Maisbrood met polenta korst bakken

Maisbrood met polenta korst

Dit is een maisbrood met polenta korst. Dat zorgt voor een heerlijk knapperige en smaakvolle korst met een zacht broodkruim. Het is beslist de moeite waard om dit maisbrood te bakken. Het past prima bij allerlei soorten beleg, zowel zoet als hartig. Wil je helemaal voor een verrassend effect gaan voeg dan nog een handje gekookte maiskorrels aan het deeg toe.

Zoals ik al eerder aangaf: Wanneer je een paar goede basisrecepten hebt om vers brood te bakken, varieer je eindeloos met verschillende smaken. Door alleen al de topping te veranderen, creëer je een heel ander brood. In dit brood is een deel van de tarwebloem vervangen door fijn maismeel. Het recept vind je in dit artikel. Ik zeg bakken maar!

Dat smaakt naar meer busbrood:

Maisbrood met polenta korst bakken

15 juni 2013 / update oktober 2019

Benodigdheden voor 1 busbrood

Ingrediënten:

 • 300 gr tarwebloem (De Zandhaas)
 • 100 gr maismeel, fijn
 • 5,5 gr instantgist
 • 6 gr bakkerszout
 • 10 gr zonnebloemolie
 • 230 á 240 gr water

Topping:

 • polenta, grof maismeel om het deeg door te rollen

Verder nog:

 • broodbakblik klein, ca. 20 x 10 x 7 cm
 • mengkom met deksel
 • kneedmachine (optioneel)
 • deegschraper
 • keukenweegschaal
 • maatlepel
 • plastic zak, groot of opbergkrat
 • rooster

Bereidingswijze wit busbrood met maismeel

Het is verstandig om eerst het recept helemaal door te lezen voordat je aan het bakken slaat. Zo kun je op je gemak nog even uitzoeken hoe je ook alweer een busbrood vormt. Die uitleg vind je hier: Busbrood vormen.

Zoek daarna alle benodigdheden bij elkaar en weeg de ingrediënten netjes af. Niet smokkelen, brood bakken is een precies werkje.

Deeg kneden:

Neem de mengkom van de kneedmachine en doe hier alle droge ingrediënten behalve (!) de polenta in. Ik roer ze daarna altijd even goed door elkaar. Dat hoeft niet, maar dan weet ik zeker dat de gist en het zout goed verspreid zijn door de bloem.

Voeg vervolgens 230 gram water en de zonnebloemolie toe. Wanneer tijdens het kneden blijkt dat je deeg te droog is doe er dan ook de rest van het water bij. Kneed op een lage stand in ongeveer 10 minuten een elastisch deeg van de ingrediënten. Test de kwaliteit door er een dun vliesje van te trekken. Denk aan kauwgom. Hoe langer je op de kauwgom kauwt, hoe makkelijker je bellen kunt blazen die niet snel knappen. Zo werkt het ook met brooddeeg. Scheurt het vliesje snel, kneed je deeg dan nog 1 minuut en test daarna opnieuw.

Als je deeg klaar is kun je er een bal van vormen door het lichtjes op te bollen. Leg de bal in een ingevette kom en dek deze vervolgens af met een deksel of douchemutsje.

Eerste rijs:

Laat het deeg voor maisbrood met polenta korst circa 60 minuten rijzen op kamertemperatuur.

Vet tijdens het wachten je broodbakblik lichtjes in met wat boter.

Doorslaan, vormen en tweede rijs:

Haal het deeg uit de kom, leg het op je schone werkblad en druk het voorzichtig platter. Men noemt dit ook wel doorslaan. Een ietwat krachtige term, maar behandel je deeg wel liefdevol. Bol het deeg lichtjes op en laat het 10 minuten rusten en zet de kom er ondersteboven overheen zodat het deeg niet kan uitdrogen.

Vorm nu een busbrood van het deeg. Maak je handen een klein beetje nat en bevochtig de buitenzijde van het deeg. Strooi wat polenta op je werkblad en rol het busbrood hier doorheen. Leg daarna het deeg met de naad naar beneden in het bakblik. Schuif het bakblik in een grote plastic zak die je afsluit of neem een plastic opbergkrat met deksel.

Laat het deeg daarna 50 -60 minuten op kamertemperatuur rijzen. Het steekt dan net boven je vorm uit. Doe eventueel een drukproef om te testen of het brood klaar is om gebakken te worden.

Oven voorverwarmen:

Plaats een rooster op de onderste richel van je oven en verwarm deze voor op 220 graden.

Brood bakken in de oven:

Je kunt tijdens het bakken stoom toevoegen, maar het hoeft niet.

Verwijder eerst de verpakking van het bakblik en schuif het op het rooster in de oven. Verlaag de temperatuur naar 200 graden. Voeg indien gewenst de eerst 10 – 15 minuten van de totale baktijd wat stoom toe. Bak het maisbrood met polenta korst in ongeveer 30 -35 minuten goudbruin.

Haal het brood na het bakken meteen uit de vorm en laat het daarna afkoelen en uitdampen op een rooster.

Tip: Dit brood kun je gesneden in de diepvries bewaren. Het blijf daar een paar weken goed. Bewaar het niet te lang, want dan droogt het brood uit en wordt de smaak minder.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Maisbrood met polenta korst’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Maisbrood met polenta korst bakken

12 gedachten over “Maisbrood met polenta korst bakken

 1. Hai Xandra, kun je maisbrood ook met zuurdesem maken? Mijn eerste poging (volgens normaal desemrecept) is finaal mislukt, het viel helemaal uit elkaar toen het op de bakplaat moest, dus ik vraag me af of het misschien gewoon niet kan?

  1. Beste Ilja, waarschijnlijk kun je ook van maismeel een desemstarter maken. Net als met andere glutenvrije meelsoorten. Het werkt wel iets anders dan met ‘gewoon’ meel/bloem. Aan het brooddeeg dien je ook nog bindmiddelen toe te voegen, anders valt het brood inderdaad uit elkaar. Kijk even bij mijn item over ‘Gluten vervangers en bindmiddelen’ Gr. Sandra

  1. Lief Milou, dat je het even doorgeeft. In dit geval klopt het dat sommige van mijn recepten ook op Lekker Tafelen staat. Ik heb namelijk een paar jaar voor ze geblogd. Inmiddels ben ik er alweer zo’n drie jaar weg, maar ze zijn blijkbaar nog dol op mijn recepten. Wel jammer dat ze zo onsympathiek zijn geweest om overal mijn naam, linkjes en logo te verwijderen. Zegt genoeg over de eigenaar achter die website toch 😉 Groetjes, Sandra

  1. Ja hoor Rob natuurlijk kan dat, de meeste meelsoorten zijn onderling uitwisselbaar, vergeet je met spelt dan alleen niet dat je het deeg dan minder lang moet kneden 😉 Bak ze! Gr. Sandra

 2. Hoi Sandra,

  Bedankt voor je lekkere recepten, ik heb echt plezier in het bakken van mijn eigen brood!

  Zou je dit brood ook zonder gist kunnen maken?
  Zo ja: Ik heb een desemstarter van speltbloem, gemaakt volgens jouw recept. Wat zouden dan de verhoudingen desemstarter – speltbloem – maïsmeel ongeveer moeten zijn?

  Gr, Arjo

  1. Beste Arjo, je kunt dit brood ook met desem baken, maar dan krijg je wel een ander brood. Als je de gist weg wilt laten dan kun je ongeveer 150 gram actieve desem met 100% hydratatie toevoegen. de rijstijden zullen dan wel veel langer zijn. Verlaag de hoeveelheid ook de hoeveelheid bloem en water. In plaats van 300 gram tarwebloem, gebruik je dan 225 gram. In plaats van 230 á 240 water, voeg je nu 155 á 165 gram water toe. Zo blijven de verhoudingen hetzelfde . Veel succes. MVG., Sandra

  1. Beste Gaja, brood droogt enorm uit als je het te lang bakt, dus dat zou misschien gebeurd kunnen zijn. Een andere optie is na het bakken, goed laten afkoelen, snijden en meteen goed verpakt invriezen. Dit het probleem niet in de eerder genoemde dingen, dan zou je wat vetstof aan je deeg kunnen toevoegen. Succes. Gr. Sandra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven