Gierst brood lekker glutenvrij

Gierst brood lekker glutenvrij

Dochterlief vroeg laatst of ik een glutenvrij brood voor haar wilde maken, want haar voorraad in de vriezer was vrijwel geheel op. De arme schat moest werken en wat doe je dan als goede moeder? A. Je trekt je agenda en *zucht* nee, meid de komende drie weken heb ik echt geen tijd. Of B. Je neemt een sprintje naar de keuken en slaat aan het bakken. Voor deze ene keer ben ik maar voor optie B gegaan, want ik moest toch triangel broodjes voor mijn blog knutselen. Toen bleek dat er ook nog een pak met gierstmeel in de kast die toch op moest. Het brood is bijzonder lekker en verrassend luchtig. Als je niet beter weet, zou bijna kunnen denken dat het een gewoon tarwe brood is. Mooi toch!

Gierst

Gierst is afkomstig uit Afrika en is een heel oude graansoort. Gierst is een verzamelnaam voor verschillende varianten van deze graansoort. Denk aan pluimgierst, parelgierst, vingergierst en trosgierst. De gierst die wij gebruiken en heet in het Latijn Panicum miliaceum. Het is een graangewas dat tot de grassenfamilie behoord. Het bevat geen gluten en is licht verteerbaar. Gierst is mild en lichtzoet en lijkt qua smaak nog het meest op tarwe met een klein vleugje rogge.  

Glutenvrij of toch niet

Wanneer het meel absoluut glutenvrij moet zijn, let dan goed op of er op de verpakking een glutenvrij logo staat. Anders kan het gierstmeel namelijk besmet zijn met sporen van glutenbevattende granen. Ergens op internet las ik dat sommige mensen met een gluten-intolerantie wel op gierst kunnen reageren alsof er gluten inzitten. Informeer in dat geval voor alle zekerheid eerst even bij je arts of dat misschien ook voor jou geldt.

Psylliumvezels

Dit recept is gebaseerd op het toevoegen van psylliumvezels van het merk ‘Lindroos Fiber Husk’. Deze psylliumvezels bestaan uit 100% vlozaad. Door de schilletjes van de vlozaden heel fijn te malen krijg je psylliumpoeder of te wel psylliumvezels. Er zijn ook andere voedingsvezels te koop, zoals appelvezels en suikerbietvezels. Maar deze bevatten niet de ‘plakkende’ eigenschap die psyllium wel heeft. Ze zijn onderling dus niet uitwisselbaar! Appel- en suikerbietvezels voeg je dus alleen toe wanneer je extra vezels in je gerechten wilt hebben, denk dan bijvoorbeeld aan bruin of volkorenbrood.

Gierst brood lekker glutenvrij

Ingrediënten (voor 1 brood):

 • 500 gr gierstmeel, biologisch
 • 50 gr Fiber Husk (psyllium poeder)
 • 10 gr (bakkers)zout
 • 10 gr kokosbloesemsuiker (betere werking gist)
 • 8 gr instantgist
 • 40 gram (olijf)olie
 • 1 ei M (voor meer smeuïgheid)
 • 610 á 630 gr water

Verder nog:

 • mengkom
 • Deense deegklopper of grote vork (garde lukt niet)
 • keukenweegschaal
 • bakplaat
 • bakpapier (optioneel)
 • afdekplastic of een omgekeerde opbergkrat
 • klein hittebestendig schaaltje, stoom

Bereiding gierst brood lekker glutenvrij

Zet de benodigdheden alvast klaar voordat je aan de slag gaat. Ook werkt het prettig om de ingrediënten eerst af te wegen. Zorg dat alles op kamertemperatuur is, dat komt het eindresultaat ten goede.

Neem een grote kom en doe hier meel, zout, kokosbloesemsuiker, Fiber Husk en de instantgist in. Meng alles met een Deense deegklopper direct goed door elkaar. Zout en gist verdragen elkaar namelijk niet zo goed. Wanneer zout te lang tegen het gist aan ligt dan zal het deeg minder goed of helemaal niet meer rijzen.

Het is belangrijk dat je de volgende stappen met enige snelheid uitvoert, anders is het deeg niet goed meer in model te brengen. Voeg tijdens het roeren het water, losgeklopt ei en olijfolie toe. Blijf mengen tot er een stevige geheel is ontstaan. Leg het deeg op je werkblad en vorm er snel een ovaalvormig brood van. Een beetje zoals een batard, maar dan zonder al het vouwwerk. Gewoon in model kneden is voldoende. Leg het deeg op een bakplaat (eventueel met een vel bakpapier bekleed) zet de opbergkrat er overheen of neem een ruim en losliggend stuk plastic. Laat het deeg 90 minuten rijzen bij kamertemperatuur.

Verwarm tijden de rijstijd de oven voor op 200 graden en plaats, indien noodzakelijk, een rooster net onder het midden van de oven.

Verwijder het plastic. Het deeg moet bijna in omvang zijn verdubbeld. Plaats een klein hittebestendig bakje met kokend water (stoom) op de bakplaat naast het deeg en schuif het brood in de oven. Verlaag de temperatuur naar 190 graden. Bak het gierst brood in circa 60 á 70 minuten goudbruin. Als het brood hol klinkt wanneer je op de onderkant klopt, dan is het gaar.

Laat het gierst brood goed afkoelen op een rooster. Snijdt er daarna boterhammen van en bewaar deze goed verpakt in de vriezer.

Ik zeg proeven maar!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

25 comments on “Gierst brood lekker glutenvrij”

 1. jan schreef:

  moet dat geen 5 gr vlozaad zijn i.p.v. 50 gr?

  1. Xandra schreef:

   Beste Jan, ook in dit recept is de door mij vermelde hoeveelheid geheel correct. Het is geen rijsmiddel maar een bindmiddel oftewel een glutenvervanger.

 2. Lida schreef:

  Goedemorgen
  Ik werk precies volgens jou recept, maar krijg het niet voor mekaar om het brood te laten rijzen.
  Van het zelfde pakje gist een spelt broodje gebakken lukt prima dus het ligt niet aan de gist.
  Ik snap er echt helemaal niks van.

  1. Xandra schreef:

   Beste Lida, als het goed is heb je mijn antwoord via de mail gekregen. Gr. Sandra

   1. Lida schreef:

    Dat klopt bedankt voor je tips
    Groet Lida

    1. Joachim schreef:

     hallo, zou ik deze tips ook mogen ontvangen? Dank je! Ik ga volgende week dit recept testen, bedankt!

   2. an schreef:

    als er alleen maar goede tips gegeven worden aan sommige mensen ipv op deze site waar iedereen iets mee kan doen zal het recept in zijn geheel wel niet kloppen als je de meeste mensen hoort klagen dat hun deeg niet rijst.

    1. Xandra schreef:

     Beste An, de info die via de mail wordt gegeven is hetzelfde als die in het recept staat. Ken je het Nederlandse spreekwoord ‘de beste stuurlui staan aan wal’? Heb je het brood zelf al gebakken, want dan mag en kan je pas meepraten. Er zijn slechts 2 (!) personen die aangaven dat het brood bij hun niet is gelukt. Dat wil nog niet zeggen dat dit recept niet klopt. Zoals je op de foto kunt zien ziet mijn brood er prima uit. Als er belangrijke dingen en tips aan het recept ontbraken dan had ik die echt wel aan de tekst toegevoegd. Fijne dag nog. Gr. Sandra

    2. Bert schreef:

     Het is logisch dat zich hier alleen mensen melden met “problemen”.
     De anderen, die helemaal tevreden zijn en er lekker van smikkelen, laten zich in de regel niet horen.
     Nu dan maar wel even: prima recept Sandra. Heerlijk brood, bedankt.
     Ik ga het ook maken met een mix van Gierst- en Boeweitmeel. Lijkt me ook lekker.

 3. Eline schreef:

  Wat ben ik blij met dit recept! Mijn zoontje mag alleen maar gierstmeel. Zo kan hij toch brood eten! Dankjewel! Alleen bij mij rijst hij helaas ook niet of minimaal.
  Enig idee wat ik anders kan doen?
  Groetjes

  1. Xandra schreef:

   Beste Eline, Wat jammer dat het brood bij jou minder goed gerezen is. Je zou een gram gist extra kunnen toevoegen en dan kijken of het eindresultaat luchtiger is. Begrijp ik goed dat jouw baksel minder luchtig is dan op mijn foto? Of bedoel je misschien dat het steviger is dan het alom bekende supermarkt brood? Want dat kun je niet met elkaar vergelijken. De structuur van dit gierstbrood lijkt meer op het Duitse brood (als je dat tenminste wel eens gegeten hebt natuurlijk). Succes, groetjes, Sandra

 4. Lida schreef:

  Hallo Eline

  Ik krijg het ook niet voor mekaar om het brood te laten rijzen ook na de tips van Xandra niet.
  Ik heb dat broodje 10 maal geprobeerd maar ben er nu klaar mee.

  1. Xandra schreef:

   Beste Lida, wat jammer dat je niet het gewenste resultaat krijgt. Misschien heb je toch nog iets aan mijn antwoord op Eline. Gr. Sandra.

 5. Temmerman schreef:

  Kan je dit brood ook bakken in een broodbakmachine, weliswaar op een glutenvrij programma? Grtjs Katrien

  1. Xandra schreef:

   Beste Katrien, ik denk van niet, maar ik heb geen ervaring met de bbm en een glutenvrij programma. Dus wellicht is het wel heel goed mogelijk. Bij dit brood is het eigen een kwestie van alles door elkaar mengen (dus niet kneden, gaat sneller dan cake beslag maken) Op een bakplaat leggen, laten rijzen en bakken. Gr. Sandra

  2. Hilde schreef:

   Bij mij is het brood prima gelukt in de broodbakmachine! Ik had het deeg vooraf met een keukenmachine goed gemengd en dan het bakprogramma van een uur gebruikt. Mooi gerezen en zeer lekker!

 6. Monique hendriksen schreef:

  Goedemorgen ik ben blij verrast met dit recept. Ik ben op zoek naar glutenvrij en gistvrij brood recepten voor mijn dochtertje. Nu is mijn vraag, zou dit recept ook zonder gist kunnen en wel met wijnsteenbakpoeder of baksoda? Graag wacht ik je reactie af. Hartelijke groet Monique Hendriksen

  1. Xandra schreef:

   Beste Monique, dat moet wel kunnen denk ik. Je kunt de rijstijd dan achterwege laten en het deeg na het vormen meteen in de oven plaatsen. Bij sommige rijsmiddelen dien je wel een zuurtje voor het activeren toe te voegen. Dat staat vast wel op de verpakking aangegeven en anders kun je even kijken bij mijn item of bakpoeder en zo. Ik hoor graag hoe je project is afgelopen. Bak ze! Gr. Sandra

 7. Caro schreef:

  Beste Xandra,
  Ik wil je hartelijk bedanken voor dit heerlijke recept.
  Afgelopen maanden ben ik er ook mee gaan experimenteren, want gierstmeel kon ik niet meer aan komen. Vraag aan jou kan ik ook gierstkorrels de avond van te voren in de week zetten als vervanging voor het gierstmeel nemen?

  Voor andere bakkers ik heb de volgende combies met succes ook geprobeerd.
  250gr sorgum witmeel & 250gr boekweitmeelmeel.
  Compact lekker en bruinbrood alternatief.

  250gr sorgum witmeel, 175gr grof gemalen havermout, 75gr rijstmeel. Ipv olijfolie, kokosolie 50gr
  Bij deze korter gebakken 50 min op 190C
  Super smeuig brood.

 8. Hans-Jürgen Quadbeck-Seeger schreef:

  Na dit recept gebruikt te hebben, voel ik me bijkans verplicht te melden dat het resultaat ver boven verwachting was!
  Omdat ik zoveel mogelijk lectine-vrij eet, vallen alle broden met granen/pseudogranen (m.u.v. sorgum en gierst), bonenmeel, maismeel, e.d. af.
  Ik heb de nodige pogingen ondernomen om mijn eigen broden te bakken, maar alle recepten tot nu waren op basis van bakpoeder en een overdaad aan ei, en het resultaat leek doorgaans meer op cake. Dit recept was dan ook ‘n geschenk uit de hemel.

  Overigens heb ik een deel van de gierstmeel vervangen door bakbanaanmeel, wat prima werkte.
  De toon is gezet en hopelijk behaal ik net zulke goede resultaten met amandel, chufa, kastanje, etc.

  Heel erg bedankt voor dit recept!

 9. Jonas Dickx schreef:

  Wij hebben een eindje geleden een broodbakmachine aangeschaft aangezien ik glutenintollerantie heb en mijn dochtertje van 2,5j coeliakie heeft. Het lukt mij echter niet om hier een deftig brood uit te halen. Dit brood leekt mij perfect om het nog eens te proberen, alleen is mijn dochtertje ook 100% allergisch aan zowel eiwit als eigeel. Is hier een goede oplossing voor om de smeuigheid te behouden. De ei-vervangers (poeder) op basis van kikkererwten smaken allemaal verschrikkelijk vies door. Alvast bedankt voor uw reactie. Groetjes Jonas

  1. Xandra schreef:

   Beste Jonas, Ik bak niet met een bbm, dus op dat gebied kan ik je niets adviseren. Ei kun je door allerlei andere bindmiddelen vervangen. Ik schreef er al eerder een stuk over. Je vindt het hier: https://www.xandrabaktbrood.nl/glutenvrij-2/gluten-vervangers-en-bindmiddelen/. Veel succes! Gr. Sandra

 10. Evelien schreef:

  Dag Xandra,
  Graag zou ik je een vraag willen stellen.
  Recent heb ik je recept gebuikt om een brood te bakken maar ik kwam toch een beetje teleurgesteld uit.
  Omdat ik nog maar een beginnende glutenvrije bakker ben wil ik graag onderzoeken wat ik verkeerd heb gedaan en er van leren zodat ik dit een andere keer anders kan aanpakken.

  Allereerst, kwa techniek is het brood goed gelukt denk ik, het ziet eruit als een luchtig brood en valt niet uit elkaar.
  Alleen kwa smaak is het erg droog en proeft het zanderig.
  Net zoals Jan in de allereerste reactie vond ik 50 gr vezels erg veel.
  In een ander recept gebruikte ik 2 eetlepels wat overeen komt met 20-25 gr en dit recept ging in 1x helemaal goed.
  Vandaar mijn vrije interpretatie.
  Ook gebruikte ik een meelmix, van 200 gr gierst, 200gr sorghum en een restje van 100gr sojameel.
  Ik heb veel gelezen over meelmixen als het gaat om glutenvrij bakken, maar misschien was deze mix niet zo succesvol.
  Met sorghum ben ik niet bekend en weet ook niet of dat juist voor een droog zanderig brood gezorgd heeft.

  Nu is natuurlijk mijn vraag, welke vrije interpretatie heeft er voor gezorgd dat ik een zandbroodje kreeg?
  Graag lees ik je reactie om te leren van je ervaring 🙂

  Alvast bedankt!

  1. Xandra schreef:

   Beste Evelien, bedankt voor je verhaal. Je kunt natuurlijk de hoeveelheid vezels aanpassen naar eigen goeddunken, maar het zal zeker van invloed zijn op de structuur van het brood. Het zorgt er onder andere voor dat het malser en minder droog is. Glutenvrij brood kun je nu eenmaal niet vergelijke met glutenvol brood. Glutenvrij zal veelal droger en iets korrelligger (jij noemt het zand) zijn. Koop maar eens een willekeurig glutenvrij brood in de winkel, vaak is er geen normale boterham van te snijden en heb je een glas water nodig om het weg te spelen. Wil je dat niet bij zelfgebakken g.v. brood dan moet je in verhouding veel aardappelzetmeel (wit zetmeel) en vetstof toevoegen. Iets waar ik zelf niet zo’n voorstander van ben. (Veel calorieën en geen vezels of goede bouwstoffen voor je lichaam.) Ik hoop dat je iets aan mijn uitleg hebt. Gr. Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.