Peulkorn broodmix van Ab Mauri

Peulkorn broodmix van Ab Mauri

Peulkorn broodmix van Ab Mauri. Bonen zijn momenteel een hot item. Het kan je bijna niet ontgaan zijn dat 2016 door de FAO (Wereldvoedselorganisatie van de VN) is uitgeroepen tot internationaal ‘Jaar van de Peulvrucht’. De (social) media staat er bol van. Er is vrijwel geen magazine dat niet de moeite neemt om aandacht aan dit item te besteden. De meest uiteenlopende recepten met bonen vliegen je werkelijk om de oren.

Onlangs was het inspirerende boek ‘Bonen’ van Joke Boon al aan de tweede druk toe. Dan kunnen de fabrikanten en de middenstand natuurlijk niet achterblijven. Heel positief al die nieuwe ideeën en innovaties die zorgen voor een goede oplossing van onze voedsel-dilemma’s. Al vind ik een bepaald reclamespotje van een zekere bonen fabrikant niet echt eetlustopwekkend. Maar dit terzijde, het gaat hier natuurlijk om het nieuwe product van Ab Mauri, de Peulkorn 50% mix.

Peulkorn 50% mix bevat al het goede van peulvruchten. Het is een broodmix met onder andere: kleine kikkererwten, rode linzen en gele erwten.

Peulkorn broodmix van Ab Mauri

8 april 2016

Bakkersvak 2016

Begin maart van dit jaar was er, voor de vijfde keer, de vakbeurs voor de complete bakkerijsector. Je maakt daar kennis met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van graan, meel, brood, banket, patisserie, chocolade, (kneed)machines, ovens, winkelinrichting, et cetera. Echt te veel om op te noemen. Ik was er dit jaar voor het eerst en heb werkelijk mijn ogen uitgekeken. Er valt nog een hoop te ontdekken voor een eenvoudige hobbybakker. Al rondstruinend en hier en daar wat lekkernijen proevend kwamen wij bij de stand van Ab Mauri terecht.

Op de desk stonden een paar weckpotten met een bonenmengsel er in en mijn nieuwsgierigheid werd direct gewekt. Zo raakten we in gesprek met Leo Nobel, Sales Manager Industrie bij dit bedrijf. Hij vertelde enthousiast dat de ‘Peulkorn 50% mix’ een nieuw concept is en wordt geïntroduceerd op Bakkersvak. Leo liet ons ook wat Peulkorn brood proeven. Het heeft een heerlijk zacht en licht kruim met een subtiel vleugje bonen. Bij dit smakelijke brood past zowel zoet als hartig beleg en is absoluut geschikt voor onze dagelijkse portie boterhammen.

Leo: “Consumenten willen weten wat ze eten. Het verhaal kan zitten in de herkomst, het productieproces of een producteigenschap. AB Mauri heeft al heel wat mooie concepten ontwikkeld, zoals het bekende VollerKoren, de nieuwe Aromaferm-lijn (gefermenteerd deeg) en de bijzondere Peulkorn-mix.”

Leverancier van bakkerijgrondstoffen

Ab Mauri is een leverancier van bakkerijgrondstoffen, zoals bakkersgisten, broodverbetermiddelen, broodmixen, decoratiemiddelen, banketingrediënten en -mixen, smeermiddelen, supplementen, et cetera. Het bedrijf bestaat al sinds 1869 en is destijds opgericht door Jacques van Marken richtte met hulp van zijn vader en de bankiers Mees & Zoon. Genaamd: N.V. Nederlandsche Gist- & Spiritusfabriek te Dordrecht. Jacques is wetenschapper en hem is te ore gekomen dat er veel onvrede onder de bakkers heerste.

Vroeger maakte men brood met gist van brouwerijen en branderijen. Dit rijsmiddel was een bijproduct en werd geleverd aan de plaatselijke bakkerijen. De boze bakkers vragen zich af of er dan werkelijk niemand is die een betere en constante kwaliteit gist kan leveren. En dat bracht Jacques op het idee om het zelf te gaan produceren. Meer informatie over het ontstaan en de ontwikkeling van het bedrijf kun je lezen op hun website: Ab Mauri.

Peulkorn 50% mix

EVMI.nl: “AB Mauri ontwikkelde een mooie 50%-mix, stevig gevuld met garbanzobonen, rode linzen en gele erwten. Sommige ingrediënten zijn getoast, wat het brood een heerlijk, volle smaak geeft. Peulkorn combineert uitstekend met zowel zoet als hartig broodbeleg en is daarom brood om elke dag van te genieten.”

Helaas is momenteel de ‘Peulkorn 50% mix’ (nog) niet voor de particuliere markt beschikbaar. Wellicht dat daar de komende tijd nog verandering in komt. Ik hoop het van harte, want dit brood is niet alleen erg smakelijk, het is ook een goed alternatief voor graan.

Ik zeg bakken maar

Van Ab Mauri kreeg ik wat ‘Peulkorn 50% mix’ geleverd om thuis uit te proberen. Soms overkomt je ineens iets bijzonders en onverwachts, dat je er beduusd van bent. Als er dan een verpakking met een nieuwe meel-mix in de keuken staat dan kan een beetje hobbybakker natuurlijk niet wachten om aan de slag te gaan.

Gelukkig was het recept, inclusief bakkersformule meegeleverd, even omrekenen naar handzame hoeveelheden en bakken maar. De ‘Peulkorn 50% mix’ wordt aangevuld met een deel tarwebloem en -meel, (instant)gist en water. Het deeg is makkelijk te maken, je kunt er na afloop een prima vliesje van trekken, laten rijzen, doorslaan & opmaken, nog een keer laten rijzen en dan bakken in de oven met een klein beetje stoom. Ik heb busbroden gemaakt, maar je zou ook een vloerbrood kunnen bakken of zachte bolletjes. Ik ruik mogelijkheden. Inspiratie genoeg!

Groetjes, Xandra.

 

Bron: Met dank aan Leo Nobel van Ab Mauri voor het beschikbaar stellen van Peulkorn 50% mix. Ondanks dat de ‘Peulkorn 50% mix’ beschikbaar is gesteld, is mijn oordeel louter mijn oordeel en niet gedicteerd door de fabrikant. Info: abmauri.nl. Citaat: EVMI.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Peulkorn broodmix van Ab Mauri

4 gedachten over “Peulkorn broodmix van Ab Mauri

 1. Beste Xandra.
  ik heb inmiddels 3 van deze broodjes gebakken ,1 klein en 1 groot en 1 in de bbm.
  wat een heerlijke mix!!!.
  groetjes.

 2. kon een zak kopen van een goede vriend ( bakker).
  ik bak er erg veel mee momenteel.
  maar ik heb het bij de zuidmolen ook al op de site zien staan.
  groetjes Nel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven