Plat durumbrood met sesamzaadjes

Plat durumbrood met sesamzaadjes

Wij zijn dol op dit recept voor plat durumbrood met sesamzaadjes. Men noemt het ook wel Turks platbrood. Heel smaakvol en lekker veelzijdig. Eet het versgebakken bij een kom soep of een lekkere salade. Dit platte brood is tevens heel geschikt om in kleinere stukken te verdelen. Beleg ze daarna met rauwkost, gerookte kip, vleeswaren, geroosterde paprika’s of wat je maar wilt. 

Met dit eenvoudige recept zet ook jij in een handomdraai dit Turkse platbrood met durumbloem en sesamzaadjes op tafel.

Een andere mogelijkheid is om het brood doormidden te snijden en daarna als een pizza versieren. Even afbakken in de oven, onder de grill of op de bbq en smullen maar. Je kunt met dit recept twee grote, platte broden maken of meerdere kleinere exemplaren. Wil je eerst meer over durum tarwe of Triticum durum weten, klik dan even op de link. Durumbloem koop je vaak bij een korenmolen, een Turkse supermarkt of een natuurvoedingswinkel. Deze graansoort is beslist de moeite waard om eens te proberen.

Meer recepten met durum op mijn website

Plat durumbrood met sesamzaadjes

12 december 2012 / update 5 maart 2019

Benodigdheden voor 2 platte broden

Ingrediënten:

 • 250 gr tarwebloem
 • 250 gr durumbloem
 • 5 gr witte basterdsuiker
 • 7 gr gedroogde gist
 • 8 gr bakkerszout
 • 4 el olijfolie
 • 300 gr water

Topping

 • 1 ei, losgeklopt met 1 el water
 • sesamzaadjes, wit en zwart

Verder nog:

 • keukenweegschaal
 • mengkom(men) met deksel
 • kneedmachine
 • deegsteker
 • vork
 • siliconen kwastje
 • stukje plastic of omgekeerde bak
 • bakplaat of ovensteen
 • bakpapier (optioneel)
 • hittebestendig bakje voor stoom

Plat durumbrood met sesamzaadjesBereidingswijze plat brood met durum

Zet voordat je het deeg gaat maken eerst alle benodigdheden klaar op je werkblad. Weeg daarna alle ingrediënten zorgvuldig af. Lees vervolgens het recept eerst een keer goed door, dan kom je niet voor verrassingen te staan.

Deeg kneden en baktips

Neem de kom van de kneedmachine en doe hier eerst alle droge ingrediënten in, dus beide soorten bloem, bakkerszout, suiker en instantgist en mix ze goed door elkaar. Voeg daarna ook het water toe. Let op! de olijfolie gaat er nu nog niet bij! Bevestig de kom aan de machine en kneed het deeg 9 á 10 minuten. Als het goed is heb je nu een soepel en elastisch deeg gekregen. Test het deeg even door het maken van een vliesje (denk aan kauwgombellen blazen). Scheurt het deeg te snel kneed het dan vervolgens nog 1 minuut. Test het deeg opnieuw. Voeg daarna de olijfolie toe en zet de machine weer aan. Wanneer alle olie goed door het deeg is opgenomen, kun je de kneder uitzetten. Let op! Kneed niet te lang, want dan overkneed je het deeg en kun je er niets meer mee.

Eerste rijstijd

Bol het deeg op en leg het daarna in een ingevette kom. Dek het af met een deksel of gebruik een herbruikbaar douchemutsje. Laat het deeg vervolgens 30 minuten op kamertemperatuur rijzen totdat het volume is verdubbeld.

Doorslaan, vormen en tweede rijstijd

Haal het deeg uit de kom, leg het op je werkblad en kneed het vervolgens zachtjes door, zodat de luchtbelletjes zich door het deeg verspreiden. Dit noemt men doorslaan. Verdeel het deeg daarna in 2 gelijke stukken en bol ze lichtjes op. Dek het deeg af met een stukje plastic of een omgekeerde bak en laat het 10 minuten rusten.

Druk de beide bollen deeg met je handen plat en leg ze op het bakpapier. Druk nu met je vingertoppen allemaal deuken in het deeg. Bestrijk de bovenkant met het eimengsel en strooi er vervolgens nog wat zaadjes overheen. Dek het deeg weer af en laat het vervolgens 45 á 50 minuten op kamertemperatuur rijzen.

Oven voorverwarmen en bakken

Verwarm halverwege de tweede rijstijd de oven (eventueel met steen) voor op 220 graden. Plaats op de onderste richel de oven een rooster, daar kun je straks het hittebestendige bakje met kokend water op zetten om zo stoom te vormen.

BAKTIP: wanneer je de broden een- voor-een bakt, zet dan nu 1 bakplaat met deeg op een koele plaats. Het liefst in de koelkast. Het rijzen zal dan vertragen. Haal het deeg weer uit de koeling als het eerste brood gebakken is en deze in de oven kan. Bij mij passen er net 2 platte broden op een ovensteen. 

Schuif de eerste bakplaat met plat durumbrood met sesamzaadjes in het midden van de oven en plaats nu ook het bakje met een klein beetje kokend water erbij. Verlaag de oventemperatuur naar 200 raden. Bak de broden in 20 – 25 minuten goudbruin. Leg het brood na het bakken op een rooster en laat het goed afkoelen.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Plat durumbrood met sesamzaadjes’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Plat durumbrood met sesamzaadjes

4 gedachten over “Plat durumbrood met sesamzaadjes

 1. Al een paar keer gemaakt, de eerste keer had ik fout afgemeten en dus veel te veel deeg. Heb de ‘teveel’ opgebold en afgetopt met kruiden. Ik noem ze heksenbollen 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven