Heerlijk desem zadenbrood

Heerlijk desem zadenbrood

Dit heerlijke desem zadenbrood is één van de eerste desembroden. Trots als een pauw was ik op mijn eerste baksels. Het zelf bakken smaakte absoluut naar meer. Ik vraag mij alleen nu, anno 2017, af waarom ik dit brood niet veel vaker maak, want het is nog steeds één van onze favorieten. De appelstroop en pitten/zaden maken dat het brood sappig, maar toch ook knapperig is. Door het toevoegen van rogge krijg je een lekker desembrood dat je aan de leuke vakanties in Duitsland en Oostenrijk doet denken. Dit brood smaakt beslist niet zuur(ig). het desem zorgt juist voor extra diepgang in smaak en geur. Kortom een heerlijk brood dat iedereen beslist eens een keer geproefd moet hebben.  

Gist & desem

Door gebruik te maken van zowel gist als desem versnel je het rijsproces en ontwikkel je toch extra smaak. Het beste van twee werelden zou je kunnen zeggen. Brood met twee verschillende soorten rijsmiddel noemt men ook wel hybride deeg. Je kunt ook alleen desem gebruiken, maar dan moet je wel een paar uur bij de eerste en tweede rijstijd optellen.

Heerlijk desem zadenbrood

6 mei 2014 (update 17 september 2017)

Ingrediënten voor (2 broden):

  • 350 gr tarwebloem, ongebleekt
  • 250 gr roggebloem
  • 10 gr bakkerszout
  • 7 gr instantgist
  • 75 gr actieve desem 100% hydratatie
  • 300 gr water
  • 2 el appelstroop

Vulling:

  • 200 gr kokendheet water
  • 50 gr havervlokken
  • 50 gr lijnzaad, heel of gebroken
  • 50 gr zonnebloempitten
  • 50 gr pompoenpitten

Topping:

  • sesamzaadjes

Verder nog:

  • keukenweegschaal
  • mengkom met deksel of douchemutsje
  • schaaltje voor wellen zaden
  • kneedmachine (optioneel)
  • deegkrabber
  • deegsteker
  • lame of scherp mes
  • 2x rijsmandje, langwerpig
  • grote plastic zak
  • hittebestendig schaaltje, stoom
  • bakplaat
  • rooster

 

Bereiding heerlijk desem zadenbrood

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn, weeg de ingrediënten alvast af en zet ze klaar. Dat werkt een stuk makkelijker. Niets is vervelender dan onder het bereiden nog op zoek te moeten gaan naar die ene broodnodige keukengadget.

Neem een hittebestendig schaaltje en doe hier 50 gr havervlokken, 50 gr lijnzaad, 50 gr zonnebloempitten en 50 gr pompoenpitten. Giet er 200 gr kokend water bij en meng alles goed door elkaar. Dek het schaaltje af en laat de zaden 1 tot 2 uur wellen. De zaden, pitten en havervlokken nemen al het vocht op. Je hoeft ze dus niet eerst te laten uitlekken. Je kunt dit mengsel dus in zijn geheel in je deeg verwerken.

Kneden: Doe rogge, tarwe, zout en instantgist in de kom van je kneedmachine en meng alles door elkaar. Neem een ander kom en roer daar water, appelstroop en je actieve desem goed, zodat de stroop en desem zijn opgelost. Voeg het natte mengsel bij het droge en bevestig de kom aan de machine. Zet de kneder op stand 0,5 (Kenwood met speciale deeghaak) en meng de ingrediënten 2 minuten goed met elkaar. Zet de machine uit en schraap de wanden van de kom schoon. Laat het deeg nu nog circa 6 tot 7 minuten op stand 1 kneden. Als het goed is, is er nu een soepel deeg ontstaan. Nu mogen ook de gewelde zaden en pitten bij het deeg. Meng in circa 2 minuten alles op een lage stand goed door elkaar. Lukt het mengen niet zo goed, kneed het deeg nu desnoods nog even met de hand. Het klopt dat het deeg een klein beetje blijft plakken, denk aan post-id. 

Vliesje trekken: je kunt proberen nu een vliesje te trekken, maar dat gaat in dit geval wel wat lastig in verband met de vele zaden en pitten in het deeg. Een vliesje trekken doe je zo: Neem een stukje deeg en trek dit zachtjes uit elkaar, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het dan nog 1 minuut.

Eerste rijs: Vet een mengkom goed in met een beetje olie. Maak een bol van het deeg en leg het in de kom. Sluit deze af met een bijpassend deksel of bijvoorbeeld een douchemutsje. Laat het deeg 60 minuten op kamertemperatuur rijzen.

Doorslaan & vormen: Haal het deeg met behulp van een deegkrabber uit de kom en leg het op het werkblad. Duw het deeg voorzichtig wat platter (doorslaan) en verdeel het in 2 gelijke stukken. Vorm van het deeg 2x een batard. Hoe je dat doet kun je hier zien. Deegstukken met wat water bestrijken. Ik maak meestal mijn handen een beetje nat onder de koude kraan en wrijf dan lichtjes over het deeg. Strooi de sesamzaadjes op je werkblad en rol hier het deeg doorheen. Leg de batards met de vouw naar boven in de rijsmandjes.

Tweede rijs: Schuif de rijsmandjes in een plastic zak en zet er dan ook nog een schaaltje of beker met kokend water in. Blaas de plastic zak als een ballon op en sluit het met een clip. Of plaats er een omgekeerde opbergkrat overheen. Laat het deeg circa 60 minuten op kamertemperatuur rijzen. 

Oven voorverwarmen: plaats een rooster net onder het midden van de oven (indien nodig) en verwarm het voor op 240 graden, onder- en bovenwarmte.

Deeg testen: Verwijder het plastic. Het deeg zou nu bijna in volume verdubbeld moeten zijn. Duw voorzichtig met een vingertop in het deeg. Wanneer het heel langzaam terug veert is het voldoende gerezen.

Bakken: Zet een hittebestendig schaaltje met een klein beetje kokend water onderin de oven. Kiep de rijsmandjes voorzichtig om boven de bakplaat. De broden passen naast elkaar op een plaat. Maak met een lame of scherp mes een inkeping over de lengte van het deeg, net naast het midden. Verlaag de oventemperatuur naar 220 graden en schuif het bakblik in de oven. Bak het ‘Heerlijk desem zadenbrood’ in circa 30 á 35 minuten goudbruin. 

Haal het ‘Heerlijk desem zadenbrood’ uit de oven en laat het daarna goed afkoelen op een rooster voordat je het kan gaan snijden.

TIP: Je kunt dit brood heel goed in de vriezer bewaren.

 

Ik zeg proeven maar!

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van je baksel op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

2 comments on “Heerlijk desem zadenbrood”

  1. Bert van Buggenum schreef:

    Xandra, ik vroeg me af of je na het wellen van de zaden/pitten deze moet laten uitlekken op een zeef?

    1. Xandra schreef:

      Nee, Bert, dat hoeft niet. De zaden en pitten nemen namelijk al het vocht op. Je kunt het in zijn geheel door het deeg mengen. Gr. Sandra

Geef een reactie: