Olijvenbrood met oregano

Olijvenbrood met oregano

Bij de Turkse bakker kocht ik ooit eens een heerlijk geurende olijvenbrood met oregano. Ik dacht: ik maak hem zelf na! Ik heb geprobeerd om een stukje brood te ‘ontleden’ om vervolgens het recept samen te stellen. Het eindresultaat lijkt aardig op het origineel, dus wat mij betreft is dit project geslaagd! Oordeel echter zelf door zo’n lekker vers brood te bakken. Laat hieronder weten hoe het heeft gesmaakt!

Olijvenbrood met oregano

28 juli 2013

Ingrediënten

  • 500 gr tarwebloem
  • 285 ml water
  • 10 gr bakkerszout
  • 7 gr instantgist
  • 3 el gedroogde oregano+ wat extra voor op de korst
  • 3 el olijfolie
  • 100 gr zwarte* olijven in ringetjes gesneden of neem 50 gr zwarte en 50 gr groene olijven, dat geeft een iets zurige smaak aan het brood

Benodigdheden

  • bakpapier
  • bakplaat
  • een stuk, lichtjes ingevet, plastic om het deeg af te dekken
  • bakspray (optioneel)

Bereidingswijze olijvenbrood met oregano

Stop alle droge ingrediënten in de mengkom en roer alles goed door elkaar. Voeg het water, de olijfolie en de olijven toe. Wees niet bang dat door het kneden de olijven iets stuk gaan. Dat is niet erg, want er blijven nog genoeg grote stukjes over. Laat het deeg ongeveer 10 tot 15 minuten kneden op stand 2 van de kneedmachine, totdat er een soepel en elastisch deeg ontstaat. Controleer het deeg eventueel door een vliesje te trekken, net als een kauwgombel. Je kunt ook met de hand kneden, maar dan duurt het langer.

Laat het deeg 1 uur in een licht ingevette en afgedekte kom op kamertemperatuur in volume verdubbelen.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en vet alvast een stuk plastic lichtjes in. Dit gaat heel goed met een bakspray.

Haal het deeg uit de kom en druk het voorzichtig plat (doorslaan) en vorm het deeg tot een langwerpig brood. Strooi gedroogde oregano op het werkblad. Maak je handen een klein beetje nat en bevochtig de buitenzijde van het deeg. Rol het deeg voorzichtig door de oregano. Het maakt niet uit wanneer er kruiden op de zij/onderkant komen. Leg het deeg op de bakplaat en dek het af met een stukje plastic. Laat het deeg weer 1 uur op kamertemperatuur rijzen. Verwarm intussen de oven goed voor op 200 graden.

Maak met een scherp mes (of een lame) drie diagonale inkepingen in de bovenzijde van het deeg. Let op: maak de insnijdingen maximaal 1 cm diep! Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak het brood ongeveer 30 á 35 minuten goudbruin. Haal het brood uit de oven en leg het op een rooster om af te koelen. Snijd het brood pas aan wanneer het volledig koud is.

PS. Dit heerlijke olijvenbrood met oregano kan heel goed worden ingevroren.

Tip:Je kunt er één groot brood van maken, maar twee kleinere exemplaren is ook mogelijk.

Ik zeg proeven maar!

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Dit olijvenbrood smaakt goed bij een makkelijke preisoep.

5 comments on “Olijvenbrood met oregano”

  1. gvandew schreef:

    Wat een heerlijk brood… gebakken op 1e kerstdag, hadden m in een bus gedaan, zodat het een ster vorm kreeg. Serveertips: schaaltje goede olijfolie met wat peper en zout erin, daar stuljes van jet verse brood doorheen halen… Wij hebben ook op tweede kerstdag crostini van het brood gemaakt. Kleine plakje brood aan twee zijden besprenkelen met olijfolie, even in de hete oven, of in grill-ijzer. Als ze lekker bruin zijn eruit halen op keukenpapier leggen. Af laten koelen. Daarna beetje filet americain erop, met een zwart olijjfje erop als garnering… heerlijk! Krokant-olijf-american-toastje!

    1. Xandra schreef:

      Leuk om te horen dat het brood zo in de smaak gevallen is. Bak ze! Groetjes, Sandra

  2. Demis schreef:

    Hoi Xandra gebruik je bewust instant ingiet ipv verse gist

    1. Xandra schreef:

      Beste Demis, er zit eigenlijk geen verschil tussen deze gistsoorten. Daarom kies ik voor de makkelijke optie. In gedroogde vorm is het langer houdbaar en je kunt het direct door je bloem/meel mengen. Groetjes, Sandra

  3. Inostrate schreef:

    Het is een heerlijk gekruid brood, ik heb er twee kleine broodjes van gemaakt en afgelopen weekend als bijgerecht gegeven bij een Italiaanse ovenschotel met spinazie, spinazie en tomatengehaktsaus. Mmmm…

Geef een reactie: