Handgemaakt volkorenbrood

Handgemaakt volkorenbrood

Dit smakelijke handgemaakt volkorenbrood kun je eenvoudig zelf maken zonder kneedmachine of broodbakblik. Het enige wat je nodig hebt zijn twee handen, ingrediënten van goede kwaliteit, een oven en een keukenweegschaal. Dat is echt alles! Helaas: nu heb je geen excuus meer om zelf geen lekker en gezond volkorenbrood te bakken. Dus zet alle spullen klaar, maak een stuk van het aanrecht vrij, stroop je mouwen op en ga aan de slag. Veel plezier!

Handgemaakt volkorenbrood

25 april 2013

Ingrediënten

 • 200 gr tarwebloem
 • 200 gr tarwevolkorenmeel
 • 6 gr gedroogde gist
 • 8 gr bakkerszout
 • 1 el zonnebloemolie
 • 1 el vloeibare honing
 • 240 ml melk

Benodigdheden

 • 2 handen
 • weegschaal
 • bakplaat bekleed met bakpapier
 • stukje ingevet plastic om het deeg af te dekken

 

Bereidingswijze handgemaakt volkorenbrood

Stop de droge ingrediënten in een kom en meng alles goed door elkaar. Los de honing op in de lauwe melk. Maak de melk niet te warm anders gaat de gist dood! Voeg de zonnebloemolie toe en schenk het natte mengsel bij het droge mengsel. Meng de ingrediënten met je handen of pollepel. Al het vocht moet door het meel worden opgenomen.

Leg het deeg op een schoon werkvlak. Schraap de kom goed leeg, stroop de mouwen op en laat het echte werk beginnen!

In het volgende filmpje zie je ‘hoe je moet kneden’.

Kneed het deeg ongeveer 20 á 25 minuten met de hand totdat er een soepel en elastisch deeg is ontstaan. Controleer dit door een klein stukje deeg met je handen tot een heel dun lapje te kneden. Zo dun dat je er bijna doorheen kunt kijken. Wanneer het deeg niet een-twee-drie stuk gaat, is het klaar. Anders moet je nog een paar minuten doorkneden.

Vet een kom lichtjes in met (zonnebloem)olie en leg het deeg erin. Dek het af met een stukje plastic. Een opengeknipt plasticzakje werkt prima. Laat het deeg bij kamertemperatuur rijzen, totdat het in omvang verdubbeld is. Dit duurt ongeveer 1 uur (1ste rijs).

Maak intussen het werkblad schoon, zodat je na de eerste rijstijd weer verder kunt. Bekleed ook de bakplaat met bakpapier.

In dit filmpje zie je hoe je een batard moet vormen’.

Wanneer het deeg tot een batard is gevormd, leg je deze met de naad naar beneden op het bakpapier. Dek het deeg af met het stuk ingevette plastic en laat het wederom bij kamertemperatuur 1 uur rijzen (2de rijs).

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Haal voorzichtig het plastic van het deeg en snijd met een scherp mes drie keer de bovenkant van het brood in (zie foto). Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak het brood ongeveer 25 á 30 min goudbruin. Laat het eerst goed afkoelen op een rooster voordat je het brood gaat snijden.

Dit handgemaakt volkorenbrood kun je heel goed in de vriezer bewaren.

Ik zeg proeven maar!

 

Probeer ook eens een ‘desembrood met tarwegraspoeder’.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

2 comments on “Handgemaakt volkorenbrood”

 1. Anouk schreef:

  Beste Xandra,

  Ik had graag de filmpjes bij dit recept willen zien, maar ik kan ze niet vinden. Is er iets fout gegaan bij dit recept? Hopelijk kunnen ze er alsnog op gezet worden (of een link naar youtube of iets dergelijkt).

  Met vriendelijke groet,
  Anouk

  1. Xandra schreef:

   Beste Anouk de linkjes naar de filmpjes staan wel degelijk in de tekst, maar zijn momenteel helaas minder goed zichtbaar. Dit komt doordat iemand van het hosting bedrijf waar deze website draait (zonder mijn toestemming overigens) aan mijn instellingen heeft zitten rommelen. De stukjes tekst of woorden die een link naar elders bevatten waren oorspronkelijk groen of oranje gekleurd om op te vallen. Jammer genoeg blijkt nu alles zwart te zijn, dus vrijwel onzichtbaar. Mocht je het in een ander recept ook tegenkomen, dan hoor ik het graag, want dan kan ik het euvel herstellen. Door met de muis/aanwijzer over de tekst te gaan lichten de linkjes op. Gr. Sandra

Geef een reactie: