Hartige taart met oud brood

Hartige taart met oud brood

Deze hartige taart met oud brood is makkelijk te maken. Iedereen heeft wel restjes in huis die hier mooi in verwerkt kunnen worden. Vandaag heb ik gekozen voor paddenstoelen, paprika en cottage cheese. Je kunt natuurlijk ook voor andere ingrediënten kiezen. Kijk vooraf in de koelkast wat er hoognodig op moet en verwerk het in je quiche.

Gebruik liever geen versgebakken brood als bodem voor je hartige taart. Ten eerste is dat zonde en ten tweede wordt dat sneller plakkerig. De lekkerste tosti’s maak je tenslotte ook van oud brood. Wanneer je een kleine rand van de boterhammen boven de vulling laat uitsteken, ontstaat er een leuke sierrand. De bodem van deze quiche bestaat uit volkorenbrood van Spaans meel (tritordeum). Dat zorgt voor een extra volle en hartige smaak.

Maak ook eens:

In mijn ‘hartige taart met oud brood’ zitten maar slechts vier eieren, zes was beter geweest. Daarom heb er in het recept twee meer vermeld. Toen ik de quiche ging maken bleken er onverwacht minder in voorraad te zijn. (Iets met langswaaiende dochters, trek en bananen pancakes.) Maar gelukkig was de hartige taart er niet minder smakelijk om.

 

Hartige taart met oud brood

Vrijdag 18 mei 2018

Ingrediënten hartige taart voor 2 á 3 personen

  • 6 á 8 (oude) boterhammen
  • olijfolie
  • 6 eieren maat M
  • 450 á 500 gr paddenstoelen naar keuze (ik koos koraalzwam & eikhaas)
  • 1 oranje of rode paprika
  • 100 gr snoeptomaatjes
  • 150 gr cottage cheese (= 1 bakje)
  • Italiaanse kruiden (naar smaak toevoegen)
  • snuf zout (naar smaak toevoegen)
  • versgemalen peper (naar smaak toevoegen)

Benodigdheden

  • roomboter om de vorm in te vetten
  • lage bakvorm (Ik koos vierkant 20×20 cm)
  • bakpapier
  • snijplank
  • mes
  • mengkom
  • Deense deegklopper of grote vork
  • siliconen kwastje
  • spatel

Hartige taart met oud brood

Bereidingswijze hartige taart met oud brood

Zet alle ingrediënten en benodigdheden klaar op je werkblad. Dat scheelt weer zoeken tijdens het kokkerellen.

Verwarm de oven voor op 200 graden en plaats een rooster in het midden.

Vet de binnenkant van de bakvorm in met een klein beetje boter. Leg een stukje bakpapier op de bodem, zodat de ‘hartige taart met oud brood’ niet aan de bodem blijft plakken. Bekleed de bodem en de zijkanten van de vorm met het oude brood. Zorg dat de bammetjes mooi tegen elkaar aansluiten, zodat het eimengsel er straks niet tussendoor loopt.

Borstel indien nodig de paddenstoelen schoon en maak of snijd er kleinere stukjes van.

Spoel de paprika onder de koude kraan af, dep de buitenkant droog en verwijder het steeltje en de zaden. Snijd de paprika in smalle reepjes.

Neem een mengkom en doe hierin de eieren, de Italiaanse kruiden, wat versgemalen peper en een snuf zout. Klop er vervolgens een luchtig geheel van. Roer de cottage cheese door het mengsel. Als laatste spatel je de paddenstoelen en stukjes paprika er voorzichtig doorheen.

Schep het ei-paddenstoelen mengsel in de bakvorm en druk de kleine tomaatjes een klein beetje in de vulling. Niet te diep, want het is leuk wanneer ze zichtbaar blijven.

Breng met het siliconen kwastje een klein beetje olijfolie op het brood aan dat boven de vulling uitsteekt. Dit voorkomt dat het brood te snel bruin en te hard wordt.

Schuif de bakvorm in de oven en bak de ‘hartige taart met oud brood’ in ongeveer 35 á 40 minuten gaar.

Wie wil er een stukje hartige taart met oud brood

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Bron: Met dank aan Tommies snackgroenten, Cottage Cheese, funghfunghibvba en Oranje paprikavereniging voor het beschikbaar stellen van een product via de foodybox van Kroon op het Werk.

P.S.: Ik vind het leuk wanneer je een foto van jouw ‘Hartige taart met oud brood’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD.

Geef een reactie: