Niet kneden bierbrood voor de luie bakker

Niet kneden bierbrood voor de luie bakker

Dit recept voor een smakelijk ‘niet kneden bierbrood’ is natuurlijk niet alleen voor de luie bakkers onder ons. Het is ook uitermate geschikt voor iedereen die geen tijd heeft om te kneden. Maar het zou ook kunnen dat je bijvoorbeeld de eigenaar bent van twee linkerhanden. Of wellicht zit je liever met een koel biertje op een gezellig terras. Wat voor reden je ook hebt, ik keur ze allemaal goed. Maar beloof mij dat je, je absoluut door niets laat weerhouden om dit heerlijke brood binnenkort eens te bakken. Ben je niet zo van het bier, vervang de alcohol dan door water. Of doe eens gek en neem fruit- en/of groentesap. Dit recept is zo simpel. Het is niets meer dan alles goed door elkaar roeren, een portie geduld, bakken en smullen maar. Heerlijk als bijgerecht bij soep, een salade, picknick of BBQ.

Gouden Carolus Classic

De ‘Gouden Carolus Classic’ is een smakelijk biertje uit België, met 8,5% alcohol, Gebrouwen door brouwerij ‘Het Anker’ in Mechelen. Het is een bruin degustatiebier van hoge gisting. En gemaakt van: water, gerstemout, suiker, hop en gist. De ‘Gouden Carolus Classic’ heeft in 2012 de ‘World Beer Awards’ (WBA) gewonnen in de categorie ‘Best Dark Beer’. De ‘World Beer Awards’ is een jaarlijkse internationale competitie waarbij prijzen worden gegeven aan de beste bieren.

Zo, nu klink ik als een echte bierkenner. Lang leve het etiket waar alle info op staat, want zelf heb ik er absoluut geen kaas van gegeten. Het bier werd mij door een dame (geen onbelangrijk detail!) in een drankenwinkel ergens in Zuid-Limburg van harte aanbevolen. Nou gelijk heeft ze, want het is een waanzinnig lekker brood geworden. Zelfs manlief is er dol enthousiast over. En dat wil best wat zeggen hoor! Zijn commentaar: “Wat goed zeg. Het brood lijkt op ciabatta met een vleugje bier, lekker met wat kaas. Die mag je absoluut vaker bakken.”

TIP: Heb je geen gietijzeren braadpan die geschikt is om tot circa 250 graden te verhitten in de oven. Je kunt dit brood ook bakken in een Römertopf, een broodbakvorm, in een special BBQ of op een pizzasteen in de oven. In het laatste geval zal het deeg wel iets uitzakken.

Niet kneden bierbrood voor de luie bakker

Dinsdag 13 juni 2017

Niet kneden bierbrood voor de luie bakker

Ingrediënten:

  • 1 flesje donker bier á 330 ml (Gouden Carolus Classic)
  • 500 gr tarwebloem, ongebleekt
  • 8 gr bakkerszout
  • 0,5 gr instantgist
  • 50 gr water

Verder nog:

  • extra bloem voor op je werkblad
  • mengkom + deksel of douchemutsje
  • keukenweegschaal
  • lepelweegschaal (optioneel)
  • Deense deegklopper (groot) of steel van houten pollepel
  • deegsteker
  • gietijzeren pan met deksel (geschikt voor 250 graden)
  • schaal, mandje of kom met dezelfde Ø als je pan
  • bakpapier
  • zeer goede ovenwanten
  • grote plastic zak

 

Bereiding niet kneden bierbrood

TIP: je begint al een avond van te voren. Het deeg moet namelijk 10 – 12 uur rijzen in de koelkast (5 graden). Je kunt het ook iets korter op kamertemperatuur wegzetten, maar dan moet je het deeg ‘s morgens vroeg maken en het brood aan het begin van de avond bakken.

Zet alle benodigdheden klaar, weeg de ingrediënten af en zorg dat alles de tijd heeft gekregen om op kamertemperatuur te komen, dus ook het bier.

Mengen + eerste rijstijd: Neem de mengkom en doe hier je bloem, gist en zout in, meng de ingrediënten eerst door elkaar. Voeg dan de inhoud van je flesje bier (330 ml) en 50 gram water toe. Roer alles goed door elkaar (kneden hoeft niet), maar het is wel belangrijk dat al het vocht helemaal door de bloem is opgenomen. Maak met een deegschraper de wanden van de kom goed schoon. Sluit de mengkom af met een deksel of bijvoorbeeld een douchemutsje. Laat het deeg circa 3 uur rusten. De kom kan desnoods gewoon op je werkblad blijven staan, bij circa 21 á 22 graden (kamertemperatuur) is prima.

Deeg vormen + tweede rijstijd: Bekleed een kom, schaal of mandje met een vel bakpapier. Dit lukt het best wanneer je het papier eerst goed verfrommeld en vervolgens weer een beetje glad maakt. Strooi een laagje bloem op je werkblad. Haal het deeg met behulp van een deegkrabber uit de kom en leg het op het laagje bloem. Vorm er voorzichtig een boule (bal) van. Dit doe je door het deeg steeds vanaf de buitenrand naar het midden te vouwen. Wanneer je de hele rand gehad hebt is er bal ontstaan. Keer de bal om en zorg dat alle ‘zijden’ voorzien zijn van een klein beetje bloem. Leg de deegbal met de lelijke kant naar beneden op het bakpapier. Schuif de kom, schaal of mandje in een plastic zak en sluit deze. Plaats het deeg nu voor circa 10-12 uur in de koelkast (5 graden).

Derde rijstijd: Haal de volgend morgen de kom met deeg uit de koelkast en laat het circa 3 á 4 uur op kamertemperatuur komen. Het deeg zal nu langzaam nog iets verder rijzen.

Oven + pan voorverwarmen: Plaats een rooster op de onderste richel van de oven en zet hier de gietijzeren op. Verwarm de oven voor op 250 graden.

Tip: je hoeft het deeg van deze boule niet in te snijden, met een beetje mazzel ontstaan er robuuste scheuren in je brood. Dat was bij mij helaas niet echt het geval. Ik heb de bal waarschijnlijk te netjes gevormd. Blijkbaar kun je ook teveel je best doen.

Bakken: Haal de kom met deeg uit de plastic zak. Doe goede ovenhandschoenen aan, gebruik desnoods ook nog een paar extra pannenlappen, want zo’n gietijzeren pan is gloeiend heet. Haal de pan uit de oven en zet hem op een hittebestendige ondergrond. (Ik plaats hem op het gasfornuis. Dan weet ik zeker dat er niks kan gebeuren.) Verwijder het deksel van de pan. Til het deeg met bakpapier en al uit de kom en laat het voorzichtig in de pan zakken. Sluit de pan af met het deksel en plaats het terug in de oven. Verlaag de oventemperatuur naar 200 graden. Bak het brood eerst 25 minuten in een afgesloten pan en verwijder dan het deksel en bak het dan nog 20 á 25 minuten. Het brood is dan goudbruin en heeft een knapperige korst.

Laat het ‘Niet kneden bierbrood voor de luie bakker’ eerst goed afkoelen op een rooster eer je het gaat aansnijden.

 

Ik zeg proeven maar!

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van je baksel op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

2 comments on “Niet kneden bierbrood voor de luie bakker”

  1. janmbrandt schreef:

    Een halve gram instantgist is dat niet heel erg weinig? Met mijn electronische weegschaal kan ik dat niet bepalen. Ik hoop op een komma fout; 5 gram wellicht?

    1. Xandra schreef:

      Beste Jan, 0,5 gram klopt wel hoor! Je laat het deeg een nacht rijzen en als je meer gist zou toevoegen dan krijg je een overrijs van je deeg en zal het inzakken tijdens het bakken. Ik gebruik een lepelweegschaal voor mijn gist. Die kan ook hele kleine hoeveelheden aan. Gr. Sandra

Geef een reactie: