Glutenvrij bruin busbrood bakken

Glutenvrij bruin busbrood bakken

Dit is een heel smakelijk glutenvrij bruin busbrood. Het zit boordevol broodnodige vezels voor een goede stoelgang. In dit recept heb ik speciaal volkoren rijstmeel en Teff gebruikt. Deze bammetjes vormen een goede combinatie voor allerlei soorten beleg. Of je nu een zoetekauw bent, liever van een broodje kaas geniet, fan bent van vlees/vis of juist een voorstander van rauwkost bent. Het is allemaal even lekker! Dit brood is geschikt om dagelijks van te genieten. Het is vol van smaak, heeft een knapperig korstje en een luchtig kruim. In dit artikel deel ik het recept met jou!

TIP: mijn recepten zijn gebaseerd op het toevoegen van psylliumvezels van het merk Lindroos Fiber Husk’. Deze psylliumvezels bestaan uit 100% vlozaad.

Glutenvrij bruin busbrood bakken

Vrijdag 23 maart 2018

Ingrediënten

1 middelgroot glutenvrij bruin busbrood

  • 165 gr volkoren rijstmeel
  • 80 gr Teffmeel
  • 100 gr maiszetmeel (Aldi)
  • 65 gr aardappelzetmeel
  • 20 gr lecithinepoeder of 10 gram psylliumpoeder
  • 8 gr xanthaangom
  • 10 gr instantgist
  • 8 gr bakkerszout
  • 8 gr suiker of honing (activeren gist)
  • 1 ei maat M
  • 30 gr (room)boter, zacht
  • 390 á 400 gr water

Topping

  • extra volkoren rijstmeel (optioneel)

Benodigdheden

  • boter om de vorm in te vetten
  • keukenweegschaal
  • Deense deegklopper of mixer
  • mengkommen
  • bakblik, langwerpig (KitchenAid 23x13x8 cm)
  • bakpapier
  • omgekeerde plastic krat of deegrijsfunctie oven
  • hittebestendig bakje (optioneel)

Glutenvrij bruin busbrood bakken

Bereidingswijze glutenvrij bruin busbrood

Zet voordat je gaat bakken eerst alle benodigdheden voor het glutenvrij bruin busbrood klaar. Het beste eindresultaat wordt behaald wanneer de ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Als het deeg te koud is, zal de gist veel langzamer werken.

Vet de bakvorm lichtjes in en bekleed beide lange kanten en de bodem met een stuk bakpapier.

Doe in een mengkom de droge stoffen. Dat wil zeggen: alle vier de meelsoorten, zout, lecithinepoeder, xanthaangom, instantgist en de suiker. Gebruik je honing? Voeg dit dan tegelijk met het water toe. Meng deze ingrediënten met de Deense deegklopper of een vork goed door elkaar.

Klopt het ei los in een klein kommetje. Met een vork gaat dat prima.

Voeg het losgeklopt ei samen met het water en de gesmolten boter toe aan het droge mengsel. Mix de ingrediënten met de Deense deegklopper of een handmixer tot een samenhangend geheel. Het wordt geen stevig deeg, maar een extreem dik beslag! Schep het beslag in de broodbakvorm en druk het zachtjes aan, zodat er geen loze ruimtes overblijven. Niet aanstampen! Het deeg moet wel luchtig blijven en kunnen rijzen.

(Optioneel): ik heb een klein beetje rijstmeel over het deeg gestrooid om het zo meer op een stoer brood te laten lijken. Noodzakelijk is het niet. Je kunt het dus ook gewoon weglaten.

Verwarm de oven voor op 220 graden en plaats in het onderste gedeelte van de oven een rooster.

Laat het deeg circa 60 minuten rijzen bij kamertemperatuur (+- 22 graden). Is het bij jou wat kouder in huis? Dan laat je het deeg gewoon iets langer rijzen. Ik heb het bakblik, samen met 2 kopjes kokend water, in een afsluitbare voedselveilige krat geplaatst. Wanneer het deeg 65% á 75% in volume is toegenomen, kan het gebakken worden.

Verlaag de oventemperatuur naar 200 graden. Plaats een hittebestendig schaaltje met kokend water in de oven en schuif het bakblik op het rooster. Verwijder na 10 minuten het schaaltje weer uit de oven of gebruik, net als ik, de stoomfunctie. Bak het glutenvrij bruin busbrood 35 á 40 goudbruin.

Laat het glutenvrij bruin busbrood eerst goed afkoelen op een rooster.

Ik zeg proeven maar!

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Glutenvrij bruin busbrood bakken’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD

Wil jij op de hoogte blijven van alles rondom brood? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief! Vul het formulier in aan de rechterkant van de website (onder de zoekfunctie).

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

One comment on “Glutenvrij bruin busbrood bakken”

  1. Thorrez schreef:

    Het busbrood zal ik uitproberen .Ik laat zeker iets weten .

Geef een reactie: