Heerlijk focaccia brood voor bij de borrel

Heerlijk focaccia brood

Dit heerlijk focaccia brood bak je in een handomdraai. Dit recept is daarom ook geschikt voor de beginnende thuisbakker. Meer dan een plat stuk deeg waar je met je vingertoppen kuiltjes in maakt is het niet. Dus geen gedoe met opbollen of ingewikkelde vormen. Het is een makkelijk basisbrood waaraan je, je eigen smaakmakers kunt toevoegen. Zowel hartig als zoet is dit Italiaanse platbrood een toppertje. Serveer het lauwwarm of koud bij de borrel, een gezellige bbq met vrienden en neem het eens mee voor onderweg.

Vandaag heb ik voor twee verschillende hartige focaccia broden gekozen. Een brood met zongedroogde tomaten, zwarte olijven en Parmezaanse kaas. De andere is vrij basic met enkel rozemarijn en wat grof gemalen zeezout, maar daarom beslist niet minder lekker.

Dat smaakt naar meer plat brood:

Heerlijk focaccia brood voor bij de borrel

6 juni 2013 / update oktober 2019

Benodigdheden voor 2 platte broden

Ingrediënten:

  • 750 gr tarwebloem (De Zandhaas)
  • 10 gr instantgist
  • 10 gr bakkerszout
  • 3 el olijf- of andere olie
  • 460 – 470 gr water

Topping:

  • wat extra olie voor op het deeg
  • grof gemalen zeezout

Verder nog:

  • keukenweegschaal
  • maatlepels
  • mengkom
  • kneedmachine (optioneel)
  • deegschraper
  • mes
  • snijplank
  • ovensteen of bakplaat
  • bakpapier
  • ‘pizza’schep of houten snijplank
  • rooster

Vulling:

Focaccia brood nummer 1

  • een paar zongedroogde tomaten op olie, klein gesneden
  • wat zwarte olijven, klein gesneden
  • hele kleine brokjes Parmezaanse kaas

Focaccia brood nummer 2

  • 2 – 3 takjes rozemarijn, vers

Bereidingswijze hartig Italiaans plat brood

Lees eerst het recept goed door en ga pas daarna aan de slag. Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn. Weeg vervolgens de ingrediënten af.

Deeg machinaal kneden:

Doe eerst alle droge ingrediënten (bloem, gist, zout) in de mengkom en roer alles goed door elkaar. Voeg nu het water toe, start met 460 gram, wanneer het deeg te droog is dan kun je nog meer water toevoegen. Kneed er machinaal, op een lage stand, in ongeveer 10 minuten een elastisch en soepel deeg van. Test het deeg door er een dun vliesje van te trekken. Scheurt het deeg snel dan nog een minuut kneden en daarna het deeg wederom testen.

Voeg nu ook de olie aan het deeg toe. En kneed het op een lage stand in circa 1 minuut door het deeg heen. Als het goed is, is er nu een glanzend en mooi soepel deeg ontstaan.

Tip: De kneedtijd is een richtlijn. Het is van een hoop dingen afhankelijk zoals de kwaliteit van je bloem en het type machine dat je gebruikt.

Smaakmakers aanbrengen en eerste rijs:

Verdeel het deeg vervolgens in twee gelijke porties.

Focaccia brood nummer 1

Meng/vouw voor brood nummer 1 de olijven, zongedroogde tomaatjes en Parmezaanse kaas door de ene helft van het deeg.

Focaccia brood nummer 2

Brood nummer 2 blijft naturel, pas voor het deeg de oven in gaat wordt het zout en de rozemarijn als topping aangebracht.

Maak van beide stukken deeg een bal en leg ze, ieder apart, in een licht ingevette kom die je afdekt met een deksel of douchemutsje. Laat het deeg 60 minuten op kamertemperatuur  rijzen tot het bijna in volume verdubbeld is.

Deeg doorslaan, vormen en tweede rijs:

Haal de eerste deegbal uit de kom. Leg het daarna op je werkblad en druk het zachtjes platter. De grootste luchtbellen zullen zich nu als kleinere door het deeg verspreiden. Doe het dus wel met enig beleid. De platte lap deeg moet ongeveer een doorsnede van 25 cm krijgen. Lukt het met de hand niet zo goed, gebruik dan eventueel een deegroller. Leg het deeg daarna op een stuk bakpapier en dek het af met een stuk plastic of een omgekeerde plastic krat.

Verwerk deegbal nummer 2 op dezelfde manier.

Laat het deeg ongeveer 30 minuten op kamertemperatuur rijzen.

Verwarm de oven voor:

Verwarm de oven inclusief ovensteen of bakplaat alvast voor op 220 graden.

Kuiltjes maken, topping aanbrengen en derde rijs:

Verwijder het plastic van het deeg en druk je vingertoppen in het deeg om diepe kuiltjes te maken. Hoe meer hoe beter, want het deeg rijst nog verder en dan verdwijnen ze deels weer. Besprenkel de beide broden vervolgens royaal met olijfolie (er mogen best kleine plasjes olijfolie in de gaatjes staan) en strooi er daarna wat grof gemalen zeezout over.

Strooi over focaccia brood nummer 2 rozemarijnnaaldjes die je eerst van de takjes hebt geritst.

Dek de beide focaccia broden weer af met een stuk plastic of een omgekeerde plastic krat. Laat het deeg vervolgens circa 20 -25 minuten rijzen. Plaats het ene brood in de koelkast en het andere op kamertemperatuur. In de koeling wordt het rijzen van het deeg iets afgeremd, wat handig is omdat je de focaccia’s een voor een gaat bakken. Zo voorkom je overrijs van het deeg.

Focaccia bakken in de oven:

Bak de broden één voor één. Verlaag de oventemperatuur naar 200 graden. Je kunt met stoom bakken, maar het gaat ook prima zonder. Verwijder de verpakking van het eerste deeg en schuif het daarna met bakpapier en al op de ovensteen of bakplaat in de oven. Bak het focaccia brood in circa 20 – 25 minuten goudbruin.

Laat het gebakken brood afkoelen op een rooster en bak focaccia nummer 2 op dezelfde wijze.

Tip: zowel lauwwarm al koud zijn deze broden heel smakelijk. Je kunt ze desgewenst in de vriezer bewaren

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Heerlijk focaccia brood voor bij de borrel’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

One comment on “Heerlijk focaccia brood voor bij de borrel”

  1. Kaatje schreef:

    Ik had deze week dit recept gemaakt zo heerlijk!!!! Dus ik ga het weer maken. Had wel andere kruiden erin gedaan.
    Knuffels Kaatje

Geef een reactie: