Glutenvrij brood van haverzemelen

Glutenvrij brood van haverzemelen 2

Vergeef mij dat ik vandaag zo loop te miepen, maar met dit recept kan het echt niet anders. Zou ik het zemelen namelijk achterwege laten, dan heb je alleen nog een bergje gedroogd fruit, wat zaden, pitten, noten en kokosrasp. Niet echt een compact broodje dus. Niks mis mee en het is vast ook heel smakelijk in een bakje yoghurt, maar dan kun je net zo goed granola maken toch?

Het is een heel erg lekker brood en het fabriceren ervan is een eitje. Alles afwegen, goed mengen, in een bakvorm doen en bakken maar. Ik heb voor twee kleine broodbakblikken van Chicago Metallic gekozen, afmeting 15x8x6 cm. Wil je een grote bakvorm (22x11x7 cm) gebruiken, verdubbel dan het recept. Wanneer je niet per se glutenvrij moet eten dan kun je de haverzemelen ook eens vervangen door bijvoorbeeld spelt-, tarwe- of emmerzemelen.

Haver

Haver is van nature glutenvrij, maar bevat echter wel andere soorten eiwitten die helaas ook bij sommige coeliakiepatiënten een reactie kunnen veroorzaken. Bovendien worden veel haverproducten tijdens de teelt en/of productie besmet met tarwe of andere glutenhoudende granen. Tegenwoordig is er wel een gegarandeerd glutenvrije haver te koop. Deze is wél geschikt is voor coeliakiepatiënten. Op de verpakking van deze haver staat het ‘glutenvrij’ logo.

Psylliumvezels

Dit recept is gebaseerd op het toevoegen van psylliumvezels van het merk ‘Lindroos Fiber Husk’. Deze psylliumvezels bestaan uit 100% vlozaad. Door de schilletjes van de vlozaden heel fijn te malen krijg je psylliumpoeder of te wel psylliumvezels. Er zijn ook andere voedingsvezels te koop, zoals appelvezels en suikerbietvezels. Maar deze bevatten niet de ‘plakkende’ eigenschap die psyllium wel heeft. Ze zijn onderling dus niet uitwisselbaar! Appel- en suikerbietvezels voeg je dus alleen toe wanneer je extra vezels in je gerechten wilt hebben, denk dan bijvoorbeeld aan bruin of volkorenbrood.

Glutenvrij brood van haverzemelen

Ingrediënten:

  • 165 gr haverzemelen
  • 80 gr gedroogd fruit (blauwe bessen, goji, rozijnen, physalis, cranberries)
  • 20 gr pompoenpitten
  • 20 gr zonnebloempitten
  • 20 gr lijnzaad, heel
  • 20 gr noten (hazelnoten, heel)
  • 20 gr kokosrasp, gedroogd
  • 15 gr kokosolie
  • 10 gr Fiber Husk (psyllium poeder)
  • 3 – 5 gr bakkerszout
  • 320 ml lauwwarm water
  • olie om de vormen in te vetten

Verder nog:

  • 2 Chicago Metallic broodbakvormen (15x8x6 cm)
  • keukenweegschaal
  • mengkom
  • maatbeker
  • grote vork of Deense deegklopper
  • siliconen spatel of eetlepel
  • rooster (afkoelen brood)

 

Bereiding glutenvrij brood van haverzemelen

Verwarm de oven voor op 170 graden en plaats een rooster in het midden.

Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af.

Doe alles, behalve het water en de kokosolie in een kom en meng alles goed met een vork of Deense deegklopper door elkaar.

Voeg dan de kokosolie bij het lauwwarme water zodat het ‘oplost’. Roer dit natte mengsel vervolgens goed door het droge mengsel.

Vet de bakblikjes in met wat olie. Verdeel dan het deeg over de 2 vormen en druk het nu goed aan met een eetlepel of siliconen spatel.

Zet de broodbakblikjes op het rooster in de oven en bak het glutenvrij brood van haverzemelen in 45 á 50 minuten goudbruin. Haal ze na het bakken meteen uit de vorm en laat ze snel en goed afkoelen. Snij de broodjes dan in plakken en bewaar ze in een plastic trommel of zak de vriezer.

Tip: Ik doe tussen de bammetjes een stukje bakpapier, dan vriezen ze niet aan elkaar vast.

EET SMAKELIJK!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

4 comments on “Glutenvrij brood van haverzemelen”

  1. Joke de Ruiter schreef:

    Hallo Sandra,
    Ik ben al een tijdje op zoek naar een recept voor de broodbakmachine van haverbrood. Dat kan zijn havermeel of havermout, eventueel aangevuld met haver-zemelen. Diverse recepten met toevoeging van (tarwe- en of volkoren) meel e.d. kom ik tegen, maar dat wil ik niet. Ook niet met fruit.
    Bij de bakker kan ik een haverbroodje kopen, maar wil graag zelf bakken.
    Heb jij een suggestie. Bedankt alvast.
    Groet, Joke

    1. Xandra schreef:

      Beste Joke, ik gebruik geen bbm. Dus hiermee kan ik je helaas niet helpen. Mvg., Sandra

  2. Anna schreef:

    Dag Xandra. Weet jij waar ik de glutenvrije haver zemelen kan kopen?

    1. Xandra schreef:

      Beste Anna, Vaak zijn echt glutenvrije producten, online te koop bij webshops die gespecialiseerd zijn in 100% glutenvrije producten.

      Verder kun je 100% glutenvrije havermout bij AH kopen: AH Vrij van glu­ten ha­ver­mout
      en het merk ‘Lieke is vrij’ heeft ook havervlokken, volgens mij verkoopt de Ekoplaza dat.

      Mvg., Sandra

Geef een reactie: