Plat brood met ui en blauwschimmelkaas

Plat brood met ui en blauwschimmelkaas

Wanneer je van hartig houdt en een echte kaasliefhebber bent, bakt dan eens dit platte brood met rode uien en blauwschimmelkaas. Heerlijk bij een glas goede wijn of neem het mee naar een picknick of BBQ. Zowel koud als lauwwarm smaakt dit brood erg lekker. Veel ervaring met het bakken van brood heb je niet nodig, neem desnoods (als het echt niet anders kan) een pak witbroodmix. Het gaat bij dit brood vooral om de topping. Gebruik dus wél een goede blauwschimmelkaas, zoals bijvoorbeeld een Bleu d’Auvergne. Wil je een gezondere variatie vervang een deel van het tarwebloem door tarwemeel, maar ook spelt is zeker een optie. Dit plat brood met ui en blauwschimmelkaas is goed voor 4 á 6 personen.

Plat brood met ui en blauwschimmelkaas

10 mei 2014

Ingrediënten:

  • 250 gr tarwebloem
  • 4 gr gedroogde gist
  • 5 gr bakkerszout
  • 1 el roomboter
  • 1/2 el honing
  • 140 gr melk
  • 1 grote rode ui
  • 50 gr blauwschimmelkaas van goede kwaliteit
  • 1/2 ei, losgeklopt

 

Bereiding plat brood met ui en blauwschimmelkaas

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn!

Doe alle droge ingrediënten in een kom en meng ze goed door elkaar. Voeg dan de melk, boter, honing en het ei toe. In een KitchenAid ca. 10 a 12 min. laten kneden op stand 1 of ca. 10-15 min. rustig met de hand kneden. Het deeg blijft iets plakken, denk aan een post-id briefje, moet iets lauwwarm en soepel aanvoelen. Je kunt het even testen met een klein stukje deeg.. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Als het niet snel scheurt, kun je van al het deeg een bal vormen en in een licht ingevette kom doen. Dek deze af met het douchemutsje en laat het op kamertemperatuur 1 uur rijzen.= 1 ste rijs. Het deeg moet ongeveer in omvang verdubbelen.

Maak ondertussen de rode ui schoon en snij deze in ringen. Fruit de ui lichtjes in een koekenpan, je kunt dit eventueel ook achterwege laten, ik hou niet van knapperige ui vandaar dat ik ze wel iets glazig bak. Laat dan de rode uien afkoelen op een bord.

Brokkel 50 gram blauwschimmelkaas in kleine stukjes.

Haal het deeg uit de kom, kneed het even licht door. maak dan van het deeg een grote bol en duw/druk deze voorzichtig plat, zodat er een ronde schijf van ca. 2 cm dik ontstaat. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bedek het met een licht ingevet, stuk plastic (een opengeknipte plastic zak bijv.) laat het dan nog 1 uur op kamertemperatuur rijzen, = 2de rijs. Brood moet ongeveer in omvang verdubbelen, maar het moet wel een soort hele, dikke pizza blijven. Verwarm halverwege de 2de rijstijd alvast de oven voor op 180 graden.

Plastic zak verwijderen, leg dan de rode ui-ringen en de stukjes blauwschimmelkaas op het deeg en schuif dan de bakplaat iets onder het midden van de oven. Bak het brood in ca. 20 minuten goudbruin.

Haal dan de bakplaat uit de oven en laat het brood afkoelen op een rooster of serveer het lauwwarm. Wanneer je het brood in de koelkast bewaard kun je er de volgende dag nog lekker van genieten. Invriezen lukt ook prima.

Ik zeg proeven maar!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: