Iers appelcider brood met appel

Iers appelcider brood met appel

Zoals je misschien al weet, ben ik een groentje op het gebied van alcoholische versnaperingen. Ik had dus geen idee hoe appelcider smaakt en wat je er mee kunt doen. Behalve opdrinken natuurlijk. Na een speurtocht op internet en Pinterest blijken er tot mijn grote verrassing vele mogelijkheden te zijn. Zo kwam ik onder andere recepten met varkensvlees (niet aan mij besteed), vis, mosselen, boekweit pannenkoeken, saus, warme drankjes, donuts en cake tegen. Appelcider is een lekker veelzijdige drankje.

Wist jij dat cider niet alleen van appels wordt gemaakt, maar bijvoorbeeld ook van peer, rode vruchten en vlierbloesem. En dat je het ook heel eenvoudig zelf kunt brouwen. Een leuk experiment om thuis eens een keer te proberen. Al vermoed ik dat mijn huisgenoten het niet erg op prijs stellen wanneer er nog meer fermenterende prutjes in onze keuken komen te staan. Dan maar een flesje halen bij de plaatselijke drankhandel.

Magners appelcider 

In de zomereditie van de foodybox 2017 zat een flesje appelcider van het Ierse merk Magners. Beschikbaar gesteld door Bier & Co. Magners cider is de enige originele Ierse cider. Dit dorstlessende drankje is in Europa zeer in trek. Maar het smaakt natuurlijk het allerlekkerst in een echte Ierse pub. Volgens de kenners bezit het een mooie balans tussen zoet en bitter. Ook schijnt het minder droog te smaken dan de Engelse varianten. Magners cieder wordt al sinds 1935 geproduceerd. De grondlegger van het bedrijf, de heer William Magner kocht hiervoor een appelboomgaard op om vervolgens zelf ciders te gaan maken. Voor de appelcider van Magners worden wel zeventien verschillende soorten (bitterzoete) appels gebruikt. Best veel toch!

De geur van deze cider doet mij aan bier denken. Daarom leek het mij een leuke uitdaging om er een brood mee te bakken. En ik moet toegeven dat het eindresultaat er mag zijn. De smaak is bovenverwachting goed. Anders dan het bierbrood, frisser en toch zoet. Persoonlijk vind ik appelcider brood lekkerder, maar smaken verschillen nietwaar. En dat is maar goed ook. Ik zeg bakken maar!

 

Iers appelcider brood met appel

Dinsdag 11 juli 2017

Ingrediënten:

 • 300 – 330 ml Ierse appelcider, 1 flesje
 • 400 gr tarwebloem, ongebleekt
 • 100 gr roggebloem
 • 7 gr instantgist
 • 8 gr bakkerszout
 • 0,5 el honing, vloeibaar
 • 2 tl kaneelpoeder
 • 2 tl 5 spicespoeder

Vulling:

 • 100 friszoete appel, ca. 1 appel
 • 100 gr gele rozijnen
 • 100 gr walnoten

Verder nog:

 • keukenweegschaal
 • maatlepels
 • mengkom + deksel of douchemutsje
 • schaaltjes
 • zeef
 • kneedmachine (optioneel)
 • snijplank
 • mesje
 • deegkrabber
 • römertopf of broodbakblik of bakplaat
 • bakpapier (optioneel)
 • plastic zak of opbergkrat
 • rooster, afkoelen brood

 

Bereiding Iers appelcider brood met appel

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn, weeg de ingrediënten alvast af en zet ze klaar. Dat werkt een stuk makkelijker. Niets is vervelender dan onder het bereiden nog op zoek te moeten gaan naar die ene broodnodige keukengadget.

Breek de walnoten in kleinere stukken. Leg ze in een schaaltje en zet ze even apart. Doe de rozijnen en wat water in een andere schaal en geef ze minimaal 15 minuten de tijd om te wellen. Doe ze daarna in een zeef om goed uit te laten lekken. Schil de appel en snijd er kleine dobbelsteentjes van, ongeveer even groot als de rozijntjes.

Kneden: Doe tarwebloem, roggebloem, bakkerszout, honing, instantgist, kaneelpoeder, 5 spicespoeder en 300 ml appelcider in de kom van je kneedmachine en bevestig deze aan de machine. Zet de kneder op stand 0,5 (Kenwood met speciale deeghaak) en meng de ingrediënten 2 minuten goed met elkaar. Zet de machine uit en schraap de wanden van de kom schoon. Wanneer je denkt dat het deeg te droog is voeg dan nog een drupje cider toe. Laat het deeg nu nog circa 8 tot 9 minuten op stand 1 kneden. Als het goed is, is er nu een soepel deeg ontstaan. Test dit nog even voor alle zekerheid met een klein stukje deeg.

Vliesje trekken: Neem een stukje deeg en trek dit zachtjes uit elkaar, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het dan nog 1 minuut.

Vulling toevoegen: Meng/vouw/kneed de stukjes walnoot, de uitgelekte rozijnen en de dobbelsteentjes appel voorzichtig door het deeg. Kneed niet te lang.

Eerste rijs: Vet een mengkom goed in met een beetje olie. Maak een bol van het deeg en leg het in de kom. Sluit deze af met een bijpassend deksel of bijvoorbeeld een douchemutsje. Laat het deeg 60 minuten op kamertemperatuur rijzen.

Bekleed intussen de onderschaal van je römertopf met een stuk bakpapier. Ik verfrommel het papier eerst, daarna laat het zich namelijk makkelijker naar de schaal vormen. (als je geen römertopf heb dan kun je het deeg ook in een broodbakblik doen of direct na het vormen op de bakplaat leggen.

Doorslaan & vormen: Haal het deeg met behulp van een deegkrabber uit de kom en leg het op het werkblad. Vorm dan een batard van het deeg en leg het met de goede kant naar boven in de onderschaal (of bakblik/-plaat). De sluiting is nu dus niet zichtbaar.

Tweede rijs: Schuif alleen de onderschaal (of bakblik/-plaat) met het deeg in een plastic zak, blaas deze als een ballon op en sluit de zak met een clip. Of plaats er een omgekeerde opbergkrat overheen. Wanneer je in de zak of bak ook nog een glas of beker met heet water plaatst, zal het deeg niet uitdrogen.

Kies nu uit een van de 2 volgende opties:

“Optie 1, Römertopf: je hoeft de oven niet eerst voor te verwarmen! Laat het deeg 30 á 40 minuten rijzen (kamertemperatuur). Haal de topf uit de plastic zak. Plaats het deksel er op en zet het in de nog koude oven. Doe de oven aan en zet het op 200 graden. Verwijder na 30 het deksel en bak het brood nog 15 minuten totdat het goudbruin is. Haal het ‘Iers appelcider brood met appel’ uit de topf en laat het daarna eerst goed afkoelen op een rooster voordat je het gaat snijden.

“Optie 2, Bakblik of bakplaat: laat het deeg circa 60 minuten rijzen (kamertemperatuur). Verwarm halverwege de tweede rijstijd de oven voor op 220 graden. Het deeg zou nu bijna in volume verdubbeld moeten zijn. Duw voorzichtig met een vingertop in het deeg. Wanneer het heel langzaam terug veert is het voldoende gerezen. Verlaag de oventemperatuur naar 200 graden en schuif het bakblik of de bakplaat in de oven. Plaats er eventueel ook nog een klein hittebestendig bakje met kokend water bij. Bak het brood in circa 30 á 45 minuten goudbruin. Laat het ‘Iers appelcider brood met appel’ daarna eerst goed afkoelen op een rooster voordat je het gaat snijden.

 

Ik zeg proeven maar!

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van je baksel op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD

 

Bron: Met dank aan Bier & Co voor het beschikbaar stellen van 1 flesje Magners appelcider á 330 ml.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: