lees: verwarm tijdens de tweede rijstijd de oven, maar ik kan de eerste rijstijd niet vinden! Er staat eigenlijk, zodra je alles gemengd hebt, dat je het meteen in de bakvorm moet doen!
    ik ga het eerst wel een uur laten rijzen en daarna in de bakvorm nog een keertje maar wat korter, misschien komt het dan goed.
    Met een vriendelijke groet,

    Sissi Metselaar

    1. Xandra schreef:

      Beste Sissi, ik ben soms te lui (ik bak liever brood dan dat ik recepten uitschrijf) om de hele tekst weer opnieuw te moeten uittypen. Dan knip en plak ik de standaard stukjes uit een van mijn andere recepten. En tja, als je dan even niet oplet, dan vergeet je de tekst aan te passen. Dank voor het melden. Bak ze! Groetjes, Sandra

  8. Sissi Metselaar schreef:

    Hahahahahaha, ja dat ken ik, maar gelukkig heb ik die eerste rijs wel gedaan! Het is heel goed gelukt 😊
    Ik heb ook foto’s gemaakt van het resultaat maar ik weet niet zo goed hoe die te plaatsen. Hier lukt het niet en met die # en zo dat gaat zeker op Facebook? Ik ga kijken hoe ik dat ga doen 😊 ook het desem maken gaat goed.
    Groetjes,
    Sissi

  9. Pieter schreef:

    Een vraag! Moet er nu wel of niet een eerste rijs plaats vinden? En zo ja hoe?
    Het mengsel in een kom de eerste rijs geven en daarna over gieten in het bakblik voor de tweede rijs? Ik ben het even kwijt. Wie stuurt mij in de goede richting?
    Met vriendelijke groet,
    Pieter

    1. Xandra schreef:

      Beste Pieter, dit niet kneden brood laat je maar 1 x rijzen. Het rijzen vindt plaats in het bakblik. Gr. Sandra

  10. Pieter schreef:

    Dag Sandra,
    dank je wel voor je antwoord. Ik ga er mee aan de slag.
    Groet, Pieter

  11. Pieter schreef:

    Brood gemaakt volgens het recept en 1 x rijzen. Het heeft twee heerlijke broden opgeleverd, dit vraagt om meer!! Zijn er nog meer recepten/ meelsoorten waarbij op deze manier deeg gemaakt kan worden? Zeker handig omdat ik een eenvoudig Domo keukenmachine gebruik, weliswaar heb ik een op maat gemaakte spiraalkneedhaak aangeschaft bij Jan de Jong, maar de machine heeft moeite met zwaar deeg. Zeker nu met de spiraalkneedhaak deeg echt deeg wordt.

Geef een reactie: