Hartig pompoenbrood met speltmeel

Hartig pompoenbrood met speltmeel

Wat doe je op en regenachtige middag? Juist ja, dan ga je iets lekkers bakken. Er lagen al weken twee oranje pompoenen op een goede bestemming te wachten. Ik heb ze gekregen van mijn schoonvader, die ze zelf kweekt in zijn moestuin. Eerst maar eens proberen om ze doormidden te krijgen. Dat is vaak al een avontuur op zich. Gelukkig bood manlief het aan om deze pittige klus te klaren. Eenmaal doormidden heb ik ze zelf in kleinere stukken gesneden en de schil verwijderd met een aspergeschiller. Echt zo’n scherp en handig ding. Ik schil er ook de aardappels en wortels mee. Met dit mesje weet ik tenminste zeker dat ik na afloop geen stukken nagel of zelfs vingertopjes mis.

Pompoen, pompoen en nog meer pompoen

Maar goed terug naar de pompoenen. Toen ze eindelijk in mootjes gehakt waren, bleek ik twee enorme pannen met pompoenblokjes te hebben. Eerst maar eens een goed plan bedenken. Een voorraadje soep in de vriezer is altijd handig. Onze jongste dochter wil vast wel wat extra porties ingevroren pompoenmoes voor in haar baksels. Dan nog een zakje met pompoenblokjes in de koelkast om van de week door de een pasta- of rijstschotel te verwerken. En dan kan ik ook eindelijk eens het pompoenbrood bakken dat al zolang op mijn to-do-lijstje staat. Ach waarom niet, buiten kan je vandaag toch niet aangenaam vertoeven. Ik blijf wel vanmiddag wel in de behaaglijk warme keuken.

TIP: Ik heb voor een iets grotere bakvorm (26×11 cm) gekozen, zodat het pompoenbrood minder hoog wordt. Ik eet liever kleinere plakjes. Wil je liever een hoger brood, neem dan een kleinere bakvorm.

Lekker anders een hartig pompoenbrood

Het ‘Bananenbrood met pecannoten’ heeft model gestaan voor deze hartige variant met pompoenmoes. Heerlijk als tussendoortje, een kleine snack of eet het eens als ontbijt. Dit pompoenbrood zit boordevol vezels door het volkoren speltmeel, bevat vitamines en mineralen uit de pompoen(pitten) en veel voedzame eiwitten. Daardoor krijg je na het eten al snel een voldaan gevoel en zul je minder willen snoepen. De pompoen zelf heeft niet zoveel smaak en dat maakt hem lekker veelzijdig. Je kunt er zowel een zoete als hartige twist aan geven. Vandaag heb ik voor hartig gekozen en heb er daarom ras el hanout aan toegevoegd. Mijn favoriete specerijenmengsel uit het Midden-Oosten. Je kunt natuurlijk ook voor andere specerijen kiezen. Het pompoenbrood is een combinatie tussen cake en brood. Heerlijk luchtig.

Hartig pompoenbrood met speltmeel

Vrijdag 10 maart 2017

*Pompoenmoes = blokjes pompoen gekookt of gestoomd, daarna pureren en laten afkoelen

Ingrediënten:

  • 250 gr pompoenmoes*
  • 50 gr pompoenpitten 
  • 3 eieren mt. M
  • 30 gr roomboter, zacht + extra om bakvorm in te vetten
  • 150 gr volkoren speltmeel
  • 1 tl ras el hanout
  • 1 tl bakpoeder
  • 0,5 tl zout
  • mespuntje cayenne peper (of iets meer voor de echte liefhebber)

Topping:

  • wat pompoenpitten

Verder nog:

  • een glazen cake/broodvorm (26×11 cm, maar kleiner kan ook)
  • stukje bakpapier
  • mengkommen
  • keukenweegschaal
  • Deense deegklopper of handmixer
  • maatlepels
  • siliconen spatel
  • satéprikker

Bereiding hartig pompoenbrood met speltmeel

Zet de spullen klaar. Zorg dat de benodigdheden op kamertemperatuur zijn. Het werk heel prettig om eerst alle ingrediënten af te wegen en daarna pas aan de slag te gaan.

Verwarm de oven voor op 180 graden en plaats een rooster net onder het midden van de oven.

Vet de glazen vorm lichtjes in met wat boter en bekleed de binnenkant met een stukje bakpapier.

Doe de pompoenmoes samen met de 3 eieren en de zachte boter in een kom en klopt alles goed.

Neem een andere kom en meng hierin het volkoren speltmeel, bakpoeder, zout, peper, ras el hanout en de pompoenpitten door elkaar.

Voeg nu het droge mengsel bij het natte en klop/roer alles snel en goed door elkaar. Niet te lang, anders wordt het brood taai, het moet een soort cake beslag zijn. Doe het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant een beetje glad met een lepel of siliconen spatel. Strooi er vervolgens nog een klein handje pompoenpitten overheen.

Schuif de bakvorm in de oven en verlaag de temperatuur naar 170 graden. Bak het ‘hartig pompoenbrood met speltmeel’ in ongeveer 40 á 45 minuten goudbruin. Test met behulp van een satéprikker of het brood inderdaad gaar is aan de binnenkant. Anders nog een paar minuten langer in de oven laten staan. Ook weer niet te lang, want dan droogt het brood erg uit en dat is ook weer niet zo smakelijk.

TIP: Ik bewaar een deel van de plakjes hartig pompoenbrood met speltmeel in de vriezer. Zo kan ik langer van vers pompoenbrood genieten.

Ik zeg proeven maar!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: