Heerlijk Italiaans zoet brood met druiven

Heerlijk zoet brood met druiven

Het is een heerlijk lichtzoet vruchtenbrood en lekker wanneer het direct uit de oven wordt geserveerd met een beetje (room)boter. Ik heb het over dit heerlijk zoet brood met druiven. Wil jij dit brood bakken? Dan moet je dit artikel zeker lezen!

Ik heb in dit recept pitloze blauwe en witte druiven gebruikt, maar je kunt eventueel ook kersen, abrikozen of pruimen nemen natuurlijk.

‘Schiacciata con uva’ is Italiaans en betekent: ‘geplette druiven’ of ‘breken met druiven’.

Heerlijk zoet brood met druiven

20 oktober 2012

Ingrediënten

  • ca. 400 gr pitloze druiven, wit en/of blauw
  • 450 gr tarwebloem
  • 1 tl zout
  • 1 tl gedroogde gist
  • 6 el witte basterdsuiker
  • 6 el olijfolie, extra vergine
  • 250 ml melk

Benodigdheden

  • lage ovenschaal of bakplaat
  • bakpapier (optioneel)
  • poedersuiker (optioneel)

Bereidingswijze heerlijk zoet brood met druiven

Meng de tarwebloem, zout en 2 el basterdsuiker in een grote kom goed door elkaar. Voeg de gist toe en roer opnieuw. Voeg dan 2 el olijfolie en de lauwe melk toe en meng alles goed door elkaar. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed alles in 7 tot 10 minuten tot een soepel deeg. Je kunt de ingrediënten ook ongeveer 5 minuten kneden in de machine. Stop het deeg in een met olie ingevette kom en laat deze afgedekt ongeveer één uur op kamertemperatuur staan. (1ste rijs).

Haal het deeg uit de kom en leg het op een met bloem bestoven werkvlak. Kneed alles licht door en rol het dan uit tot een grote, langwerpige, dunne lap. Verdeel 300 gram druiven (gewassen en gedroogd) over de helft van het deeg en strooi vervolgens 2 eetlepels basterdsuiker en 2 eetlepels olijfolie over de druiven. Vouw het overtollige deeg over de druiven en dek ze af. Druk ook de randen van het brood goed aan. Leg het deeg op de met bakpapier beklede bakplaat of in een ingevette ovenschaal.

Versier het brood met de laatste 100 gram druiven. Maak deukjes in de bovenkant van het deeg en stop in elke deuk een druif. Strooi ook 2 eetlepels basterdsuiker en 2 eetlepels olijfolie over het deeg.

Verwarm de oven voor op 200 graden (elektrische oven).

Dek de ovenschaal of de bakplaat af met een stuk plastic en laat het deeg op kamertemperatuur ongeveer 30 minuten staan. (2de rijs).

Zet het zoet brood met druiven in de oven en bak het ongeveer 35 tot 40 minuten goudbruin.

Haal het brood uit de vorm en laat het op een rooster afkoelen. Strooi eventueel nog wat poedersuiker over het brood.

TIP: met wat lauwwarm en een beetje roomboter is de Schiacciata con l’uva om te smullen!

Ik zeg proeven maar!

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Ben je meer van de hartige broden? Dan is dit plat brood met ui en blauwschimmelkaas een aanrader!

Geef een reactie: