Heel Holland Bakt chocoladebrood

Heel Holland Bakt chocoladebrood

Heel Holland Bakt chocoladebrood. Tenminste, dat hoop ik na het delen van dit recept. Dit is niet zomaar een traktatie, dit is pure verwennerij. Een brood waarvan je zelfs geen kruimeltje op je bord laat liggen. Meer dan een beetje roomboter heeft het niet nodig en zelfs zonder is het een echte lekkernij. Groot en klein zullen van dit chocoladebrood smikkelen en nooit meer iets anders willen. Eet het als ontbijt, lunch, brunch, als pauzehapje of een heerlijk tussendoortje. Dit brood kan je eigenlijk altijd genieten.

Robèrt van Beckhoven: ‘Chocola is lekker en brood is lekker. Chocoladebrood, wat wil een mens nog meer? Gebruik cacaopoeder en chocolade van goede kwaliteit, het gaat niet per se om het cacaopercentage, het gaat om chocolade die je lekker vindt!’

Andere werkwijze

Het onderstaande recept mag ik van de uitgeverij en de makers van het ‘Heel Holland Bakt Brood’ boek met jullie delen. Zelf heb ik wel een andere werkwijze aangehouden, omdat ik a. niet in de KitchenAid kneed en b. omdat ik altijd een eigen draai aan dingen wil geven. Mijn schema: Alles in mengkom behalve de chocolade stukjes, 2 min. op stand 0,5 Kenwood, 8 á 9 min. op stand 1, vliesje trekken, chocoladestukjes er door mengen, 1 uur op kamertemp. laten rijzen (bulkrijs), in 2 stukken verdelen, opbollen, ca. 1 uur op kamertemp. laten rijzen, oven voorverwarmen op 200 graden, deeg er in, temp. direct verlagen naar 180 graden, 30 min. bakken, laten afkoelen op rooster. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon het onderstaande schema aanhouden.

Heel Holland Bakt chocoladebrood

Vrijdag 10 februari 2017

BEREIDINGSTIJD: ca. 40 minuten / RIJSTIJD: 1,5 uur / OVENTIJD: 25 minuten

INGREDIËNTEN (2 kleine broden):

 • 35 g cacaopoeder
 • 15 g suiker
 • 50 g + 280 g water
 • 500 g tarwebloem voor brood + extra om te bestuiven (Robert/ AH)
 • 20 g verse gist ( of 7 gr instantgist)
 • 10 g zout
 • 15 g boter of margarine, op kamertemperatuur
 • 150 g chocolade van goede kwaliteit (callets of grof gehakt)
 • maizena of roggebloem om te bestuiven

SPECIALE BENODIGDHEDEN:

 • bakplaat
 • bakpapier (optioneel)
 • mengkom
 • kneedmachine
 • keukenweegschaal
 • deegsteker
 • schone & zeepvrije theedoek (stukje plastic of opbergkrat)
 • rooster

Bereidingswijze voor chocoladebrood

1. CACAOMASSA MAKEN

Meng de cacaopoeder, suiker en 50 g water tot een gladde massa.

2. MENGEN EN KNEDEN

Doe de tarwebloem, verse gist, zout (gist en zout niet bij elkaar), de boter of margarine, 280 g water en de cacaomassa in de mengkom van de staande mixer en laat de motor 3 minuten op de laagste stand (stand 2 KitchenAid) draaien tot een samenhangend deeg.

3. GLUTENCHECK

Controleer of het deeg voldoende gluten heeft ontwikkeld door een beetje deeg te pakken en dit met beide handen uit elkaar te trekken, als kauwgum. Kun je het zo dun uittrekken dat je er bijna doorheen kunt kijken en het niet scheurt, dan is het deeg goed.

4. KNEDEN EN VERDELEN

Kneed de chocolade door het deeg. Verdeel het deeg in twee gelijke stukken, gebruik hiervoor een weegschaal.

5. OPBOLLEN

Bol de beide stukken deeg op: vorm op een licht met bloem bestoven werkvlak een langwerpige vorm van het deeg en rol het op. Herhaal dit nogmaals en leg de bol met de mooie, gladde kant naar boven. Breng het deeg mooi op spanning door het deeg met één hand, met je handpalm, naar je toe te rollen. Doe dit heel rustig en zachtjes door met een aaiende beweging tegen de onderkant van de bol deeg te duwen. Controleer: duw zachtjes op de bol, je voelt dat er meer spanning op staat en het deeg zachtjes terugveert.

6. RIJZEN

Dek het deeg af met een licht met tarwebloem bestoven keukendoek. Leg de doek er losjes overheen. Laat het deeg op een tochtvrije plaats ca. 30 minuten rijzen: dit is de bolrijs.

7. OPBOLLEN EN RIJZEN

Bol het deeg nogmaals op: kneed het deeg heel kort, trek het in de lengte uit en rol op. Leg het met de gladde kant naar boven en rol het met je handpalmen naar je toe tot er voldoende spanning op staat. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek ze af met de keukendoek en laat 1 uur rijzen: dit is de tweede bolrijs.

8. Heel Holland Bakt chocoladebrood

Verwarm tijdig de oven voor op 200 °C. Bestuif de broden licht met roggebloem of maizena en bak de chocoladebroden in ca. 25 minuten bruin en knapperig. Verlaag de oventemperatuur naar 180 °C direct nadat je de broden in de oven hebt geschoven.

9. AFKOELEN

Laat de broden na het bakken goed afkoelen op een rooster.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

Bron: Met dank aan uitgeverij Kosmos voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar van Heel Holland Bakt Brood. Ik heb toestemming van de uitgeverij en de makers van dit boek om het recept voor chocoladebrood met jullie te delen.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Heel Holland Bakt chocoladebrood

10 gedachten over “Heel Holland Bakt chocoladebrood

 1. O, dienganik van de week ook proberen te maken ik maak sinds ik jou site heb gelezen over brood bakken tegenwoordig mijn eigen brood dit gaat goed maar alleen vind ik dat de korst zo hard word elke keer vergeleken met een gekocht brood heb je voor mij een tip hoe ik dat kan veranderen

  1. Beste Anette, dat kun je op verschillende manieren oplossen: een vetstof door het deeg doen of voor en na het bakken de korst met boter invetten of een schone, droge doek over het brood leggen zodra het uit de oven is. En zo zijn er vast nog meer mogelijkheden. Gr. Sandra

 2. Dank je voor je snelle antwoord ik had al een beetje olijfolie door het deeg gedaan maar dan word het brood zacht maar de korst niet ik ga morgen weer een brood bakken en dan probeer je je ander tips

 3. Hoi Xandra,

  Ik ben pas begonnen met het bakken van brood en ik leer veel van je website. Bedankt daarvoor! Ik wil dit recept graag maken maar ik ben een beetje in de war. Misschien begrijp ik het niet helemaal goed. In je schema staat bijvoorbeeld “2 min. op stand 0,5 Kenwood, 8 á 9 min. op stand 1” en in de stappen staat alleen “3 minuten op de laagste stand (stand 2 KitchenAid) “. En in je schema zeg je eerst een uur laten rijzen en daarna verdelen en opbollen en in je stappen doe je dit andersom. Wat is volgens jou de beste manier?

  1. Beste Bob,
   Het recept is van Robert van Beckhoven, dat kun je gewoon aanhouden. Ik heb zo mijn eigen werkwijze (dat wil niet zeggen dat die beter is, maar vele wegen leiden naar Rome), daarom heb ik die ook toegevoegd. Welliswaar heel beknopt, maar voor het geval iemand wilde weten hoe ik het brood gemaakt hebt. Dus je moet of het een of het andere volgen. Veel succes! Gr. Sandra

 4. Dit chocoladebrood is al een jaar een vast succesnummer in het weekend. Dus tijd voor een lovend review.
  Geweldig recept, duidelijk beschreven en de passie voor lekker brood.
  Variatietip: geraspte sinasappel door cacaomengsel en ipv water het sap gebruiken om het mengsel aan te maken. Lekkere twist.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven