Knip bruin bak je zelf

Knip bruin bak je zelf

We hebben vast allemaal wel eens bij de bakker in de rij gestaan voor een gesneden knip wit of bruin. Zoals de naam al doet vermoeden wordt het deeg vlak voor het bakken aan de bovenkant een aantal keer ingeknipt met een schaar. Bakkers hebben daar een heel handig apparaat voor waarmee ze het brood in één keer kunnen knippen. Het zijn een heleboel scharen aaneen. Door het inknippen ‘scheurt’ het deeg open en ontstaan de bekende pieken. Is het je wel eens opgevallen dat een knip boterham een hartvorm heeft. Zou iedereen daarom zo dol zijn op knipbrood?

Knip bruin bak je zelf

Ingrediënten:

  • 300 gr tarwebloem
  • 200 gr volkoren tarwemeel
  • 9 gr (bakkers)zout
  • 7 gr droge gist
  • 20 gr roomboter, zacht
  • 310 gr water

Verder nog:

  • keukenweegschaal
  • mengkom
  • kneedmachine (optioneel)
  • douchemutsje
  • broodbakblik (KitchenAid 23x13x8 cm)
  • opbergkrat
  • hittebestendig glas
  • hittebestendig bakje (stomen)
  • schone keukenschaar

 

Bereiding knip bruin

Zet de benodigdheden klaar en weeg de ingrediënten alvast af. Zorg dat alles op kamertemperatuur is voordat je begint met het kneden van het deeg.

Meng in een kom bloem, meel, zout en gist goed door elkaar. Voeg dan het water en de zachte roomboter toe.

Machinaal: Meng/kneed het mengsel 10 minuten op stand 1 van de kneedmachine (Kenwood met speciale deeghaak).

Handmatig: Roer alles in de kom eerst goed door elkaar en leg het mengsel op een werkblad en kneed er met de hand in 15 tot 18 minuten een soepel deeg van.

Als het goed is, is er nu een glanzend en soepel deeg ontstaan. Test dit nog even voor alle zekerheid met een klein stukje deeg. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het deeg dan nog 1 minuut.

Vet een mengkom goed in en doe daar vervolgens het deeg in. Dek de kom af met een douchemutsje of een stukje plastic. Laat het geheel 90 minuten op kamertemperatuur rijzen (1ste rijs).

Vet intussen het broodbakblik in met wat boter of olie.

Haal het deeg met behulp van een deegkrabber uit de kom en en leg het op het werkblad. Hier kun je zien hoe je het deeg vormt en in het bakbik legt. Plaats dan een hittebestendig glas met heet water naast het gevulde bakblik en zet er een omgekeerde plastic krat overheen. Laat het geheel 60 minuten op kamertemperatuur rijzen (2de rijs). Het deeg moet ongeveer in omvang verdubbelen.

Schuif het rooster op de onderste richel van de oven en verwarm deze intussen voor op 220 graden.

Knip het deeg aan de bovenzijde een aantal keer voorzichtig in met een schone keukenschaar. Zet het broodbakblik in de oven en plaats er een klein hittebestendig bakje met wat kokend water er naast. Verlaag de oventemperatuur meteen naar 200 graden. Bak de knip bruin in ongeveer 30 á 35 minuten goudbruin.

Haal het brood uit de vorm en laat het daarna goed afkoelen op een rooster voordat je het gaat snijden.

EET SMAKELIJK!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

4 comments on “Knip bruin bak je zelf”

  1. Anneke schreef:

    Hallo Xandra

    ik bak altijd mijn brood zelf maar de laatste tijd zakt mijn brood in als het gebakken wordt.
    ik heb al nieuw gist gekocht maar daar ligt het volgens mij niet aan, het rijst goed.
    Ik het hetzelfde recept gebruikt al hier boven en bak in een Bosch stoomoven
    waar kan het aan liggen, Ik hoop dat je mij een antwoord kan geven .

    Groetjes Anneke

    1. Xandra schreef:

      Beste Anneke, als het brood tijdens het bakken inzakt dan is de tweede rijs te lang geweest. Laat je het deeg op de deegrijsstand met stoom in de oven rijzen? Ik heb een soortgelijke oven en vandaag voor het eerst met een glutenvrij brood getest. Het rijzen gaat behoorlijk snel, dus de tijden in de recepten zijn dan veel te lang. Altijd naar je deeg kijken. Door middel van een drukproef kun je zien of het gereed is om gebakken te worden. ik hoop dat je er iets aan hebt. Gr. Sandra

      1. Anneke schreef:

        Dank je wel voor het snelle antwoord ,ja ik laat het wat lang staan tot het hoog genoeg is.
        Maar verder is het een geweldige stoomoven en ben er blij mee.

        Groetjes Anneke

  2. Wies schreef:

    Fantastisch! De eerste keer dat ik een recept volg èn er een superlekker brood uit krijg. Dankjewel!

Geef een reactie: