Olijvenbrood met oregano bakken

Olijvenbrood met oregano van Xandra bakt Brood

Dit olijvenbrood met oregano is zo smaakvol dat je ervan blijft eten. Het is echt een feestbrood om rustig van te genieten. Drink er een goed glas wijn bij en je waant je direct in mediterrane sferen. Het geurige brood past ook prima bij een kom soep of een frisse salade. Van slechts 7 ingrediënten bak je deze lekkernij. Eigenlijk is het niks meer of minder dan een wit basisbrood met enkele smaakmakers.

Turkse bakker

Ik kocht regelmatig brood, waaronder het olijvenbrood, bij de plaatselijke Turkse bakker. Na het bestuderen van een bammetje dacht ik te weten wat het geurige geheim van dit baksel is. Wat was ik blij dat het precies zo uitpakte als ik gehoopt had. Voortaan maken we dit olijvenbrood met oregano alleen nog maar zelf. Ik deel mijn bevindingen en mijn recept met jullie, zodat er nog meer mensen van dit heerlijke brood kunnen genieten.

Zwarte olijven en oregano

In dit recept heb ik voor zwarte olijven en oregano gekozen. Je kunt ook een deel van de zwarte olijven vervangen door groene exemplaren, dat geeft een klein zuurtje aan het brood. Maar er zijn meer mogelijkheden. Voeg ook eens stukjes zongedroogde tomaat toe of blokjes kaas. Vervang de oregano door Italiaanse kruiden of wat fijngesneden rozemarijn.

Dat smaakt naar meer

Olijvenbrood met oregano bakken

28 juli 2013 / update augustus 2019

Olijvenbrood met oregano van Xandra bakt Brood

Benodigdheden voor 1 groot vloerbrood of 2 kleine

Ingrediënten:

  • 500 gr tarwebloem
  • 8 gr bakkerszout
  • 7 gr instantgist
  • 3 el gedroogde oregano+ wat extra voor op de korst
  • 300 gr water

Vulling:

  • 3 el olijfolie
  • 100 gr zwarte* olijven in ringetjes gesneden

Verder nog:

  • keukenweegschaal
  • mengkom met deksel
  • kneedmachine (optioneel)
  • deegschraper
  • bakplaat
  • bakpapier (optioneel)
  • Stoomfunctie oven of gebruik een hittebestendig bakje met water (optioneel)
  • siliconen kwastje
  • een stuk, lichtjes ingevet, plastic om het deeg af te dekken
  • scherp mesje of lame
  • rooster

Olijvenbrood met oregano van Xandra bakt Brood

Bereidingswijze mediterraans olijvenbrood

Lees voordat je aan het bakken slaat eerst even het recept een keer goed door. Dat voorkomt verrassingen tijdens het bereiden. Zet daarna alle benodigdheden klaar op je werkblad en weeg vervolgens de ingrediënten zorgvuldig af.

Deeg maken:

Neem de mengkom van de kneedmachine en doe hier alle droge ingrediënten (bloem, gist, zout, oregano) in en roer ze daarna goed door elkaar. Voeg dan het water toe en zet de kneder aan op een lage stand. Neem de tijd voor het ontwikkelen van de glutenstrengen. Als je het deeg namelijk te snel kneed dan warmt het ook teveel op en gaat je deeg stuk (overkneden). Kneed in ongeveer 10 minuten een soepel en rekbaar deeg. Test of het door er een vliesje van te trekken. Denk aan het blazen van kauwgombellen. Scheurt het deeg niet of nauwelijks dan is het klaar voor de volgende stap. Scheurt het wel snel kneed het dan nog 1 minuut en test vervolgens het deeg opnieuw.

Voeg nu ook de olijfolie en de olijfringetjes toe. Kneed ze rustig machinaal of met de hand door het deeg. Wees niet bang dat door het mixen de olijven iets stuk gaan. Dat is niet erg, want er blijven nog genoeg grote stukjes over.

Eerste rijs:

Vet een mengkom in met een klein beetje olie. Maak je bol van je deeg en leg het daarna in de kom. Draai de bal enkele malen om en om zodat er overal een dun laagje olie op zit. Dit voorkomt korstvorming en uitdroging van je deeg. Sluit de kom af met een deksel of douchemutsje en zet het deeg weg op een tochtvrije plek op kamertemperatuur. Laat het circa 60 minuten rijzen.

Bekleed indien gewenst een bakplaat met wat bakpapier.

Deeg doorslaan en vormen:

Haal het deeg uit de kom en leg het op je werkblad. Druk de bal voorzichtig wat platter, men noemt dit doorslaan. Vorm van het deeg een batard. Hoe je dat doet zie je hier ‘Een batard brood vormen’. Plaats vervolgens het deeg met de sluiting (de naad) naar beneden op de bakplaat. Maak de bovenkant van het deeg lichtvochtig met wat water en strooi er daarna een klein beetje gedroogde oregano overheen. Dek het deeg af met een stuk licht ingevet plastic en zet de bakplaat op een tochtvrij plek op kamertemperatuur. 

Tweede rijs en oven voorverwarmen:

Laat het deeg wederom circa 60 minuten rijzen. Het is voldoende gerezen wanneer je er zachtjes met een wijsvinger op drukt en daarna het deeg heel langzaam terug veert. Zakt het deeg in dan ben je helaas veel te laat, veert het snel terug dan mag het nog wat langer rijzen. 

Verwarm intussen de oven voor op 220 graden.

Deeg insnijden en bakken in de oven:

Verwijder het plastic en snijd daarna met een scherp mes (of een speciale deegmesje = lame) drie diagonale inkepingen in de bovenzijde van het deeg. De inkepingen mogen ongeveer 1 centimeter diep zijn.

Indien gewenst plaats een hittebestendig bakje met kokend water in de oven of gebruik zoals ik de stoomfunctie op stand 3.

Schuif de bakplaat in de oven en verlaag daarna de temperatuur naar 200 graden. Zet na 15 minuten baktijd de stoomfunctie uit of haal het bakje uit de oven. Bak het geurige olijvenbrood met oregano in een totale baktijd van 30-35 minuten goudbruin.

Laat het brood na het bakken afkoelen en uitdampen op een rooster. Je kunt dit heerlijke mediterraanse brood zowel koud als lauwwarm eten. Haal het brood uit de oven en leg het op een rooster om af te koelen. 

Baktip: Dit heerlijke olijvenbrood met oregano is geschikt om in de vriezer te bewaren. Je kunt het na het ontdooien met wat stoom oppiepen in een warme oven. Een andere optie is niet helemaal afbakken en het proces op een later moment het brood als afbakbrood afbakken. 

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Olijvenbrood met oregano’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

5 comments on “Olijvenbrood met oregano bakken”

  1. gvandew schreef:

    Wat een heerlijk brood… gebakken op 1e kerstdag, hadden m in een bus gedaan, zodat het een ster vorm kreeg. Serveertips: schaaltje goede olijfolie met wat peper en zout erin, daar stuljes van jet verse brood doorheen halen… Wij hebben ook op tweede kerstdag crostini van het brood gemaakt. Kleine plakje brood aan twee zijden besprenkelen met olijfolie, even in de hete oven, of in grill-ijzer. Als ze lekker bruin zijn eruit halen op keukenpapier leggen. Af laten koelen. Daarna beetje filet americain erop, met een zwart olijjfje erop als garnering… heerlijk! Krokant-olijf-american-toastje!

    1. Xandra schreef:

      Leuk om te horen dat het brood zo in de smaak gevallen is. Bak ze! Groetjes, Sandra

  2. Demis schreef:

    Hoi Xandra gebruik je bewust instant ingiet ipv verse gist

    1. Xandra schreef:

      Beste Demis, er zit eigenlijk geen verschil tussen deze gistsoorten. Daarom kies ik voor de makkelijke optie. In gedroogde vorm is het langer houdbaar en je kunt het direct door je bloem/meel mengen. Groetjes, Sandra

  3. Inostrate schreef:

    Het is een heerlijk gekruid brood, ik heb er twee kleine broodjes van gemaakt en afgelopen weekend als bijgerecht gegeven bij een Italiaanse ovenschotel met spinazie, spinazie en tomatengehaktsaus. Mmmm…

Geef een reactie: