Plat durumbrood met sesamzaadjes

Plat durumbrood met sesamzaadjes

Dit plat durumbrood met sesamzaadjes, ook wel Turks brood, is een bijzonder lekker, luchtig brood en heel makkelijk te maken. De smaak is verrassend anders door het gebruik van durum bloem. Dit recept is zeker een blijvertje! Snijd of breek het brood in kleine stukken en zet het in combinatie met allerlei soorten kaas, vlees, vis, etc. op tafel. Iedereen kan dan zelf kiezen. Wil jij dit brood maken? In dit artikel vind je het recept.

Plat durumbrood met sesamzaadjes

12 december 2012

Ingrediënten

 • 300 ml water
 • 1 tl basterdsuiker
 • 2 tl gedroogde gist
 • 4 el olijfolie
 • 1 tl (bakkers)zout
 • 500 gr durum-bloem (of 250 gr tarwebloem + 250 gr durum-bloem)

Topping

 • bestrijken met een mengsel van geklopt ei + wat melk
 • bestrooien met sesam- of nigella-zaadjes

Benodigdheden

 • bakplaat bekleed met bakpapier of een grote, platte, stenen, terra cotta schotel (Ikea € 1,99)
 • oud, metalen, bakblik voor onderin de oven met klein beetje kokend water erin (damp)

Bereidingswijze plat durumbrood

Roer de meel, suiker, zout en gist goed door elkaar. Meng het water en de olijfolie erdoorheen. Kneed de ingrediënten ongeveer 7 tot 10 minuten in de kneedmachine (Kenwood), totdat er een soepel en elastisch deeg is ontstaan.

Leg het deeg in een licht, ingevette kom en dek het af met een wegwerp douchemutsje of een vochtige theedoek. Laat het deeg 30 minuten op kamertemperatuur rijzen totdat het volume is verdubbeld. Indien het te koud in huis is, kun je het deeg eventueel in een lauwe oven laten rijzen op maximaal 35 graden.

Haal het deeg uit de kom en kneed het zachtjes door, zodat de luchtbelletjes zich door het deeg verspreiden. Verdeel het deeg in twee porties en vorm er platte broden van. Leg beiden op bakpapier, bestrijk ze met het eimengsel en bestrooi ze met zaadjes. Laat het deeg afgedekt nog ongeveer 50 minuten op kamertemperatuur rijzen.

Verwarm ondertussen de oven, inclusief de terracotta schotel (als je die hebt) voor op 230 graden. Plaats onderin de oven een oud metalen bakblik met een beetje heet water, voor je het brood in de oven schuift. Je kunt ook met een plantenspuit voorzichtig de binnenkant van de oven bevochtigen. Het waterdamp zorgt ervoor dat het deeg goed kan rijzen, zonder dat het scheurt.

Bak de broden een voor een in het midden van de oven, totdat de bovenzijde goudbruin is. Dit duurt ongeveer 30 minuten. Laat de broden afkoelen op een rooster.

TIP: denk je na het lezen van dit recept: dat gaat mij nooit lukken? Kijk dan even naar het volgende filmpje hoe je Turks brood maakt.

Het is makkelijk om dit brood te maken en ik weet zeker dat jij dit ook kunt. Mijn deeg van dit plat durumbrood met sesamzaadjes was iets minder slap en het recept is misschien niet helemaal hetzelfde, maar je krijgt een goed beeld van de werkwijze in het filmpje.

Ik zeg proeven maar!

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Een lekkere linzensoep met kokos smaakt heel goed bij dit brood!

3 comments on “Plat durumbrood met sesamzaadjes”

 1. Uit Paulines keuken schreef:

  Super leuk recept. Ik heb je even toegevoegd aan mijn blogroll 😉

 2. Xandra schreef:

  Leuk, dank je wel 🙂

 3. Sophie33 schreef:

  Ik heb het recept geprobeerd & het brood is de max! Super brood! ??

Geef een reactie: