Karnemelks brood bakken

Karnemelks brood

Dit overheerlijke karnemelkse brood wordt niet met gist of zuurdesem gebakken, maar met een ander rijsmiddel: bakpoeder. Daarom hoeft dit deeg niet eerst te rijzen voordat het in de oven gebakken wordt. Hierdoor kun je heel erg snel, in ongeveer één uur, genieten van dit heerlijke en knapperige brood. Probeer daar maar eens van af te blijven! En nu bakken maar.

Karnemelks brood

6 mei 2013

Ingrediënten

  • 250 gr tarwevolkorenmeel
  • 250 gr tarwebloem
  • 16 gr bakpoeder
  • 1 tl bakkerszout
  • 3 el lijnzaad (optioneel)
  • 400 ml karnemelk
  • 40 gr zachte boter

Benodigdheden

  • wat extra bloem voor op het werkblad
  • bakplaat
  • bakpapier
  • mengkom
  • keukenweegschaal
  • maatlepels
  • Deense deegklopper (optioneel)

Bereidingswijze karnemelks brood

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Stop alle droge ingrediënten in en kom en roer dit goed door elkaar.

Meng de zachte boter door de karnemelk en doe het natte mengsel bij het droge deel. Kneed dit snel tot dat al het vocht goed is opgenomen. Kneed niet te lang zoals bij gewoon brood. Dat is namelijk niet nodig. Goed gemengd is goed gemengd.

Bekleed de bakplaat met het bakpapier.

Strooi wat bloem op het werkblad en leg het deeg erop. Strooi ook een beetje bloem op het deeg en op je handen. Vorm vervolgens snel een soort van bol van het deeg en leg het voorzichtig op de bakplaat. Snijd met een scherp mes een kruis in de bovenkant van het brood.

Plaats de bakplaat in het midden van de oven. Verlaag na ongeveer 5 minuten de oventemperatuur naar 200 graden. Bak het brood ongeveer 40 minuten goudbruin en laat het afkoelen op een rooster. Je kunt het brood ook warm eten. Lekker met een beetje roomboter erop en kommetje soep erbij.

Persoonlijke noot

Ik heb tijdens het bakken een oude ovenschaal gevuld met een beetje heet water en onderin de oven geplaatst. Hierdoor wordt de korst later gevormd en kan het brood beter rijzen zonder dat het scheurt. Of waterdamp bij dit type brood noodzakelijk is, weet ik niet. Ik heb het maar gewoon gedaan ;).

Ik zeg proeven maar!

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Probeer ook eens een sodabrood van emmermeel te bakken.

2 comments on “Karnemelks brood bakken”

  1. Trudi Verwoerd schreef:

    Een geweldige leuke en informatieve site! Compliment.
    Ik bak tweemaal per week brood met de machine. Ik experimenteer tussendoor met ander brood. Gister karnemelkbrood gebakken. (Ruikt niet lekker) maar ook weer net als alle andere heel vast. Ik wil graag een luchtig brood. Ik heb al vanalles geprobeerd. Na het eerste rondje kneden en rijzen ziet het er prachtig uit. Daarna zakt zowel het brood als de moed in. Soms zien ze er prachtig uit, maar zijn naar mijn smaak te compact. Wat te doen?
    Groet, Trudi

    1. Xandra schreef:

      Hoi Trudi, waarschijnlijk heb je het gemist, maar mijn antwoord op het rijs probleem heb ik gisteren al onder jouw eerdere reactie geplaatst (zie Alles over gist) 😉

Geef een reactie: