Meergranen knipbrood uit de oven

Meergranen knipbrood uit de oven

Meergranen knipbrood uit de oven. Vorige week heb ik weer eens een bezoekje aan ‘De Zandhaas’ in Santpoort gebracht. Wat absoluut geen straf is, integendeel zelfs zou ik zeggen. Maar het tripje naar de korenmolen was wel bittere noodzaak. Er was bij ons in huis werkelijk geen grammetje meel of bloem meer te vinden. En omdat een fervente hobbybakker natuurlijk niet zonder kan, heb ik meteen maar het een en ander ingeslagen. Wees gerust, ik ben niet volledig losgegaan, maar ik heb eerst een boodschappenlijstje gemaakt. Als extraatje mocht ik deze keer van mijzelf het meergranenmeel uitproberen. Op de foto zie je het eindresultaat.

Meergranenmeel

Meergranenmeel eko van korenmolen De Zandhaas bevat: tarwelemairemeel, roggemeel, gerstemeel, havermeel, maismeel & sojameel. Er zijn geen broodverbeteraars of andere onnodige stofjes aan toegevoegd. Je gebruikt volgens de verpakking 50% meergranenmeel plus 50% tarwebloem. Ik had verwacht dat het een zwaarder en grover brood zou geven (ik had de ingrediëntenlijst voor aanschaf niet gelezen). Je kunt het vergelijken met een gewoon bruin brood, alleen de smaak is anders doordat het meer dan alleen tarwe bevat. Het is een smakelijk & luchtig brood dat geschikt is om elke dag te eten. Alle soorten beleg passen er prima bij.

Meergranen knipbrood uit de oven

Vrijdag 17 maart 2017

Ingrediënten (voor 1 busbrood):

 • 250 gr meergranenmeel eko (De Zandhaas)
 • 300 gr tarwebloem
 • 8 gr instantgist
 • 9 gr (bakkers)zout
 • 355 gr water (ca. 65%)

Verder nog:

 • boter om bakblik mee in te vetten

Benodigdheden:

 • mengkom + deksel of douchemutsje
 • kneedmachine (Kenwood met speciale deeghaak)
 • keukenweegschaal
 • deegschraper
 • broodbakblik (23x13x8)
 • hittebestendig bakje voor in de over (stomen)
 • keukenschaar (inknippen deeg)
 • plastic zak of omgekeerde opbergkrat + glas of beker

Zo maak je een ingeknipt busbrood

Zet de benodigdheden klaar en weeg de ingrediënten alvast af. Zorg dat alles op kamertemperatuur is voordat je begint met het kneden van het deeg.

Deeg kneden:

Meng in een kom tarwebloem, meergranenmeel, zout en gist goed door elkaar. Maak een kuitje in het midden en giet hier het water in. Bevestig de kom aan de machine en zet het aan op stand 0,5 en meng de ingrediënten 2 minuten. Zet de machine uit en maak de randen van de kom goed schoon met een deegschraper. Zet de kneder nu weer aan op stand 1 en laat de machine circa 8 minuten kneden. Als het goed is, is er nu een glanzend en soepel deeg ontstaan. Test dit nog even voor alle zekerheid met een klein stukje deeg.

Vliesje trekken: Neem een stukje deeg en trek dit zachtjes uit elkaar, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het dan nog 1 minuut.

Eerste rijs: Vet een mengkom goed in met een beetje olie. Maak een bol van het deeg en leg het in de kom. Sluit deze af met een bijpassend deksel of bijvoorbeeld een douchemutsje. Laat het deeg 60 minuten op kamertemperatuur rijzen.

Vet intussen het broodbakblik in met wat (room)boter.

Deeg vormen:

Haal het deeg met behulp van een deegkrabber uit de kom en leg het op het werkblad. Hier kun je zien hoe je van het deeg een busbrood vormt en in het broodbakblik legt.

Tweede rijs: Schuif de broodvorm in een plastic zak, blaas deze als een ballon op en sluit de zak met een clip. Of plaats er een omgekeerde opbergkrat overheen. Wanneer je naast het bakblik ook nog een glas of beker met heet water plaatst zal het deeg niet uitdrogen. Laat het deeg 60 minuten op kamertemperatuur rijzen.

Oven voorverwarmen: Verwarm halverwege de tweede rijstijd de oven voor op 220 graden.

Deeg testen: Verwijder het plastic. Het deeg zou nu bijna in volume verdubbeld moeten zijn. Duw voorzichtig met een vingertop in het deeg. Wanneer het heel langzaam terug veert is het voldoende gerezen.

Inknippen & bakken: 

Knip het deeg aan de bovenzijde een aantal keer voorzichtig in met een schone keukenschaar. Zet het broodbakblik in de oven en plaats er een klein hittebestendig bakje met wat kokend water er naast. Verlaag de oventemperatuur meteen naar 200 graden. Bak het meergranen knipbrood uit de oven in ongeveer 35 á 40 minuten goudbruin.

Haal het brood uit de vorm en laat het daarna eerst goed afkoelen op een rooster voordat je het gaat snijden.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Meergranen knipbrood uit de oven’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Meergranen knipbrood uit de oven

4 gedachten over “Meergranen knipbrood uit de oven

 1. Hoi Xandra,

  Hoe snij jij je brood? Machinaal of op het mes? Ik heb een prfessionele broodsnijmachine, uit de bakkerij, en een allessnijder, maar ook een collectie broodzagen,

  Sander

  1. Beste Sander, of ik gebruik een goed broodmes of een snijmachine die ook geschikt is voor brood. Het is een kleine versie van de snijmachines die vaak in de supermarkt op de vleeswaren en kaas afdeling worden gebruikt. Gr. Sandra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven