Plat brood met ui en blauwschimmelkaas

Plat brood met ui en blauwschimmelkaas

Wanneer je van hartig houdt en een echte kaasliefhebber bent, dan is dit plat brood met ui en blauwschimmelkaas echt iets voor jou. Het brood is heerlijk bij een glas goede wijn of serveer het tijdens een picknick of BBQ. Zowel koud als lauwwarm smaakt dit platte brood erg lekker.

Eenvoudig beginners recept

Veel ervaring met het bakken van brood heb je eigenlijk niet nodig, maar het mag natuurlijk wel. Neem desnoods (als het echt niet anders kan) een pak witbrood-mix. Liever niet, maar ik ben tenslotte ook ooit zo begonnen. Het draait bij dit brood vooral om de topping. Gebruik dus wél een goede blauwschimmelkaas, zoals bijvoorbeeld een Bleu d’Auvergne. Wil je een gezondere variatie vervang een deel van de tarwebloem door tarwemeel, maar ook spelt is zeker een optie. Dit plat brood met ui en blauwschimmelkaas is goed voor 4 á 6 personen.

Dat smaakt naar meer

Plat brood met ui en blauwschimmelkaas

10 mei 2014 / update augustus 2019

Benodigdheden voor 1 plat brood

Ingrediënten:

  • 250 gr tarwebloem
  • 4 gr instantgist
  • 5 gr bakkerszout
  • 15 gr roomboter, zacht
  • 0,5 el honing of andere zoetstof
  • 0,5 ei, losgeklopt
  • 140 gr melk

Topping:

  • 1 grote rode ui, in ringen
  • 50 gr blauwschimmelkaas van goede kwaliteit

Verder nog:

  • keukenweegschaal
  • kneedmachine (optioneel)
  • mengkom met deksel
  • scherp mes
  • snijplank
  • bakplaat
  • bakpapier

Plat brood met rode ui en Bleu d'Auvergne

Bereiding hartig plat brood

Lees eerst het recept zorgvuldig door en ga daarna aan de slag. Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn en weeg de ingrediënten af.

Deeg kneden:

Neem de mengkom van de kneedmachine en doe hier eerst alle droge ingrediënten (bloem, gist, zout) in. Mix ze daarna even snel door elkaar. Voeg dan de zachte roomboter, het halve losgeklopte ei, de honing en de melk op kamertemperatuur toe. Bevestig de kom aan de machine en zet deze aan op een lage stand (bijv. Kenwood met speciale deeghaak op stand 1). Je kunt het deegje ook met de hand kneden. Dat duurt dan een paar minuten langer.

Kneed in circa 9-10 minuten een elastisch deeg van de ingrediënten. Test het deeg door er een vliesje van te trekken. Scheurt het vliesje snel dan nog 1 minuut kneden en daarna weer testen. Blijft het vliesje lang heel dan is het deeg klaar. Maak van je deeg een bal en leg het in een met olie ingevette kom. Gebruik maar een heel, klein beetje olie anders beïnvloed dat het deeg straks teveel. Je brengt het aan zodat het deeg niet aan de kom blijft plakken. Dek de kom af met een deksel of een douchemutsje en zet het weg op een tochtvrije plaats op kamertemperatuur.

Eerste rijs:

Kamertemperatuur is nogal een rekbaar begrip. Ik bedoel daar circa 20 graden mee. In de zomer zal de temperatuur in huis iets hoger liggen dan in de winter. Is het een stuk warmer maak dan de rijstijden iets korter, is het kouder verleng ze dan. Houd de ontwikkeling van je deeg in de gaten, dat is belangrijker dan de wijzers van de klok.

Laat het deeg circa 60 minuten rijzen totdat het bijna in omvang is verdubbeld.

Topping voorbereiden:

Verwijder intussen de schil van de rode ui en snijd deze daarna in ringen. Ik heb de ui ringen, naar eigen voorkeur, eerst een klein beetje glazig gebakken in een koekenpan, maar je kunt dit ook achterwege laten. Laat de ui ringen na het bakken goed afkoelen op een bord.

Brokkel 50 gram blauwschimmelkaas in kleine stukjes. Dit kun je het beste met je handen doen of gebruik een desnoods een vork, maar maak de stukjes niet te fijn.

Deeg doorslaan en vormen:

Haal het deeg uit de kom, leg het op je werkblad en druk het zachtjes platter met je handpalmen, totdat een ronde of ovale, platte schijf van circa 2 cm dikte ontstaat. Let er op dat de deeglap nog wel makkelijk op je bakplaat past. Leg het deeg voorzichtig op de bakplaat en dek het af met een stuk licht ingevet plastic. Plaats de bakplaat op een tochtvrije plaat en op kamertemperatuur.

Tweede rijs en oven voorverwarmen:

Laat het deeg circa 60 minuten rijzen, totdat het bijna in omvang is verdubbeld.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Brood bakken in de oven:

Verwijder het stuk plastic en breng de topping aan. Verdeel eerst de rode ui ringen over het deeg en breng als laatste de stukjes blauwschimmelkaas aan.

Schuif dan de bakplaat iets onder het midden van de oven. Verlaag de oventemperatuur naar 180 graden en bak het brood in 18-20 minuten goudbruin.

Laat het brood na het bakken eerst goed afkoelen op een rooster of serveer het lauwwarm.

TIP: Wanneer je een restant van het brood goed verpakt in de koelkast bewaard, dan kun je er de volgende dag nog lekker van genieten. Invriezen lukt ook prima.

Ik zeg proeven maar!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Plat brood met ui en blauwschimmelkaas’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Geef een reactie: