Kastanjebrood met echte stukjes kastanje

Kastanjebrood met echte stukjes kastanje

Kastanjebrood met echte stukjes kastanje. Het begint allemaal in de herfst. Wat heb je nodig? Een mandje met tamme kastanjes. Wanneer je de noten schilt, maalt, droogt en nog fijner maalt krijg je kastanjemeel. Vergeet dan niet om een klein deel achter te houden die je als vulling door het deeg verwerkt. Eenmaal gekookt kun je enkele dagen in de koelkast bewaren of vries ze in, dan kun je er langer van genieten. De verse noten zorgen voor een honingachtig zoetje in het brood, terwijl er helemaal geen zoetstoffen aan toe zijn gevoegd.

De stukjes echte tamme kastanje maken dit brood heel speciaal.

Ik heb het kastanjebrood in een kleine Römertopf gebakken, maar het kan ook op een bakplaat of in een bakvorm. Het recept gaat uit van een Römertopf.

Wildplukken of shoppen

Ben je niet zo avontuurlijk of wil je graag midden in de zomer kastanjebrood bakken? In dat geval kun je natuurlijk ook een zakje kastanjemeel in de winkel kopen. Je vindt zakjes met dit glutenvrije meel bij natuurvoedingswinkel, molen of online shops. De verse tamme kastanjes zijn een ander verhaal. Die zullen, behalve in het bos, beslist moeilijker te vinden zijn. Al hoop ik dat, dat in de toekomst gaat veranderen. Mijn zus vertelde dat in Spanje zakjes verse kastanjes gewoon bij de Lidl te koop zijn.

TIP: Indien je niet aan tamme kastanjes kunt komen, vervang ze dan door andere noten of bijvoorbeeld zoete aardappel.

Daar wil ik meer over weten

Kastanjebrood met echte stukjes kastanje

Dinsdag 16 oktober 2018

Kastanjebrood met echte stukjes kastanje

Benodigdheden voor 1 brood

Ingrediënten:

 • 350 gr tarwebloem
 • 50 gr kastanjemeel
 • 6 gr instantgist
 • 7 gr bakkerszout
 • 240 á 265 gr water

Vulling:

 • 100 gr gepelde en gekookte tamme kastanjes

Verder nog:

 • keukenweegschaal
 • mengkom
 • snijplank
 • mesje
 • deegschraper
 • deegkneder (optioneel)
 • deegroller (optioneel)
 • Römertopf
 • bakpapier
 • stukje plastic om deeg af te dekken

Kastanjebrood met echte stukjes kastanje

Bereidingswijze brood in de Römertopf

Zet alle benodigdheden klaar op je werkblad.

Snijd de gekookte (5 minuten, zonder schil) en afgekoelde kastanjes in kleine blokjes. Doe ze in een schaaltje en zet het apart.

Deeg kneden

Neem de kom van de kneedmachine en doe daar vervolgens de tarwebloem, kastanjemeel, bakkerszout en gist in. Roer nu alles goed door elkaar. Voeg 240 gram water toe. De rest kun je eventueel tijdens het kneden toevoegen wanneer blijkt dat het deeg te droog is. Kastanjemeel kan namelijk veel vocht opnemen. Kneed er circa 10 minuten een elastisch deeg van.

Deeg testen

Neem een stukje deeg en trek dit zachtjes uit elkaar, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan een kauwgombel. Scheurt het vliesje te snel, kneed het dan nog 1 minuut machinaal of 1 á 2 minuten met de hand. Voeg eventueel ook nog een eetlepel water toe.

Rol/duw het deeg uit tot een dunne lap. Hiervoor kun je een deegroller gebruiken of beide handpalmen. Verdeel de stukjes tamme kastanje over het deeg. Rol het deeg vervolgens op, zodat de stukjes noot tussen de lagen deeg komen te zitten. Duw of rol het deeg wat platter om zo de kastanjes aan het deeg te laten hechten.

Eerst rijstijd

Vet een mengkom goed in met een beetje olie. Maak daarna voorzichtig een bol van het deeg en leg het in de kom. Sluit deze af met een bijpassend deksel of bijvoorbeeld een douchemutsje. Laat het deeg circa 60 minuten op kamertemperatuur rijzen. Het deeg moet ongeveer in omvang verdubbeld zijn.

Römertopf

Bekleed de binnenkant van de onderschaal van de topf met een stuk bakpapier. Dat gaat het best wanneer je het papier eerst verkreukeld en dan weer gladstrijkt. Het laat zich dan makkelijker naar de vorm van de topf vouwen. Plaats tevens een rooster op de onderste richel van de oven.

Deeg doorslaan en vormen

Haal het deeg uit de kom, duw het zachtjes iets platter. Men noemt dit ook wel ‘doorslaan’. Vorm vervolgens van het kastanjedeeg een batard. Als je niet weet hoe dat werkt klik dan even hier batard vormen. Plaats het deeg met de naad naar in de topf en sluit de schaal af met het deksel.

Tweede rijstijd

Laat het deeg circa 30 minuten rijzen. Het zal dan wel al wat in volume zijn toegenomen, maar nog niet verdubbeld zijn. En dat is precies goed, want het deeg rijs nog verder tijdens het opwarmen van de oven.

Brood bakken in de oven

Schuif de gesloten Römertopf in een koude (!) oven en zet het apparaat aan op 220 graden / heteluchtstand. Bak het brood nu 35 minuten. Verwijder dan het deksel en verlaag de temperatuur naar 180 graden. Bak het brood in de open topf nog circa 10 minuten. Verwijder dan ook de onderschaal en het bakpapier en bak het kastanjebrood nog 5 minuten of totdat het bruin genoeg is.

Tip: Het ‘kastanjebrood met stukjes echte kastanje’ kan na het afkoelen worden gesneden en desgewenst ingevroren. het brood blijft dan langer vers.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Kastanjebrood met echte stukjes kastanje’ op social media met ons deelt en je de foto tevens voorziet van de hashtag: #XBBROOD

Kastanjebrood met echte stukjes kastanje

Eén gedachte over “Kastanjebrood met echte stukjes kastanje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven