Maisbrood met polenta korst

Maisbrood met polenta korst

Dit is een maisbrood met polenta op de korst. Zoals ik al eerder aangaf: Wanneer je een paar goede basisrecepten hebt om vers brood te bakken, varieer je eindeloos met verschillende smaken. Door alleen al de topping te veranderen, creëer je een heel ander brood. In dit brood is een deel van de tarwebloem vervangen door fijn maismeel. Het recept vind je in dit artikel!

Maisbrood met polenta korst

15 juni 2013

Ingrediënten

 • 300gr tarwebloem
 • 100 gr maismeel, fijn
 • wat polenta, grover maismeel om het deeg door te rollen
 • 5,5 gr gedroogde gist
 • 8 gr bakkerszout
 • 2 el zonnebloemolie
 • 230 á 240 gr water

Benodigdheden

 • broodbakblik klein, ca. 20 x 10 x 7 cm
 • mengkom
 • kneedmachine
 • keukenweegschaal
 • maatlepel

Bereidingswijze maisbrood met polenta korst

Doe alle droge ingrediënten, behalve de polenta, in de mengkom en roer alles goed door elkaar. Voeg het water en de zonnebloemolie toe. Laat het deeg ongeveer 10 tot 15 minuten kneden op stand 2 van de kneedmachine, totdat er een soepel en elastisch deeg ontstaat. Controleer het deeg door een vliesje te trekken, net als een kauwgombel. Je kunt ook met de hand kneden, maar dan duurt het langer.

Laat het deeg 1 uur in een licht ingevette en afgedekte kom op kamertemperatuur in volume verdubbelen.

Vet je broodbakblik lichtjes in met boter of zonnebloemolie.

Haal het deeg uit de kom en druk het voorzichtig plat (doorslaan) en vorm het deeg tot een langwerpig brood. Strooi vervolgens polenta op het werkblad. Maak je handen een klein beetje nat en bevochtig de buitenzijde van het deeg. Rol het deeg voorzichtig door de polenta. Het maakt niet uit wanneer er ook mais op de zijkant komt. Leg het deeg in het broodbakblik en dek het af met een douchemutsje. Laat het deeg weer 1 uur op kamertemperatuur rijzen. Verwarm intussen de oven goed voor op 200 graden.

Plaats het blik in het midden van de oven en bak het brood ongeveer 30 á 35 minuten goudbruin. Haal het uit de vorm en leg het op een rooster om af te koelen. Snijd het brood wanneer het volledig koud is.

PS. Dit brood kan heel goed worden ingevroren.

Ik zeg proeven maar!

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Bak je eigen pizza met courgette!

10 comments on “Maisbrood met polenta korst”

 1. Ilja schreef:

  Hai Xandra, kun je maisbrood ook met zuurdesem maken? Mijn eerste poging (volgens normaal desemrecept) is finaal mislukt, het viel helemaal uit elkaar toen het op de bakplaat moest, dus ik vraag me af of het misschien gewoon niet kan?

  1. Xandra schreef:

   Beste Ilja, waarschijnlijk kun je ook van maismeel een desemstarter maken. Net als met andere glutenvrije meelsoorten. Het werkt wel iets anders dan met ‘gewoon’ meel/bloem. Aan het brooddeeg dien je ook nog bindmiddelen toe te voegen, anders valt het brood inderdaad uit elkaar. Kijk even bij mijn item over ‘Gluten vervangers en bindmiddelen’ Gr. Sandra

  1. Xandra schreef:

   Lief Milou, dat je het even doorgeeft. In dit geval klopt het dat sommige van mijn recepten ook op Lekker Tafelen staat. Ik heb namelijk een paar jaar voor ze geblogd. Inmiddels ben ik er alweer zo’n drie jaar weg, maar ze zijn blijkbaar nog dol op mijn recepten. Wel jammer dat ze zo onsympathiek zijn geweest om overal mijn naam, linkjes en logo te verwijderen. Zegt genoeg over de eigenaar achter die website toch 😉 Groetjes, Sandra

 2. Rob schreef:

  Hallo Xandra. Kun je de tarwebloem ook vervangen door speltbloem?
  Groet Rob

  1. Xandra schreef:

   Ja hoor Rob natuurlijk kan dat, de meeste meelsoorten zijn onderling uitwisselbaar, vergeet je met spelt dan alleen niet dat je het deeg dan minder lang moet kneden 😉 Bak ze! Gr. Sandra

   1. Rob schreef:

    Bedankt voor de tip

   2. Rob schreef:

    Enig idee waar ik Polenta kan kopen? Bij ons in de buurt kan ik het niet vinden, ook niet bij de molenaarswinkels.
    Groet Rob

 3. Arjo schreef:

  Hoi Sandra,

  Bedankt voor je lekkere recepten, ik heb echt plezier in het bakken van mijn eigen brood!

  Zou je dit brood ook zonder gist kunnen maken?
  Zo ja: Ik heb een desemstarter van speltbloem, gemaakt volgens jouw recept. Wat zouden dan de verhoudingen desemstarter – speltbloem – maïsmeel ongeveer moeten zijn?

  Gr, Arjo

  1. Xandra schreef:

   Beste Arjo, je kunt dit brood ook met desem baken, maar dan krijg je wel een ander brood. Als je de gist weg wilt laten dan kun je ongeveer 150 gram actieve desem met 100% hydratatie toevoegen. de rijstijden zullen dan wel veel langer zijn. Verlaag de hoeveelheid ook de hoeveelheid bloem en water. In plaats van 300 gram tarwebloem, gebruik je dan 225 gram. In plaats van 230 á 240 water, voeg je nu 155 á 165 gram water toe. Zo blijven de verhoudingen hetzelfde . Veel succes. MVG., Sandra

Geef een reactie: