Kaas-uienkruier van speltbloem

Kaas-uienkruier van speltbloem 2

Ouderwets lekker bij een kop soep, een maaltijdsalade, de bbq of picknick. Deze kaas-uienkruier van speltbloem is heel makkelijk te maken. Anderen zeggen er focaccia tegen in plaats van kruier, maar je zou het ook een plat- of pizzabrood kunnen noemen. Het maakt natuurlijk niet uit, als het beestje … ehhh … broodje maar een naam heeft. Het gaat tenslotte om de smaak. En die is werkelijk super! Ditmaal heb ik voor alleen kaas en uien gekozen, maar soms voeg ik ook nog een paar dunne plakjes tomaat toe.

Kruier = de bodem bestaat meestal uit een zacht en dun witbrood, met een topping van gebakken ui en ‘geraspte’ kaas. 

Kaas-uienkruier van speltbloem

Ingrediënten:

  • 500 gr speltbloem
  • 10 gr (bakkers)zout
  • 7 gr droge gist
  • 2 tl oregano, gedroogd
  • 300 gr water

Topping:

  • 3 grote uien, in halve ringen gesneden
  • 100 gr geraspte kaas voor pizza & pasta
  • beetje boter of olie om in te bakken

Verder nog:

  • bakplaat
  • bakpapier (herbruikbaar)
  • mengkom
  • deegschraper
  • keukenweegschaal
  • kneedmachine (optioneel)
  • snijplank
  • scherp mes
  • koekenpan
  • wegwerpdouchemutsje
  • groot vel plastic of een omgekeerde plastic opbergkrat

 

Bereiding kaas-uienkruier van speltbloem

Zet de benodigdheden klaar, zorg dat alles op kamertemperatuur is en weeg de ingrediënten af.

Maak de uien schoon en snijdt ze in halve ringen. Verwarm de koekenpan voor, doe een beetje olie of boter er in en fruit zachtjes de uiringen wat glazig. Haal de pan van het vuur en laat de stukjes ui afkoelen.

Neem de mengkom van de kneedmachine en doe hier de speltbloem, zout, oregano en droge gist in. Meng alles goed door elkaar. Voeg nu het water toe en zet de machine op stand 1 en meng/kneed er in ongeveer 7 á 8 minuten een soepel deeg van. Let op: spelt kneed je minder lang dan tarwe, omdat het zwakkere glutenstrengen heeft! Als het goed is, is er nu een soepel deeg ontstaan. Test dit nog even voor alle zekerheid met een klein stukje deeg. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het deeg dan nog 1 minuut.

Vet een mengkom goed in en doe daar vervolgens het deeg in. Dek de kom af met een wegwerpdouchemutsje of een stukje plastic. Laat het geheel 60 minuten op kamertemperatuur rijzen (1ste rijs).

Bekleed intussen een bakplaat met een vel herbruikbaar bakpapier.

Haal het deeg met behulp van een deegkrabber uit de kom en en leg het op het werkblad. Maak er een ovale of langwerpige lap deeg van door het voorzichtig uit te rekken en/of het zachtjes met de vingertoppen platter te drukken. Strooi er eventueel een heel, klein beetje bloem over wanneer het brooddeeg aan je vingers of het werkblad blijft plakken. Het deegstuk moet bijna net zo groot als de bakplaat worden. Leg het op het bakpapier en bekleed dan de bovenkant eerst met de stukjes ui en strooi dan pas de geraspte kaas er overheen. Druk de topping zachtjes aan. Plaats nu een omgekeerde plastic opbergkrat of een stukje ingevet plastic over de bakplaat heen. Laat de kaas-uienkruier 30 minuten bij kamertemperatuur rijzen (2de rijs).

Verwarm intussen de oven voor op 200 graden.

Verwijder het plastic en plaats de bakplaat net onder het midden van de oven. Bak de kaas-uienkruier van speltbloem in 20 á 25 minuten goudbruin. Haal het brood uit de oven en laat het afkoelen op een rooster.

Tip: je kunt dit smakelijke brood heel goed in de vriezer bewaren. Piep de kruier na het ontdooien eventueel nog een paar minuten op in een warme oven.

EET SMAKELIJK!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

2 comments on “Kaas-uienkruier van speltbloem”

  1. sophieke schreef:

    Dit is echt een heerlijke kruier…..gaan we zeker vaker maken !!

  2. Marianne schreef:

    1e rijs is een feit. Ben nieuwsgierig hoe hij smaakt!

Geef een reactie: