Kamutbrood met gist als rijsmiddel

Volkoren kamutbrood

Zelf brood bakken is heel leuk om te doen. Wie al een tijdje aan het bakken is, wil ook wel eens iets anders maken dan zachte witte bolletjes of een bruin brood. Probeer dan eens dit kamutbrood met gist als rijsmiddel. Brood gebakken met een deel kamutbloem of kamut volkorenmeel ruikt niet alleen heerlijk, de smaak is veel voller die van gewone tarwe. Het is Beslist de moeite waard om dit bruine kamutbrood te bakken! In dit artikel vind je het recept voor dit smaakvolle brood.

Kamut of Triticum turanicum

Kamut of Triticum turanicum wordt ook wel Khorasan tarwe genoemd. Het Egyptische woord voor tarwe is kamut. Dit graan is een harde tarwe soort en familie van durum. Meer informatie over het graan kamut vind je hier: Kamut of Khorasan tarwe.

De smaak van kamut laat zich lastig omschrijven. Het lijkt nog het meest op een combinatie van noten en rijst met een klein zoetje. Het bevat meer en een vollere aroma dan de gewone tarwe. Daarom mix ik het graag met wat tarwebloem. Dat vind ik persoonlijk van lekkerder. Het graan is licht verteerbaarheid en rijk aan eiwitten 12 -18% (stevige glutenstrengen), selenium zink, magnesium en andere vitamines en mineralen. Kamutbloem of volkorenmeel is vaak te koop bij korenmolens (De Zandhaas) of natuurvoedingswinkels zoals de Ekoplaza.

Dat smaakt naar meer bijzonder brood

Kamutbrood met gist als rijsmiddel

20 april 2013 / update maart 2019

BAKTIP: in plaats van bakkerszout kun je ook een ander soort zout nemen. Aan bakkerszout is jodium toegevoegd. 

Benodigdheden voor 1 busbrood

Ingrediënten:

 • 250 gr kamut volkorenmeel
 • 250 gr tarwebloem
 • 8 gr bakkerszout
 • 7 gr instantgist
 • 10 gr vloeibare honing
 • 300 á 320 gr melk of water
 • 25 gr roomboter

Verder nog:

 • keukenweegschaal
 • mengkom met deksel
 • olie om de kom in te vetten
 • kneedmachine (optioneel)
 • deegschraper
 • setje speciale maatlepels
 • stukje afdekplastic
 • broodbakblik (22 x 11 x 7 cm of iets groter)
 • boter om de vorm in te vetten
 • bakpapier (optioneel)
 • hittebestendig bakje voor stoom

Bereidingswijze bruinbrood met kamut

Zet alle benodigdheden klaar, weeg vervolgens de ingrediënten af en lees daarna het recept aandachtig door. Dan kom je tijdens het brood bakken niet voor onverwachte verrassingen te staan. Zet alle benodigdheden gereed op je werkblad en weeg de ingrediënten zorgvuldig af. Laat ze eerst op kamertemperatuur komen, dat geeft het beste resultaat.

Deeg kneden

Neem de mengkom en doe hier eerst alle droge ingrediënten zoals bloem, meel, zout, gist en meng alles door elkaar. Los de honing zo goed mogelijk op in 300 gr lauwe melk en schenk het daarna bij het droge mengsel. Bevestig de kom aan de kneder en zet vervolgens de machine aan op een lage stand. Kneed er in 9 – 10 minuten een elastisch deeg van. Wanneer je denkt dat je deeg te droog is voeg dan nu ook de rest van de melk of het water toe.

Controleer het deeg door een vliesje te trekken als een kauwgombel. Scheurt het te snel, kneed het deeg dan nog 1 minuut en test weer.

Voeg nu ook de zachte boter toe, zet de kneder weer aan en wanneer al het vet door het deeg is opgenomen kun je de machine uitzetten. Kneed niet te lang, want dan overkneed je het deeg en dan kun je er geen fatsoenlijk brood meer van bakken

Eerste rijstijd

Maak een bal van je deeg en leg het vervolgens in een licht ingevette mengkom. Draai de bal een paar keer rond, zodat er overal een dun laagje olie op het deeg zit. Sluit de kom af en laat het deeg daarna ongeveer 60 minuten rijzen.

Bekleed intussen het broodblik met wat vet en een stukje bakpapier. Indien je een goede kwaliteit vorm hebt, dan kun je dit achterwege laten.

Doorslaan en vormen

Haal het deeg uit de kom, leg het daarna op je werkblad en druk het voorzichtig wat platter. Dit heet doorslaan, maar doe het wel zachtjes. Vorm het deeg tot een busbrood.

Tweede rijstijd

Ik heb een broodbakblik van 22 x 11 x 7 cm gebruikt om het deeg voor de tweede keer in te laten rijzen. Dek het deeg af met een stuk licht ingevet plastic of plaats het in een afsluitbare plastic krat. Laat het kamutdeeg wederom ongeveer 60 minuten op kamertemperatuur rijzen.

Oven voorverwarmen

Verwarm intussen de oven voor op 220 graden.

Stop een klein beetje water in een oud metalen bakblikje en zet dit onderin de oven. De stoom die ontstaat, zorgt ervoor dat het deeg verder kan rijzen tijdens het bakken zonder te gaan scheuren. Sluit de oven.

Kamutbrood bakken

Schuif het bakblik op het rooster in de oven en zet er meteen het hittebestendige bakje met een klein beetje kokend water naast. Of gebruik de stoomfunctie van je oven en zet deze de eerste 10 -15 minuten van de totale baktijd op stand 3.

Verlaag de oventemperatuur naar 200 graden en bak het brood in 30 á 35 minuten goudbruin. Haal het kamutbrood met gist als rijsmiddel direct uit het bakblik en laat het op een rooster eerst goed afkoelen.

Baktip: Je kunt dit brood, mist goed verpakt, ongeveer 1 maand in de vriezer bewaren. Daarna zullen de smaak en structuur snel verminderen. 

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Kamutbrood met gist als rijsmiddel’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Kamutbrood met gist als rijsmiddel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven