Glutenvrij brood met zaden en pitten

Glutenvrij brood met zaden en pitten

Regelmatig maak ik een rondje op Pinterest op zoek naar leuke ideetjes en lekkere recepten. Al snel kwam ik ‘The life changing loaf of bread’ tegen op verschillende websites. Het originele recept van dit heerlijke, knapperige en ook nog eens glutenvrije brood vind je op mynewroots.org. Gelukkig heb ik zelf geen coeliakie. Maar wanneer je absoluut geen gluten mag, dan wil je natuurlijk wel van een smakelijke broodvervanger kunnen genieten. Vaak neem ik een plakje van dit heerlijke glutenvrije brood mee om als tussendoortje te nuttigen. Het vult goed en het houdt mijn bloedsuikerspiegel stabiel.

Psylliumvezels

Dit recept is gebaseerd op het toevoegen van psylliumvezels van het merk ‘Lindroos Fiber Husk’. Deze psylliumvezels bestaan uit 100% vlozaad. Door de schilletjes van de vlozaden heel fijn te malen krijg je psylliumpoeder of te wel psylliumvezels. Er zijn ook andere voedingsvezels te koop, zoals appelvezels en suikerbietvezels. Maar deze bevatten niet de ‘plakkende’ eigenschap die psyllium wel heeft. Ze zijn onderling dus niet uitwisselbaar! Appel- en suikerbietvezels voeg je dus alleen toe wanneer je extra vezels in je gerechten wilt hebben, denk dan bijvoorbeeld aan bruin of volkorenbrood.

 

Glutenvrij brood met zaden en pitten

Ingrediënten:

  • 145 gr havervlokken (let op het glutenvrij logo!)
  • 70 gr pompoenpitten
  • 70 gr zonnebloempitten
  • 65 gr (pecan)noten, grofgehakt
  • 50 gr lijnzaad, heel, blond & bruin
  • 40 gr sesamzaad
  • 2,5 el Fiber Husk (psyllium poeder)
  • 0,5 tl bakkerszout
  • 3 el kokosolie
  • 350 gr lauwwarm water
  • olie of boter om de bakvorm in te vetten

Verder nog:

  • keukenweegschaal
  • maatlepels
  • grote vork of Deense deegklopper
  • 2 mengkommen
  • metalen of glazen cake- of broodvorm
  • siliconen spatel of grote lepel
  • stukje plastic of een douchemutsje

Bereiding glutenvrij brood met zaden en pitten

Zet alle ingrediënten alvast klaar en weeg/meet ze af.

Plaats een rosster net onder het midden van de oven en warm de oven voor op 175 graden.

Doe de 3 eetlepels kokosolie en het lauwwarme water in een kom. De kokosolie zal nu vloeibaar worden.

Vet de bakvorm in met een klein beetje olie of boter.

Meng in een andere kom alle droge ingrediënten heel goed door elkaar. Vlozaad is een bindmiddel. Het zorgt ervoor dat de losse zaden, pitten en havervlokken één geheel gaan vormen. Daarom moet het goed verdeelt worden in het mengsel.

Voeg nu het watermengsel bij de droge ingrediënten en roer alles snel en zorgvuldig, zodat al het vocht gelijkmatig opgenomen is. Er mogen geen droge bestanddelen meer in de kom zitten. Doe er anders nog 1 of 2 eetlepels water bij.

Doe het mengsel in de bakvorm, strijk het glad en druk het goed aan met een siliconen spatel of de achterkant van een grote lepel. Dek de bakvorm af met een stukje plastic of een douchemutsje en laat het 15 minuten rusten bij kamertemperatuur.

Haal het plastic eraf en plaats de bakvorm op het rooster in de oven. Bak het brood in 55 á 60 minuten goudbruin.

Haal het glutenvrij brood met zaden en pitten meteen uit de vorm en laat het goed afkoelen op een rooster.

Tip: Je kunt dit lekkere glutenvrije brood, in plakjes gesneden en goed verpakt, beter in de vriezer bewaren, want dan is het langer houdbaar.

EET SMAKELIJK!

 

Bron: ‘The life changing loaf of bread’ recept is iets door mij aangepast en het origineel kun je vinden op: mynewroots.org.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

9 comments on “Glutenvrij brood met zaden en pitten”

  1. Prisca schreef:

    Als vrouw met diabetes, valt het niet mee om voeding te vinden zonder ingrediënten die de bloedsuikerspiegel laten pieken.
    Het “brood” met zaden en pitten is echt heerlijk. Ook met een beetje (zelfgemaakte) pindakaas.
    Dank je voor dit, heerlijk en makkelijk te maken recept. Het is echt een blijvertje..

    1. Xandra schreef:

      Graag gedaan Prisca 🙂

  2. Mirte schreef:

    Hoi Xandra
    Kan vlozaad ook vervangen worden door iets anders?
    Groetjes Mirte

    1. Xandra schreef:

      Ha Mirte, vlozaad kun je eventueel vervangen door ei of geweekt chiazaad. Groetjes, Sandra

  3. JT schreef:

    Kan ik ook gewonen havermout gebruiken?

    1. admin schreef:

      Beste Jozet, dat denk ik wel. Het brood zal dan wel iets anders van structuur zijn. Gr. Sandra

  4. Janet schreef:

    Kan de kokosolie worden vervangen? Ik ben allergisch voor kokos ☹️

    1. Xandra schreef:

      Beste Janet, je kunt de kokosolie door elke andere vetstof vervangen. Bak ze! Gr. Sandra

  5. Sofie schreef:

    Heel lekker en makkelijk te maken.

Geef een reactie: