Gezond haver-spelt brood

Gezond haver-spelt brood

Dit recept voor gezond haver-spelt brood is erg makkelijk en snel. Je hoeft het deeg niet te kneden. De ingrediënten meng je eenvoudig met een pollepel of Deense deegklopper door elkaar. Men noemt dit ook wel een no knead of niet kneden brood. Wie al eens eerder mijn ‘suppersnelle speltbrood’ heeft gebakken, herkent vast het recept. Door een deel van het spelt te vervangen door haver voeg je een extra smaakdimensie toe. Deze combinatie is heerlijk met een klein beetje honing of jam. Maar ook andere soorten beleg passen prima bij dit lekkere brood.

Tip: Ik heb het recept omgezet naar 1 groot brood. Dat is makkelijker te verwerken dan twee kleinere broden.

Gezond haver-spelt brood

1 september 2015

Ingrediënten (1 brood):

 • 200 gr havermeel
 • 300 gr speltbloem
 • 8 gr bakkerszout
 • 7 gr instantgist
 • 0,5 el honing
 • 3 el olijfolie
 • 410 gr water
 • roomboter om de bakvormen in te vetten

Topping:

 • havermout of havervlokken

Verder nog:

 • broodbakblik (Chicago metallic 23x13x8 cm)
 • mengkommen
 • keukenweegschaal
 • Deense deegklopper of pollepel
 • garde of zeef
 • maatlepels (theelepel & eetlepel)
 • plantenspuit
 • grote opscheplepel (gladstrijken deeg)
 • lege opbergkrat of stukje plastic

 

Bereiding gezond haver-spelt brood

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn, weeg de ingrediënten alvast af en zet ze klaar. Dat werkt een stuk makkelijker. Niets is vervelender dan onder het bereiden nog op zoek te moeten gaan naar die ene broodnodige keukengadget.

Vet eerst het broodbakblik in met een klein beetje boter of bekleed de binnenkant met een stukje bakpapier.

Mengen: Doe speltbloem, havermeel, zout en instantgist in een mengkom en roer alles snel door elkaar zodat de gist en het zout niet direct met elkaar in contact komen. Zout kan namelijk de werking van gist tenietdoen.

Neem de andere mengkom en schenk hier het water en de olijfolie in. Los nu de honing op in het water.

Voeg het natte mengsel bij het droge en spatel/roer/meng alle ingrediënten door elkaar. Er mogen geen klontjes meer in het deeg zitten en al het water moet goed opgenomen zijn. Doe het deeg in de broodbakvorm. Strijk de bovenkant voorzichtig glad met een natgemaakte siliconen spatel of de bolle kant van een grote eetlepel. Strooi er als laatste nog een klein handje sesamzaadjes overheen.

Oven voorverwarmen: verwarm tijdens de tweede rijstijd de oven voor op 200 graden.

Laten rijzen: Plaats het bakblik met deeg in of onder een plastic krat (het liefst een voedselveilig exemplaar). Zet er 1 of 2 kopjes heet water naast. Sluit de krat of plaats het ondersteboven over het bakblik heen. Laat het deeg ongeveer 60 minuten rijzen.

Verwijder het plastic. Het deeg is nu bijna in volume verdubbeld en komt tot net voorbij de bovenrand van het bakblik (mits je formaat bakblik gebruikt zoals in het recept staat aangegeven). Is het deeg nog niet voldoende gerezen laat het dan nog wat langer staan.

Bakken: Plaats een klein hittebestendig bakje met wat kokend water onderin de oven (stoom). Verwijder de plastic bak en schuif het deeg in de oven. Verwijder na 15 minuten baktijd het hittebestendige bakje uit de oven. Bak het ‘Gezond haver-spelt brood’ in 30 á 35 minuten goudbruin. Haal het brood na het bakken direct uit de vorm en laat het op een rooster afkoelen.

TIP: ‘Gezond haver-spelt brood’ kun je heel goed in de vriezer bewaren.

 

Ik zeg proeven maar!

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van je baksel op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

12 comments on “Gezond haver-spelt brood”

 1. sandra cornelissen schreef:

  wanneer moet je de olijfolie toevoegen. Ik zie dat niet terug in het recept.

  1. Xandra schreef:

   Ha Sandra, aan het begin meteen toevoegen. Het is aangepast. Dank je wel voor het melden. Gr. Sandra

 2. sara schreef:

  Zou je eventueel ook alleen havermerl kunnen gebruiken?

  1. Xandra schreef:

   Beste Sara, je kunt spelt niet door haver vervangen, omdat dit meel geen gluten bevat en dat zorgt nu juist voor de structuur en samenhang van dit brood. Wanneer je 100% haver wilt gebruiken zou je ei en vlozaad moeten toevoegen. het eindresultaat zal vrijwel altijd een (te) droog brood geven. Gr. Sandra

 3. Loubna schreef:

  Hay Xandra, vandaag heb ik dit heerlijke brood gebakken. Alleen is tie naar mijn gevoel erg naar en dus niet gaar. Kan dat kloppen? Heb m vanmiddag gebakken voor 35 min. En vanavond toch naar weer terug gezet in de ven voor 35 min. Nog steeds”nat” vanbinnen. Korst is wel bruin en krokant.

  1. Xandra schreef:

   Beste Laobna, Twee keer bakken heeft niet zoveel zin voor garen van het broodkruim. Het inderdaad zo dat een niet kneden brood zoals dit altijd iets plakkerig/pikkerig kruim geeft. Ik zou het niet nat willen noemen. Wel belangrijk is om het brood direct na het bakken meteen uit de vorm te halen en op een rooster laten uitdampen en afkoelen. Een andere handige manier om te controleren of een brood gaar is is de kerntemperatuur direct na het bakken meten. Wanneer deze zo rond de 92/94 graden is dan is het gereed. Ik heb de kerntemperatuurmeter van Ikea en werkt prima. Ik hoop dat je iets aan mijn antwoord hebt. Bak ze! Gr. Sandra.

 4. Ann schreef:

  Heb het brood goed laten rijzen zoals in de beschrijving stond, maar dit is door het bakken helaas helemaal terug ingezakt.. enig idee hie dit komt?

  1. Xandra schreef:

   beste Ann, dan heb je het te lang laten rijzen. De tijden die in een recept staan zijn altijd richtlijnen. De staat van het deeg is belangrijk. Goed kijken testen door er zachtjes met een vinger op de drukken. Dat leer leer je door veel te bakken. Gr. Sandra

 5. Mc schreef:

  Is dit koolhydraat-arm brood ?

  1. Xandra schreef:

   Beste Marieke, ik ben geen voedingsdeskundige en ik heb mij ook nooit verdiept in het fenomeen koolhydraat-arm brood. Dus ik kan je helaas niet helpen. Wellicht weet een van mijn lezers het antwoord op jouw vraag? Mvg., Sandra

 6. Olivia schreef:

  Wat lijkt me dit een leuk broodje! Ik heb het zien voorbij komen op de instagram van je dochter 😉
  Mijn oven is een combi-oven. Ben daar niet zo fan van, maar helaas ik moet het doen met wat ik heb. Ik kan dus geen bakje water onder het brood zetten tijdens het bakken, of toch moeilijk zonder knoeien etc. Is het ook mogelijk om dit zonder te doen?

  1. Xandra schreef:

   Beste Olivia, je kunt ook zonder stoom bakken. Een oplossing kan zijn om het deeg net voordat het de oven in gaat even met een plantenspuit en schoon water een klein beetje vochtig te maken. Je krijgt een iets mooier resultaat (ovenrijs), maar zonder gaat ook prima. Bak ze! Gr. Sandra

Geef een reactie: