Kurkuma desembrood lekker gezond

Kurkuma desembrood lekker gezond

Kurkuma is dé foodtrend van 2018. Deze specerij wordt steeds vaker in brood en gebak verwerkt. Ik zag het onlangs op de Bakkersvak 2018. Geïnspireerd door de lekkernijen op de beurs, bakte ik dit kurkuma desembrood. Kurkuma gebruik je als smaakmaker en kleurstof. Het heeft een klein bittertje met een vleugje aarde. Denk aan rode bietjes, die hebben dat ook. Met kurkuma kleur je allerlei gerechten prachtig geel. Wist je dat deze geelwortel een vast bestanddeel is van kerriepoeder en piccalilly? 

TIP: Hier vind je meer over ‘natuurlijke kleurstoffen voor je brood’. 

Kurkuma (Curcuma longa) noemt men ook koenjit, koenier, geelwortel of E100. Je gebruikt kurkuma vers of in poedervorm. Dat geelwortel op gember lijkt klopt. Ze zijn familie van elkaar. Men zegt dat kurkuma vele gezonde eigenschappen bevat. Het stofje curcumine uit de wortel zou ontstekingsremmend werken.

Kurkuma kweken

Een leuk experiment voor de nieuwsgierige bakkers onder ons. Laat eens een stukje van de geelwortel uitlopers vormen zoals een aardappel doet. Kweek zo je eigen kurkuma. De plant heeft lange bladeren en krijgt paars met witte bloemen. De bloeiwijze lijkt een beetje op een ananas.

Kurkuma desembrood lekker gezond

Vrijdag 4 mei 2018

Dit werkschema heb ik zelf gebruikt:

  • dag 1: 09.00 uur desem activeren
  •           19.00 uur deeg kneden + eerste rijs = 2 uur (kamertemperatuur)
  •           21.00 uur in koelkast plaatsen (max. 5 graden). 
  • dag 2: 09.00 uur deeg uit koeling op werkblad gezet (kamertemperatuur) 
  •           11.00 uur deeg zachtjes doorslaan, batard vormen en in rijsmandje 
  •           om +/-13.00 – 13.30 uur bakken op een pizzasteen.

Ingrediënten

Desem:

  • 40 gr desemstarter
  • 80 gr tarwebloem
  • 80 gr water

Deeg:

  • 300 gr tarwebloem
  • 0,5 tl kurkumapoeder
  • 7 gr zout
  • 200 gr actieve (tarwe)desem (zie ‘desem’ hierboven)
  • 140 gr water

Benodigdheden

  • keukenweegschaal
  • maatlepels
  • mengkom plus deksel
  • olie om de kom in te vetten
  • kneedmachine (optioneel)
  • deegschraper
  • lame of scherp mesje
  • rijsmandje, langwerpig, voor 500 á 750 gram deeg
  • plastic zak of voedselveilige plastic krat
  • pizzasteen (optioneel)
  • bakpapier (optioneel)
  • oven met stoomfunctie of hittebestendig bakje

Kurkuma desembrood lekker gezond

Bereidingswijze kurkuma desembrood

Dag 1:

Activeren desemstarter: Start 8 á 10 uur van te voren met het activeren van je desemstarter. Neem 40 gram van je desemstarter af en voedt het met 80 gram water en 80 gram tarwebloem. Goed mengen, pot of schaal afdekken en op kamertemperatuur wegzetten. In onze keuken is het altijd vrij koel, ‘s winters 16 á 17 graden en ‘s zomers 20 á 24 graden.

Kneden deeg machinaal: Doe bloem, kurkumapoeder, zout, desem en water in de kom van je kneder en bevestig deze aan de machine. Zet de kneder op stand 0,5 (Kenwood met speciale deeghaak) en meng de ingrediënten 2 minuten goed met elkaar. Zet de machine uit en schraap de wanden van de kom schoon. Laat het deeg nu nog circa 8 tot 9 minuten op stand 1 kneden. Als het goed is, is er nu een soepel deeg ontstaan. Test dit nog even voor alle zekerheid met een klein stukje deeg.

Kneden met de hand: Doe bloem, kurkumapoeder, zout, desem en water in een mengkom en roer met de steel van een houten spatel de ingrediënten goed door elkaar. Haal het mengsel nu met behulp van een deegschraper uit de kom en leg het op je werkblad. Zelf gebruik ik daar een marmeren plaat voor, zodat er niks met het aanrecht kan gebeuren. Kurkuma is namelijk een kleurstof dat je niet overal meer uitkrijgt. Pas dus op met je kleding. Kneed er nu met de hand(en) in circa 13 á 15 minuten een soepel deeg van. Het kan wellicht iets langer duren, dat is afhankelijk van je manier van kneden.

Vliesje trekken: Neem een stukje deeg en trek dit zachtjes uit elkaar, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het dan nog 1 minuut machinaal of 2 á 3 minuten met de hand.

Eerste rijs: Vet een mengkom goed in met een beetje olie. Maak een bol van het deeg en leg het in de kom. Sluit deze af met een bijpassend deksel of bijvoorbeeld een douchemutsje. Laat het deeg circa 2 uur op kamertemperatuur rijzen. Plaats het deeg in de koelkast bij maximaal 5 graden en laat het daar overnachten. 

Dag 2:

Bebloem intussen je rijsmandje met een dun laagje roggebloem. (Ik gebruik hier een theezeefje voor, dat werkt super handig.)

Doorslaan & vormen: Haal het deeg uit de koelkast en laat het circa 2 uur op kamertemperatuur komen. Haal het deeg met behulp van een deegkrabber uit de kom en leg het op het werkblad. Duw het deeg voorzichtig wat platter (doorslaan) en bol het lichtjes op. Leg een stukje plastic over de deegbal en laat deze 15 minuten rusten. Vorm dan een batard (een ovaal brood) van het deeg en leg het met de goede kant naar beneden in het mandje. De sluiting is nu dus zichtbaar.

Tweede rijs: Schuif het rijsmandje in een plastic zak, blaas deze als een ballon op en sluit de zak met een clip. Laat het deeg nu nog 2 á 3 uur rijzen (kamertemperatuur). Controleer regelmatig of het al genoeg gerezen is.

Oven voorverwarmen: Plaats de pizzasteen op een rooster op de onderste richel van in oven en verwarm deze voor op 230 graden.

Deeg testen: Verwijder het plastic. Het deeg zou nu bijna in volume verdubbeld moeten zijn. Duw voorzichtig met een vingertop in het deeg. Wanneer het deeg langzaam terug veert is het voldoende gerezen.

Bakken: Plaats een hittebestendig bakje met kokend water in de oven of schakel de stoomfunctie in. Leg een stuk bakpapier op je werkblad en kiep het rijsmandje met deeg daar voorzichtig boven om. Maak met een scherp mes inkepingen in de bovenkant van het deeg. Schuif het deeg op de pizzasteen, sluit de oven en verlaag na 5 minuten de temperatuur naar 200 graden. Schakel nar 15 minuten de stoomfunctie van de oven weer uit of verwijder het hittebestendige bakje. Bak het kurkuma desembrood in circa 30 á 35 minuten goudbruin. 

Laat het kurkuma desembrood na het bakken goed afkoelen op een rooster.

 

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Ik vind het leuk wanneer je een foto van jouw ‘Kurkuma desembrood’ op social media met ons deelt,  voorzien van de hashtag: #XBBROOD.

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

2 comments on “Kurkuma desembrood lekker gezond”

  1. Hendrik Jan schreef:

    De ‘speciale’ kneedhaken, is dat de kneedhaken die bij de Kenwood kMix zit? en standje 0,5 dan draait de machine zachtjes? Het kurkuma brood is in wording.

    1. Xandra schreef:

      Beste Hendrik Jan, met een speciale deeghaak bedoel ik niet de deeghaak die standaard met de machine meegeleverd wordt. Je kunt ze los kopen. Het voordeel van deze haak is dat het deeg minder snel omhoog kruipt en je krijgt een luchtiger deeg. De vorm is anders, er zit een extra draai in de haak. Ik weet niet of de haak die ik gebruik ook geschikt is voor de Kenwood kMix. Dat zou je anders even aan de leverancier moeten vragen. Zelf heb ik de spiraalkneedhaak voor de Kenwood Major Premier met nummer KW711659. Mvg., Sandra

Geef een reactie: