Glutenvrij brood van Quinoameel

Glutenvrij brood van Quinoameel

Het blijft lastig om zonder gluten een brood te bakken dat qua smaak op een gewoon brood lijkt. Ik had nog een zakje quinoa meel in de kast liggen en dat is erg geschikt om mee te bakken. Niet alleen brood, maar ook bijvoorbeeld muffins, pannenkoekjes, chocolade cake en koekjes. Het kruim heeft een open structuur, is zacht en heeft een lekker knapperige korst. Wij vinden dit glutenvrij brood van Quinoa meel op zijn best uit de broodrooster en daarna besmeerd met een laagje verse roomkaas.

Quinoaplant

Quinoa

Quinoa/ Chenopodium quinoa is een eenjarige plant die van oorsprong uit Zuid-Amerika komt. De zaden van de Quinoa plant kunnen als graan worden gebruikt, maar het is geen echt graan. Quinoa is rijk aan eiwitten, vitamine B2 en E en mineralen als ijzer, koper en magnesium. En dat is weer mooi meegenomen. Ik heb in het voorjaar voor een experimentje, een paar zaden uit een pak quinoa gehaald in in een bakje met aarde gezaaid. Het kiemen gaat reuzesnel, na twee dagen komen ze al te voorschijn. Nu staan ze in de tuin, zijn ongeveer 60 cm hoog en er zitten bloemknoppen in. Aan de kleur van de stengels kun je zien welke de witte, rode/bruine of zwarte worden. Misschien wordt het uiteindelijk niets met de planten, maar het was leuk om te zien hoe quinoa nu eigenlijk groeit.

Psylliumvezels

Dit recept is gebaseerd op het toevoegen van psylliumvezels van het merk ‘Lindroos Fiber Husk’. Deze psylliumvezels bestaan uit 100% vlozaad. Door de schilletjes van de vlozaden heel fijn te malen krijg je psylliumpoeder of te wel psylliumvezels. Er zijn ook andere voedingsvezels te koop, zoals appelvezels en suikerbietvezels. Maar deze bevatten niet de ‘plakkende’ eigenschap die psyllium wel heeft. Ze zijn onderling dus niet uitwisselbaar! Appel- en suikerbietvezels voeg je dus alleen toe wanneer je extra vezels in je gerechten wilt hebben, denk dan bijvoorbeeld aan bruin of volkorenbrood.

Glutenvrij brood van Quinoameel

26 juni 2014

Ingrediënten:

  • 65 gr (bruine) rijstbloem
  • 195 gr quinoa meel
  • 120 gr aardappelmeel
  • 1/2 tl bakkerszout
  • 1 tl instantgist
  • 1 el Fiber Husk (psyllium poeder)
  • 420 ml water
  • 1 ei
  • 2 el olijfolie

Verder nog:

  • boter of zonnebloemolie voor invetten vorm
  • quinoa vlokken voor de topping
  • broodbakblik, bxlxh = 9,5x20x7cm

Glutenvrij brood van Quinoameel

Bereiding van een glutenvrij brood van Quinoameel

Vet alvast het broodbakblik lichtjes in met boter of zonnebloemolie. heb je geen broodbakblik dan kun je natuurlijk ook een cakevorm gebruiken.

Doe alle droge ingrediënten in een kom en meng deze goed door elkaar. Let wel op dat zout en gist niet direct met elkaar in aanraking komen. Zout dood namelijk de gistcellen en dan zal je brood niet rijzen.

Klop het ei los. Meng dan in een keukenmachine of met een handmixer ei, olijfolie en lauwwarm water door het droge mengsel. Gemengd is gemengd, omdat het geen gluten bevat hoef je ook niet heel lang te kneden. Het lijkt een beetje op een heel dik cake beslag.

Doe het deeg in de lichtjes, ingevette broodbakvorm, bestrooi het deeg met wat quinoa vlokken, dek het broodbakblik af met een stuk plastic of een wegwerpdouchemutsje, laat het deeg ca. 2 uur op een warme plaats staan (kamertemperatuur). Het deeg moet in volume verdubbeld zijn.

Verwarm intussen de oven voor op 180 graden.

Haal het plastic van het blik af en schuif het deeg in het midden van de oven. Bak het brood in ca. 30 minuten goudbruin. Haal het voorzichtig uit de vorm en laat het eerst goed afkoelen op een rooster, voordat je het in plakken gaat snijden.

Wij bewaren het brood in de vriezer en halen de benodigde bammetjes, 1 of 2 uur voor etenstijd, uit de diepvries. Of rooster het bevroren brood, dan wordt het lekker knapperig.

Ik zeg proeven maar!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

5 comments on “Glutenvrij brood van Quinoameel”

  1. Marjo schreef:

    Dag Xandra,

    Dit ziet er mooi uit!
    Ik ben benieuwd hoe je oogst is geweest :). Zelf ben ik ook altijd wel in om iets nieuws te proberen.
    Ik ga het recept zeker uitproberen.

    Groet,
    Marjo

    1. Xandra schreef:

      Beste Marjo, de quinoa planten staan nog in de tuin en hebben het redelijk goed gedaan. Omdat het er maar een paar zijn en de zaden niet allemaal tegelijkertijd rijp geworden zijn, laat ik ze staan voor de vogeltjes. Dan hebben er meer plezier van 😉
      Misschien dat ik het volgend jaar gewoon opnieuw probeer. Het was in elk geval een leuk experiment.
      Groetjes, Xandra.

  2. houben schreef:

    Hoi Xandra,

    Eindelijk een brood recept gevonden voor ons kleinkind. Hij mag geen gluten, noten, melk, en suiker. Dit recept lijkt me prima alleen, kan xanthangom vervangen worden door iets anders? Hij krijgt hier buikpijn van. Laat het ons weten.

    Met vriendelijke groet,
    Cor en Ans

    1. Xandra schreef:

      Beste Cor en Ans,

      Bedankt voor jullie berichtje. Wat vervelend dat jullie kleinkind niet zomaar alles kan eten. En wat lief dat jullie meedenken en opzoek gaan naar lekkere vervangers. Ik denk dat je xanthaangom heel goed door ei kunt vervangen. Voeg in dit recept een half ei extra toe. Dus voor dit brood 1,5 ei in totaal nemen. Wanneer je de kleinste maat ei(S) gebruikt dan kunnen 2 exemplaren vast ook wel. Succes met bakken. Ik hoor graag of het gelukt is. Groetjes en de beste wensen voor 2015, Xandra.

      1. Nina schreef:

        Xantaangom (= gefermenteerde glucosestroop) wordt gebruikt om te binden. Dat kun je prima vervangen door Fiberhusk (=vlozaad/Physillium). Advies is 1/2 theelepel per 500 gr meel; voeg het vooraf toe aan het water (dit zal dikker worden). Op die manier kun je in glutenvrij brood ook luchtbellen vangen die normaal door de gluten in het brood blijven zitten. Een pak fiberhusk kost op dit moment nogal wat 300 gr kost €10,99 maar dan heb je wel een smaakloos stofje waarmee je vele gerechten kunt indikken. Ik doe het zelf elke ochtend in een fruitshake en ook kun je er prima fruit mee indikken voor op een taart. – Pas op gebruik niet te veel!

Geef een reactie: