Heerlijk focaccia brood

Heerlijk focaccia brood

Dit heerlijk facaccia brood is heerlijk om lauwwarm te eten. Denk over ’s winters bij een kopje soep of ’s zomers bij de bbq. De mogelijkheden zijn legio. In dit artikel vind je het recept. Het is goed voor twee broden.

Aan dit basisrecept voor focaccia kun je allerlei dingen toevoegen. Ik heb gekozen voor zongedroogde tomaten, zwarte olijven en rozemarijn. Probeer ook eens rode pepertjes, oregano, kleine stukjes Italiaanse worst en meer.

Heerlijk focaccia brood

6 juni 2013

Ingrediënten

  • 750 gr tarwebloem (Italiaanse bloem type 00)
  • 2 tl droge gist (instant)
  • ½ tl bakkerszout
  • 3 el olijfolie (extra vergine)
  • + extra olijfolie voor op het deeg
  • 450 ml water

Benodigdheden

  • bakplaat
  • bakpapier
  • keukenweegschaal
  • maatlepels
  • mengkom
  • kneedmachine (optioneel)

Vulling eerste focaccia brood

  • een paar zongedroogde tomaten op olie, klein gesneden
  • wat zwarte olijven, klein gesneden
  • hele kleine brokjes Parmezaanse kaas
  • grof gemalen zeezout

Vulling tweede focaccia brood

  • 2 á 3 takjes rozemarijn
  • grof gemalen zeezout

Bereidingswijze heerlijk focaccia brood

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn.

Doe alle droge ingrediënten in een kom en meng door elkaar. Voeg de olijfolie toe en meng wederom. Meng het water door de ingrediënten. Kneed vervolgens de ingrediënten 7 tot 10 minuten in de kneedmachine (Kenwood) totdat er een soepel en elastisch deeg ontstaat. Controleer het deeg door een vliesje te trekken, net als een kauwgom-bel. Je kunt ook met de hand kneden, maar dan duurt het langer.

Verdeel het deeg in twee gelijke porties. Kneed door de ene helft van het deeg de olijven, zongedroogde tomaatjes en Parmezaanse kaas. Door de andere helft gaan geen extra ingrediënten. Leg het deeg in een licht ingevette kom doen en afdekken met een douchemutsje of een vochtige theedoek. Op kamertemperatuur 1 uur laten rijzen tot het in volume verdubbeld is. (1ste rijs)

Deeg uit de kommen halen, zachtjes één voor één goed doorkneden, zodat de luchtbelletjes zich door het deeg verspreiden. Rol het deeg uit tot twee ronde schijven van circa 25 cm doorsnede. Leg ze op bakpapier en dek af met een stuk plastic, licht ingevet met olijfolie.
Dan nog circa 30 min. laten rijzen op kamertemperatuur. (2de rijs)

De oven voorverwarmen op 200 graden.

Haal het plastic van het deeg en maak met je vingers deuken/diepe kuiltjes in het deeg. Besprenkel de broden vervolgens royaal met olijfolie (er mogen best kleine plasjes olijfolie in de gaatjes staan) en strooi er wat grof gemalen zeezout over. En over deeg nr. 2 (wat nog het basisdeeg is zonder extra ingrediënten) strooi je ook nog een klein handje rozemarijnnaaldjes. Weer afdekken met een stuk plastic, licht ingevet met olijfolie. Nog een keer circa 30 min. laten rijzen op kamertemperatuur (3de rijs)

Bak de broden één voor één. Verwijder het plastic en schuif het eerste brood in het midden van de oven. Bak het in circa 20 tot 25 minuten goudbruin. Laat het afkoelen op een rooster en bak brood nummer 2 op dezelfde wijze.

Ik zeg proeven maar!

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Een makkelijke pompoensoep past goed bij dit brood!

One comment on “Heerlijk focaccia brood”

  1. Kaatje schreef:

    Ik had deze week dit recept gemaakt zo heerlijk!!!! Dus ik ga het weer maken. Had wel andere kruiden erin gedaan.
    Knuffels Kaatje

Geef een reactie: