Kerststol of paasbrood in reerugvorm bakken

Kerststol of paasbrood in reerugvorm bakken

Een kerststol of paasbrood in reerugvorm gebakken. Deze typisch ronde vorm noemt men ook wel lampionbrood of casino. Je krijgt dit model door het brooddeeg in een afgesloten ronde bakvorm te laten rijzen en bakken. Eén halfronde reerugvorm wordt traditioneel gebruikt om cake in te maken. Maar wist je dat je er ook twee op elkaar kunt zetten zodat er een afgesloten tunnel ontstaat.

Ik knoop wat rolladetouw om de bakblikken, zodat ze goed aan elkaar blijven zitten. Dat speciale draad is hittebestendig en blijft in de hete oven gewoon intact. Er zijn ook thuisbakkers die ijzeren papierklemmetjes gebruiken, maar kies dan wel goede exemplaren die geen rare stoffen afgeven tijdens het bakken.

Reerug bakvorm

Een jaar geleden kocht ik twee van deze speciale bakblikken bij de Aldi. Voor slechts een klein bedrag ruilden ze van eigenaar en de kwaliteit is eigenlijk best oké voor dat geld. Na een paar keer gebruikt te hebben zien ze er nog als nieuw uit en het brood blijft er niet in plakken. De meeste kookwinkels zullen ze ook wel verkopen, maar de prijs ligt dan vaak wel aanzienlijk hoger. Het loont wat deze vormen betreft dus zeker de moeite om de aanbiedingen van deze supermarkt in de gaten te houden.

Kerststol of paasbrood in reerugvorm gebakken

Vrijdag 13 december 2019

Kerststol of paasbrood in reerugvorm bakken

Benodigdheden voor 1 lampion kerstbrood

Ingrediënten:

  • 350 gr tarwebloem
  • 50 gr durum of semolina (heb je dat niet neem dan tarwebloem)
  • 6 gr bakkerszout
  • 6 gr instantgist
  • 5 gr suiker
  • kaneel, naar smaak
  • 50-55 gr ei, losgeklopt (maat M)
  • 210- 220 gr melk
  • 40 gr roomboter, in kleine blokjes en koud!

Vulling:

  • 125 gr krenten (of mix van krenten en rozijnen)

Spijs:

  • 80 gr amandelmeel (AH)
  • 45 gr kristalsuiker
  • 35 gr ei, losgeklopt
  • citroenrasp, naar smaak

Topping:

  • poedersuiker (optioneel)

Verder nog:

  • keukenweegschaal
  • mengkommen met deksel
  • olie om kommen in te vetten
  • extra bloem voor je werkblad
  • deegsteker
  • kneedmachine (optioneel)
  • opbergkrat of afdekplastic
  • 2x halve reerugvorm van metaal (30 cm lang x 6 cm hoog)
  • rolladetouw

Kerststol of paasbrood in reerugvorm bakken

Bereidingswijze rond casinobrood met krenten en spijs

Dag 1 – Spijs maken

Neem een kleine kom, doe hier amandelmeel, citroenrasp en suiker in en roer het vervolgens goed door elkaar. Klopt in een ander bakje je ei los. Voeg het daarna bij het amandelmengsel en mix het met een grote vork tot een egale geheel. Doe de spijs in een afsluitbaar bakje of zakje en leg het minimaal 24 uur in de koelkast.

Dag 2 – Brood bakken

Lees het recept goed door en zet daarna de benodigdheden klaar. Weeg vervolgens alle ingrediënten netjes af. Zorg dat alles, behalve de boter (!) op kamertemperatuur is voordat je begint met het maken van het deeg.

Haal de spijs alvast uit de koeling, zodat het kan acclimatiseren.  Koude vulling remt namelijk het goed rijzen van je deeg af.

Wellen vulling:

Neem een schaaltje en doe hier de krenten in. Voeg daarna wat lauwwarm water toe. De gedroogde vruchten moeten net onder staan. Laat de krenten minimaal 30 minuten wellen. Giet ze daarna af door een zeef en laat ze vervolgens goed uitlekken. Dep ze eventueel nog zachtjes droog met een stukje keukenpapier.

Deeg kneden:

Neem de kom van je kneedmachine en doe hier bloem, zout, suiker, gist en kaneel in, meng vervolgens alles goed door elkaar. Voeg daarna het losgeklopte ei en 210 gram melk toe. Bevestig de kom aan de machine (indien nodig) en zet hem aan op een lage stand. Je kunt het deeg ook met de hand kneden, maar dan duurt het iets langer. wanneer je denkt dat je deeg te droog is voeg dan nog een klein beetje melk toe. Kneed in circa 10 minuten een soepel en elastisch deeg. Test de glutenstrengen eerst voordat je verder gaat.

Deeg testen:

Neem een stukje deeg en trek dit zachtjes uit elkaar, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het dan nog 1 minuut. Test het deeg nogmaals totdat het vliesje mooi dun en egaal is.

Koude boter toevoegen:

Nu mogen de stukjes koude boter bij het deeg. Kneed ze daarna in maximaal 1- 2 minuten door het deeg. De boter moet geheel opgenomen zijn. maar kneed niet te lang want dan overkneed je het deeg en kun je er niets meer mee. Dan mogen ook de krenten erbij. Kneed ze zachtjes door het deeg. Laat de machine niet te lang draaien, want dan loop je het risico dat je de vruchten stuk kneed. Een andere optie is om de vulling met je handen door het deeg te vouwen.

Eerste rijstijd/ bulkrijs:

Breng een dun laagje olie aan op de binnenkant van een mengkom. Maak een bak van je deeg en leg vervolgens in de kom. Draai de bal een paar keer om zodat overal een dun laagje olie zit. Dit voorkomt uitdrogen en voortijdige korstvorming. Dek de kom af met een deksel of een douchemutsje en laat het deeg 60 minuten op kamertemperatuur rijzen.

Vet ondertussen de binnenkant van beide reerugvormen in met wat koude boter.

Brood vormen:

Strooi desgewenst eerst een beetje bloem op je werkblad en leg daarna het deeg er op. Druk zachtjes wat lucht eruit (doorslaan) en bol het deeg op. Laat het daarna 10 á 15 minuten rusten onder een stukje plastic.

Rol het stuk spijs uit tot een langwerpige rol die ongeveer 2-3 cm korter is dan de lengte van het bakblik. Vorm dan een busbrood van je deeg. Als je niet weet hoe dat moet, kijk dan snel even hier: mini busbroden vormen. Maak de lap iets smaller dan de lengte van je reerugvormen. Vergeet niet om eerst de rol spijs op je deeg te leggen voordat je met oprollen begint. Druk het deeg zachtjes aan zodat de spijsrol goed omsloten is.

Plaats dan de deegrol on de onderste reerugbakvorm. Sluit de vorm door de andere mal er ondersteboven op te leggen, er is nu een ronde tunnel ontstaan. Bint de 2 bakblikken aan elkaar met een paar stukken slagerstouw.

Tweede rijstijd:

Plaats een omgekeerde plastic krat over het brood of gebruik een schone handdoek. Laat het kerst-/paasbrood of paasbrood met spijs daarna ongeveer 50 -60 minuten op kamertemperatuur rijzen. Het deeg moet in omvang verdubbelen, maar dat kun je niet zien want het blik is gesloten. Het is dus een beetje een gokje. Denk aan de broden die je eerder bakte en hoe lang dat deeg er ongeveer over deed.

Oven voorverwarmen:

Plaats eerst een rooster op de onderste rail en verwarm daarna de oven voor op 210 graden (onder- en bovenwarmte).

Brood bakken:

Schuif nu de bakvormen voorzichtig op het rooster van de oven en verlaag meteen de temperatuur naar 200 graden. Bak het brood 15 minuten en verlaag daarna de temperatuur nog een keer en nu naar 180 graden. Bak het rozijnenbrood nu nog 20 minuten.

Haal de reerugvorm uit de oven. Knip het touw los en verwijder de bakblikken. Pas op!! Ze zijn heet!

Leg het brood zonder vorm weer terug in de oven en bak het nog 5-8 minuten op 180 graden. Als het goed is, is de korst nu goudbruin en klinkt het brood hol.

Laat de Kerststol of paasbrood in reerugvorm na het bakken goed afkoelen op een rooster. Strooi er vlak voor het serveren een dun laagje poedersuiker overheen voor het ultieme kerstgevoel.

Ik zeg proeven maar!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van je ‘Kerststol of paasbrood in reerugvorm’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.