Glutenvrij brood met glutenvrij meel

Glutenvrij brood met glutenvrij meel

Glutenvrij brood, hoe maak je dat zelf? Welke ingrediënten mag je wél gebruiken? Eerst maar eens een rondje internet, informatie opgezocht en twee boeken over glutenvrij voedsel besteld, Vervolgens zelf een combinatie van meelsoorten en andere benodigdheden samengesteld, een beetje van dit een een snufje van dat, boodschappenlijstje gemaakt en naar de plaatselijke natuurvoedingswinkels gefietst.

Glutenvrije producten zijn bijvoorbeeld: (wilde)rijst, mais, teff, boekweit, quinoa, aardappel, amaranth, (soja)bonen en zonnebloempitten.

Wat is gluten? Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en khorasan tarwe (kamut). Het zit in brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart. Gluten zitten ook verstopt in soepen (bindmiddel, vermicelli of vlees), in sauzen, sommige snoepjes, ijssoorten en bier.

Wat is coeliakie (spreek uit: seu-lia-kíe)? Sommige personen zijn overgevoelig (intolerant) voor gluten. Voedsel met gluten zorgt, bij mensen met coeliakie, voor een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Daardoor kan de darm zijn werk niet goed doen. Wil je meer over glutenvrij en coeliakie weten, neem dan een een kijkje op: www.glutenvrij.nl

Het is een lekker zacht, licht en smaakvol brood geworden. Absoluut niet droog en de quinoavlokken geven een knapperig korstje. Dit recept is goedgekeurd door een zeer kritische jongedame. De volgende stap is dat we nu verschillende variaties op deze samenstelling gaan uitproberen.

Psylliumvezels

Dit recept is gebaseerd op het toevoegen van psylliumvezels van het merk ‘Lindroos Fiber Husk’. Deze psylliumvezels bestaan uit 100% vlozaad. Door de schilletjes van de vlozaden heel fijn te malen krijg je psylliumpoeder of te wel psylliumvezels. Er zijn ook andere voedingsvezels te koop, zoals appelvezels en suikerbietvezels. Maar deze bevatten niet de ‘plakkende’ eigenschap die psyllium wel heeft. Ze zijn onderling dus niet uitwisselbaar! Appel- en suikerbietvezels voeg je dus alleen toe wanneer je extra vezels in je gerechten wilt hebben, denk dan bijvoorbeeld aan bruin of volkorenbrood.

Glutenvrij brood met glutenvrij meel

19 januari 2014

Ingrediënten:

  • 150 gr boekweitmeel
  • 100 gr rijstmeel
  • 100 gr sojameel
  • 50 gr aardappelmeel
  • 8 gr bakkerszout
  • 15 gr Fiber Husk (psyllium poeder)
  • 8 gr instant gist
  • 1 tl oerzoet
  • 50 ml rijstolie
  • 1 ei
  • 300 ml melk of water

Topping:

  • quinoavlokken

Verder nog:

  • (brood)bakblik (29x11x7cm)
  • mengkom
  • keukenweegschaal
  • Deense deeegklopper
  • maatlepels
  • douchemutsje

 

Bereiding glutenvrij brood met glutenvrij meel

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn. Vergeet dus niet om het ei en de melk op tijd uit de koeling te halen.

Doe alle droge ingrediënten in een kom en meng deze goed door elkaar.

Klop het ei los. Meng dan in een keukenmachine of met een handmixer ei, rijstolie en melk door het droge mengsel. Gemengd is gemengd, omdat het geen gluten bevat hoef je ook niet heel lang te kneden. Het lijkt een beetje op een dik cake beslag.

Doe het deeg in de lichtjes, ingevette broodbakvorm, dek deze af met een stuk plastic of een douchemutsje, laat deze een uur op een warme plaats staan (kamertemperatuur). Het deeg moet in volume verdubbeld zijn.

Verwarm intussen de oven voor op 180 graden.

Haal het plastic van het blik af en schuif het deeg in het midden van de oven. Bak het brood in ca. 30 minuten goudbruin. Haal het voorzichtig uit de vorm en laat het eerst goed afkoelen op een rooster, voordat je het in plakken gaat snijden.

Wij bewaren het brood in de vriezer en halen de benodigde bammetjes, een of twee uur voor etenstijd, uit de diepvries.

Ik zeg proeven maar!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

 

35 comments on “Glutenvrij brood met glutenvrij meel”

  1. Virginie Favresse schreef:

    Hoi Xandra,
    mijn dochter heeft een erg complexe allergie. Ze kan namelijk niet tegen granen (spelt, tarwe, boekweit, haver, amaranth,mais,…) daar kan ze niet tegen. ook melk, ei, aardappel, soja zijn verboden. Ik heb onlangs met rijstmee van “werz” voor brood een brood gebakken (500g van dat meer, 500g water, 7 g gist, beetje suiker en beetje zout). het zag er mooi uit, niet echt hoog gerezen, maar best wel broodachtig. helaas, ze kreeg er ook uitslag van, dus de gist is duidelijk ook verboden.
    Ik wil haar zo graag eens een snee brood geven…kan jij me niet helpen? wat gebruik ik in plaats van gist? dank je!

    1. Xandra Bakt Brood schreef:

      Beste Virginie, wat vervelend voor je dochter. Het zal niet mee vallen om producten te vinden die ze wel kan eten. Je kunt ipv. gist ook brood bakken met bakpoeder, kijk hier maar eens voor een voorbeeld: http://xandrabaktbrood.blogspot.nl/2013/05/in-slechts-een-uur-een-lekker.html In dit brood zitten wel ingrediënten die je dochter niet mag eten, maar het gaat om het idee. Probeer eens te zoeken op internet naar een Iers sodabrood en dit dan aan te passen.
      Ik ben nog aan het proberen om glutenvrij desembrood te maken, dus zodra het gelukt is zal ik het recept op mijn blog plaatsen. (Het is nog in een testfase, dus het kan nog eventjes duren)

      Groetjes, Xandra

    2. Virilox schreef:

      Je kan proberen giftvrij brood te bakken op basis van bakferment (= rijsmiddel op basis van honing en zout). Info: www. datvoeltbeter. be

      1. Xandra schreef:

        Dank je wel voor de tip Virilox. Ik ken het niet en ga binnenkort eens op onderzoek uit. Groetjes, Xandra

  2. Anonymous schreef:

    Ook ik ben al langere tijd op zoek naar een goed recept.
    Naast dat ik niet alles verdraag (bijv. teff, haver, ei), vind ik veel brood zo “leeg”in de voedingsstoffen. Ben er zo snel op uitgerangeerd. Heb je misschien een suggestie? Iets met sorghum bijvoorbeeld?

    1. Xandra Bakt Brood schreef:

      Beste Anoniem, wat vervelend dat je niet alles kunt eten. Ik heb nog nooit met sorghum gewerkt, dus kan ik je hier helaas niet mee helpen. Groetjes, Xandra.

    2. Anonymous schreef:

      Bij mij wil het deeg absoluut niet rijzen terwijl ik me precies aan het recept houdt. Het staat niet op de tocht en op een warme plaats. Het gist heb ik ook pas gekocht, dus waar kan dit aan liggen?

    3. Xandra Bakt Brood schreef:

      Beste Anoniem, dat kan aan veel dingen liggen en lastig om op afstand te beoordelen. ik hoop dat je toch iets aan mijn antwoord hebt.
      -Waren alle ingredienten op kamertemperatuur?
      -Glutenvrij deeg rijst minder en anders dan gewoon deeg. Denk eerder aan cake.
      -Het kan ook met de hoge/lage luchtvochtigheid te maken hebben. (regenachtige dag?)
      Wanneer het deeg na een uur nog niet voldoende gerezen is, dan kun je het nog iets langer laten staan eer je het gaat bakken.
      Veel succes! Groetjes, Xandra.

  3. maksor schreef:

    kun je mij vertellen hoe ik een glutenvrij brood bak met een broodbakmachine

    1. Xandra Bakt Brood schreef:

      Beste Maksor, helaas kan ik je daarbij niet helpen, want ik heb geen broodbakmachine. Groetjes, Xandra.

    2. Marieke schreef:

      De grote zaken van supermarkt Jumbo verkopen grote balen glutenvrij broodbakmeel (ligt bij de glutenvrije producten), alleen water en zakje droge gist aan toe voegen. Dat lukte bij mij goed in de broodbakmachine.

      1. Xandra schreef:

        Beste marieke, ik weet dat er kant en klare glutenvrije bakproducten zijn, maar voor mij is het juist een uitdaging om met losse ingredienten een goed brood te (leren) bakken ;-). Vandaar de misschien wat uitgebreide lijst met benodigdheden. Groetjes, Xandra.

  4. Sunnysandra schreef:

    Goedemorgen,

    Via de zoekmachine glutenvrij brood op uw website gekomen. Uw brood ziet er heerlijk uit en zou het graag willen proberen te bakken, maar waar kan ik al die ingrediënten kopen? heeft u een link met een website waar ik terecht kan.?
    Vriendelijke groeten,
    Sandra Stieding

    1. Xandra Bakt Brood schreef:

      Beste Sandra, leuk dat je op mijn website terecht bent gekomen. Ik koop deze speciale ingrediënten bij de plaatselijke natuurvoedingswinkels en het meel bij molen de Zandhaas. Deze molen heeft helaas geen webwinkel, maar de Zuid-Molen wel, misschien verkopen ze het daar ook. Succes! Groetjes, Xandra.

  5. Wilmar van Gilst schreef:

    klopt dat 50 ml rijstolie

    1. Xandra Bakt Brood schreef:

      Beste Wilmar, ja hoor 50 ml rijstolie is juist.

    2. Wilmar van Gilst schreef:

      bedankt

  6. Virginie Favresse schreef:

    Bedankt voor je antwoord Xandra! Ik heb ondertussenniet meer geprobeerd, was deze site even uit het oog verloren, vandaar mijn late reactie. Wat betreft bakpoeder (die zakjes voor cake e.d.) zijn op basis van tarwe. Wijsteenzuur is vermengd met maiszetmeel…ach, ze lijkt brood niet echt te missen en, uit het laatste bloedonderzoek blijkt dat we de goede kant uitgaan qua uitgroeien e.d. dus ik blijf hopen dat ze ooit ongelooflijk blij gaat zijn met haar eerste snee brood 😀

  7. Joke Veldhuyzen schreef:

    Sinds kort heb ik de boeken van William Davis, een Amerikaanse cadioloog. Het broodbuik boek en het broodbuik kookboek. Een heerlijk basisbrood op basis van amandel- , kikkererwten-en lijnzaadmeel. Heerlijk alternatief. Ook o.a. een erg lekkere cheesecaketaart. Succes allemaal

  8. Inostrate schreef:

    Hallo Xandra, je hebt een prachtig professioneel blog dat je met veel enthousiasme vult!
    Als mede-Limburgse en medeblogster ga ik je zeker volgen. Mijn specialiteit ligt oa in glutenvrij gebak en brood, ik gebruik daarbij gist en bakpoeder tesamen voor een luchtig resultaat.

    1. Xandra schreef:

      Dank je wel voor je berichtje Inostrate. Ik heb even snel op je blog gekeken, Wanneer ik wat meer tijd heb zal ik wat langer rondsnuffelen. Het ziet er allemaal heel erg lekker uit. Veel succes met kokkerellen en bloggen! Groetjes, Xandra.

  9. Marjorie schreef:

    Dag Xandra,
    Waar koop jij aardappelmeel? Ik kan namelijk allen aardappeleters vinden.

    1. Xandra schreef:

      Beste Majorie,

      Ik koop aardappelmeel bij de toko (meestal bij Amazing Oriental) of bij een natuurvoedingswinkel, maar bij de laatste is het wel een stuk duurder.

      Groetjes, Xandra.

  10. liedje schreef:

    dag,

    even een vraag helaas kunnen we geen ei en melk verdragen kan ik melk vervangen door water en ei weg laten en ook geen soja en gluten vrij ook nog

    ik hoor van u
    Liedje

    1. Xandra schreef:

      Beste Lydia, je kunt de melk misschien ook door een plantaardige variant zoals bijvoorbeeld rijstmelk, kokosmelk of amandelmelk. Water is natuurlijk prima, maar dan zal het brood wel iets minder smaak hebben. Het vervangen of weglaten van een ei is een heel ander verhaal. Ei werk als een soort plakmiddel en omdat dit brood geen glutenstrengen bevat zul je een ander plakmiddel moeten gebruiken. Denk dan aan vlozaad (Fiber Husk), chiazaad of een geprakte banaan. Veel succes! Groetjes, Xandra

  11. Beste Xandra, Ik heb uw site via Google gevonden en komt mij professioneel en interessant over. Even en kleine inleiding; Mijn vrouw heeft al meer dan 25 jaar Coeliakie en dat was in die begin periode een moeilijke tijd, eerst al wanneer de medici het ontdekten dat het met gluten te maken had, maar ook om aan glutenvrije producten te komen. In de loop van de tijd met ik, haar man Jan, me in deze allergie gaan verdiepen en ook het een en ander zelf gaan bakken, zoals brood, worstenbrood, kroketten, enz. alles met glutenvrij bloem dat voorhanden was, wat niet altijd makkelijk was.
    Sinds een paar jaar heb ik ontdekt dat 100% Speltbloem andere gluten bevat dat Tarwebloem, terwijl mijn vrouw bij tarwe bij het minste van slag was Heeft ze bij Spelt totaal geen last. Dus bak ik alles met Spelt dat ik bij Voedingswaar in Haarlem bestel. Als bijkomstigheid kan je met 100% Spelt dezelfde makkelijke bewerkingen uitvoeren als met Tarwe. Hier laat ik mijn betoog om uw mening graag te horen hoe u hier over denkt.

    1. Xandra schreef:

      Beste Jan,

      Gelukkig heeft niemand in ons gezin Coeliakie, tenminste zover wij weten. Wel heeft een van de kinderen al sinds de geboorte last van buikklachten. De artsen hebben niets speciaals kunnen vinden, dus zijn we nog steeds op zoek naar de oorzaak. Ze zegt dat ze zich beter voelt wanneer ze geen tarwe eet. Hoe het precies zit met de verschillende soorten gluten weet ik niet. Door tijdgebrek kan ik mij er helaas niet voldoende in verdiepen. Uit ervaring weet ik wel dat de glutenstrengen van emmer en spelt veel zwakker zijn en daarom minder lang gekneed dienen te worden dan tarwe.
      In het boek ‘Spelt’ van Roger Saul en ‘Nachtbrood’ van Ineke Berentschot staat heel beknopt wel iets over dit onderwerp.
      Momenteel ben ik vol op bezig met havermeel en havermout, niet alleen omdat het glutenvrij is, maar ook vanwege de lage invloed op je bloedsuikerspiegel. En baksels met haver zijn erg lekker.
      Ik hoop dat je iets aan mijn antwoord hebt.

      Groetjes, Sandra

  12. Els schreef:

    Oo, ik schrik even van wat ik hierboven lees, bij Jan. Als je echt coeliakie hebt mag je namelijk ook beslist geen spelt eten, ook niet als je niet merkt dat het slecht valt. Want het beschadigt de darmen desondanks wel degelijk. Ik hoop dat u dit nog leest, om ernstigere gezondheidsproblemen bij uw vrouw te voorkomen. U kunt zich informeren bij o.a. de NCV.

  13. john daenen schreef:

    Hoi iedereen,

    Ik probeer al lang glutenvrij brood te bakken

    Bv mix glutenvrij haverbrood van Bauckhof al geprobeerd.
    Ingrediënten : 70 % volkorenhavervlokken, volkorenrijstmeel, boekweitzuurdesenpoeder, (= boekweitmeel,quinoameel, startkulturen?) zeezout, guargom. Volgens verpakking moet er alleen een pakje droge gist en 500 ml water bij. Maar het lukt me niet dit ook maar enigszins te laten rijzen; het blijft een dikke kleffe blok.
    Ook met natriumbicarbonaat of psylliumvezels: zelfde resultaat

    Ik heb zelf wel rijstmeel, havermeel, boekweitmeel,gierstmeel, aardappelmeel en wil ook wel met deze zelf wel een mengsel maken als het maar een ietwat luchtig brood wordt.
    Wat wegens allergie niet in mijn recept mag staan : suiker, honig, zonnebloemolie, melk, soya, wijnsteenzuur, bakpoeder,

    Alle tips zijn welkom.

    John

    1. lydia schreef:

      Hoi Jonh,

      probeer hem is in de oven te zetten op 50 graden een half uur rijzen, na een half uur de over op 175 graden ( ik gebruik onder boven warmte ) een half uur evt iets langer.. lukt dit nog niet dan heb ik evt een recept op alleen rijstmeel water rijst olie keltizout (eigengemalen rijst )of rijsteel>eigengemalen, roggemeel>eigengemalen, havermout .bio roomboter keltizout water…

      ik gebruik wel gist!!!!

      helaas kunt je dit niet invriezen wel 2 /3 dagen in de koelkast bewaren…..dit is mijn recept voor brood / wafels een knijpkoekjes voor de kids……

      ik hoor wel jou bevindingen maar smaken verschillen ook in deze wereld ppppfffff ons allergeen lijst is nog beperkter

      vr gr Lydia

  14. Margot schreef:

    Hallo,
    Heb vanmiddag het bovenstaand recept gebruikt voor een glutenvrij brood. Maar na 90 minuten was het nog geen millimeter gerezen. Iemand een idee wat ik moet doen om het wel te laten rijzen.

    1. Xandra schreef:

      Ha Margot, dat is ook jammer. Oplossing zou kunnen zijn: Je deeg de volgende keer op een warmere plaats neerzetten (wel afdekken anders droogt het uit). Lauwwarm water gebruiken in plaats van zo koud uit de kraan. Let op dat het ook weer niet te warm is, want dan gaat je gist dood. Is je gist misschien te oud, lees over de datum, want dan werkt het ook niet meer. Veel succes. Gr, Sandra

      1. Margot schreef:

        Dag Xandra.
        Dank voor je reactie. Ik ga het proberen.
        Gr. Margot

  15. Kimmy schreef:

    Hoi Xandra
    Kan ik de fiberhusk weglaten ?
    Ik verdraag heel moeilijk extra vezels
    Hoeveel gist heb ik nu uiteindelijk
    Nodig ?
    er staat ene keer bakker gist in u
    Receptje en eens droge gist
    Waar kan ik oer zout vinden
    Ik zou het heel graag
    Maken ik mis
    Lekker glutenvrij brood ❤️

    Lieve groetjes

    1. Xandra schreef:

      Beste Kimmy, sommige van je vragen zijn wat onduidelijk, maar ik zal mijn best doen om alles te beantwoorden.
      – de fiberhusk kun je niet weglaten, want dat werkt als een glutenvervanger. Laat je dit weg dan valt je brood uit elkaar.
      – De hoeveelheid gist staat in de ingrediëntenlijst: 8 gr instantgist. Droge gist en instant gist is bijna hetzelfde, de hoeveelheden zijn geluk. Instantgist hoef je niet eerst op te lossen in water, droge gist wel. In de meeste winkels verkopen ze instantgist, de blauwe pakjes van Bruggemans of de groene zakjes van Oetker.
      – Het woord bakkersgist gebruik ik nooit, wel bakkerszout. Daar is keukenzout waar jodium aan toe is gevoegd.
      – oerzoet koop je in een natuurvoedingswinkel, maar je kunt ook een andere zoetstof gebruiken. Bijvoorbeeld gewone suiker of honing.

      Mvg., Sandra.

Geef een reactie: