Groentebrood met boerenkool maken

Groentebrood met boerenkool maken

Het bakken en eten van groentebrood wordt de foodtrend van 2019. We zijn het er allemaal wel over eens dat we meer verse groente moeten eten. Maar hoe doe je dat? Stapje voor stapje werken aan een gezondere levensstijl is een goed uitgangspunt. Zo houd je het waarschijnlijk het langste vol. Het is meestal een kwestie van wennen, want door al het zout en andere geknutselde ingrediënten zijn we vaak vergeten hoe verse en onbewerkte voeding smaakt. Alle begin is moeilijk, maar na een tijdje wordt het vanzelfsprekend. Je merkt dan niet eens meer hoeveel groente je dagelijks wegknabbelt.

Het is belangrijk om je eetgewoonten beetje bij beetje en blijvend te veranderen. Tenminste als je dat wilt, want het staat je natuurlijk vrij om te blijven genieten van samengestelde en onnodig bewerkte etenswaren.

Een gezonde start

Stel niet uit tot morgen waar je vandaag ook mee kunt beginnen. Dat geldt niet voor alle dingen, want relaxen op zijn tijd is best fijn en van harte aan te bevelen. De boog kan en mag natuurlijk niet altijd gespannen zijn. Maar met het starten van een gezondere levensstijl kun je niet snel genoeg beginnen. Dus hup duik de groentelade in of spring op de fiets en breng een bezoekje aan de groentejuwelier.

Wie kiest voor biologische seizoen- en streekproducten denkt niet alleen aan zijn eigen gezondheid, maar ook aan het milieu. Alle kleine beetjes helpen immers.

Dat smaakt naar meer:

Groentebrood met boerenkool maken

Zaterdag 19 januari 2019

Groentebrood met boerenkool maken

Benodigdheden voor 1 brood

Ingrediënten:

  • 300 gr spelt volkorenmeel
  • 15 gr bakpoeder
  • 4 gr baksoda
  • 2 gr (bakkers)zout
  • versgemalen peper, naar smaak
  • ¼ tl knoflookpoeder (optioneel)
  • 2 eieren, maat M
  • 375 gr volle Franse kwark (Aldi)
  • 10 gr rijstolie

Vulling:

  • 100 gram boerenkool, vers en fijngesneden
  • 50 gr paprika, oranje of rood, in blokjes gesneden
  • 150 gr feta, in blokjes gesneden

Verder nog:

  • keukenweegschaal
  • maatlepelset
  • mengkommen
  • snijplank
  • mes
  • Deense deegklopper of grote vork
  • siliconen spatel of grote lepel
  • bakvorm, langwerpig (Chicago metallic 25x13x8 cm)
  • bakpapier
  • boter, invetten vorm
  • rooster

Groentebrood met boerenkool maken

Bereidingswijze groentebrood met boerenkool

Voorbereidingen

Zet alle benodigdheden eerst klaar op je werkblad en weeg daarna de ingrediënten netjes af. Dat scheelt straks weer een hoop gedoe. Maak de paprika schoon, verwijder de zaadlijsten en maak er vervolgens kleine blokjes van. Indien je geen voorgesneden boerenkool gebruikt, hak deze dan nu fijn. Snijd vervolgens ook de feta in kleine dobbelsteentjes.

Vet de bakvorm in met een klein beetje boter en bekleed daarna lange delen van de binnenkant met bakpapier.

TIP: Laat het papier een stukje over de rand steken, zodat je het brood na het bakken makkelijk uit de vorm kunt tillen.

Oven voorverwarmen

Plaats eerst een rooster in op de onderste rail en verwarm daarna de oven voor op 190 graden (onder- en bovenwarmte).

Deeg maken

Neem een lege mengkom en zeef hier vervolgens bloem, bakpoeder en baksoda in. Voeg zout en specerijen toe. Roer daarna alles goed door elkaar. Zet de kom met het droge mengsel even opzij.

Neem een andere schaal en klop hierin de eieren samen met de Franse kwark en de rijstolie los. Dit is het ‘natte’ mengsel. Voeg nu ook de boerenkool, de stukjes kaas en paprika toe. Roer alles zachtjes, maar wel goed door elkaar.

Voeg het natte mengsel bij het droge en mix vervolgens alles met een spatel of Deense deegklopper door elkaar. Zorg ervoor dat al het vocht door het meel is opgenomen. Wanneer je denkt dat je deeg nog iets te droog is, voeg dan een of twee eetlepels water of melk toe. Het eindresultaat lijkt meer op een deeg, dan op een dik beslag.

Probeer zo snel mogelijk te werken, want zodra het ‘zuurtje’ (de kwark) in aanraking komt met de baksoda, wordt het geactiveerd. Spatel het deeg in de bakvorm en strijk het vervolgens een beetje glad met de bolle kant van een natgemaakte lepel of spatel.

Bakken van het groentebrood

Schuif het bakblik op het rooster in de oven en verlaag daarna de temperatuur naar 175 graden. Bak het ‘groentebrood met boerenkool’ eerst in 45 minuten op 175 graden. Verwijder dan het bakblik en plaats het brood terug in de oven. Verlaag opnieuw de oventemperatuur, nu naar 150 graden. Bak het brood nog ongeveer 15 minuten. Controleer met een kernthermometer of het brood gaar genoeg is ( 93 á 94 graden). Wanneer je geen kernthermometer hebt gebruik dan een satéstokje (denk aan cake).

Verwijder na het bakken het bakpapier en leg het ‘groentebrood met boerenkool’ vervolgens op en rooster, dan kan het tijdens het afkoelen goed uitdampen.

TIP: Zowel warm als koud is dit brood heel smakelijk. Het laat zich ook goed invriezen. Laat het brood eerst goed afkoelen en verpak de bammetjes daarna per portie, zodat ze niet aan elkaar plakken. 

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Groentebrood met boerenkool’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

2 comments on “Groentebrood met boerenkool maken”

  1. Peet schreef:

    Kan je rijstolie voor andere oliesoort vervangen? Zo ja welke ziet er erg lekker uit.

    1. Xandra schreef:

      Beste Peet, je kunt elke andere eetbare olie nemen. Zelf kies ik vaak voor rijstolie, omdat je die tot hogere temperaturen kunt verhitten zonder dat de samenstelling veranderd. Bak ze! Gr. Sandra

Geef een reactie: