Gezond volkoren lijnzaadbroodje

Gezond volkoren lijnzaadbroodje

Dit gezond volkoren lijnzaadbroodje bevat een bijzonder ingrediënt: lijnzaad. Deze zaden van de vlasplant zijn goed voor de spijsvertering en bevatten omega 3 en 6, vitamine B1 en 2, calcium, magnesium, zink én kalium. In dit artikel deel ik het recept voor een lekker lijnzaadbrood.Naast dat dit broodje gezond is, smaakt dit brood heel erg lekker. Het is vrij neutraal van smaak en daarom eenvoudig met verschillende soorten beleg te combineren. Je kunt lijnzaad, heel of gebroken, in de supermarkt of bij een natuurvoedingswinkel kopen.

Gezond volkoren lijnzaadbroodje

16 augustus 2013

Ingrediënten

  • 200 gr tarwebloem
  • 200 gr tarwe-volkorenmeel
  • 5,5 gr gedroogde gist
  • 8 gr bakkerszout
  • 1 el kokosolie
  • 240 ml lauwwarme melk
  • 2 el lijnzaad

Benodigdheden

  • mengkom
  • kneedmachine (optioneel)
  • keukenweegschaal
  • maatlepels
  • broodbakblik klein, ca. 20 x 10 x 7 cm

Bereidingswijze gezond volkoren lijnzaadbroodje

Doe alle droge ingrediënten in de mengkom en roer alles goed door elkaar. Voeg dan de lauwe melk en kokosolie toe. Laat het deeg ongeveer 10 tot 15 minuten kneden op stand 2 van de kneedmachine, totdat er een soepel en elastisch deeg ontstaat. Controleer het deeg eventueel door een vliesje te trekken, net als een kauwgom-bel. Je kunt met de hand kneden, maar dan duurt het langer.

Laat het deeg 1 uur in een licht ingevette en afgedekte kom op kamertemperatuur in volume verdubbelen.

Vet het broodbakblik lichtjes in met boter of zonnebloemolie.

Haal het deeg uit de kom en druk het voorzichtig plat (doorslaan) en vorm het deeg tot een langwerpig brood. Leg het deeg in het broodbakblik en dek het af met een douchemutsje. Laat het deeg 1 uur op kamertemperatuur rijzen. Verwarm de oven intussen voor op 200 graden.

Plaats het blik in het midden van de oven en bak het brood ongeveer 30 á 35 minuten goudbruin. Haal het uit de vorm en leg het op een rooster om af te koelen. Snijd het brood pas aan wanneer het volledig koud is.

Dit brood vries je heel goed in. Stop eens een boterham meteen uit de vriezer in een broodrooster en rooster het knapperig. Smeer er boter en een plakje goede kaas op en smullen maar!

Ik zeg proeven maar!

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Een volkorenbrood van 100% tarwe is ook leuk om zelf te bakken!

One comment on “Gezond volkoren lijnzaadbroodje”

  1. Caroline Brouwer schreef:

    Deze ga ik ook een keertje maken. Ik heb pas een uitschuifbaar broodblik aangeschaft. Zo handig, kan nu elk formaat brood maken!
    groeten, Caroline

Geef een reactie: