Pompoenbrood bak je in de herfst

Pompoenbrood bak je in de herfst

Dit leuke en smakelijke pompoenbrood bak je in de herfst. Wat je allemaal niet met een portie brooddeeg, een satéprikker en een stukje rollade touw kunt doen. Ik heb voor een basis witbrood gekozen, maar je kunt natuurlijk ook voor bruin, volkoren of meergranen gaan. Of doe eens gek en verwerk er echte stukjes pompoen en –pitten in. Welke smaak het uiteindelijk wordt maakt niet uit, succes is verzekerd. Je maakt hiermee absoluut een goede sier op de ontbijttafel of tijdens de lunch.

Vier de herfst met:

Pompoenbrood bak je in de herfst

Vrijdag 11 oktober 2019

Pompoenbrood bak je in de herfst

Benodigdheden voor 1 pompoenbrood middelgroot

Ingrediënten brood:

 • 350 gr tarwebloem
 • 50 gr roggebloem
 • 6 gr (bakkers)zout
 • 6 gr instantgist
 • 240 – 250 gr water

Verder nog:

 • roggebloem voor op je werkblad en in het rijsmandje
 • olie voor in mengkom (rijzen deeg)
 • keukenweegschaal
 • mengkom
 • kneedmachine (optioneel)
 • deegschraper
 • rijsmandje, rond, circa 18,5 cm Ø, geschikt voor 500 – 750 gram deeg
 • kook- of slagerstouw, liefst wit
 • satéprikker, hout, gehalveerd
 • plastic zak of afsluitbare bak waar het rijsmandje in past (rijzen deeg)
 • lame of scherp mesje
 • bakpapier
 • schietplankje (optioneel)
 • pizzasteen of bakplaat
 • stoomfunctie oven of hittebestendig bakje
 • rooster

Tip: Wanneer je geen rijsmandje hebt, dan kun je er zelf een maken van bijvoorbeeld een zeef of vergiet. Leg er vervolgens een dunne, schone doek in (die zonder wasmiddel gewassen is, anders gaat je brood daar naar ruiken en smaken). Strooi ook hier eerst een dun laagje roggebloem in voordat je het deeg erin legt.

Pompoenbrood bak je in de herfst

Bereidingswijze pompoenbrood bak je in de herfst

Lees eerst het recept helemaal goed door voordat je aan de slag gaat. Verzamel dan alle benodigdheden en plaats ze overzichtelijk bij elkaar op je werkblad. Weeg vervolgens de ingrediënten nauwkeurig af.

Deeg kneden:

Ik heb het deeg voor dit pompoenbrood met de hand gekneed, omdat je zo het beste leert hoe je deeg reageert. Maar met een gewone kneedmachine gaat het ook. Deze hoeveelheid is waarschijnlijk te weinig voor een spiraalkneder. Oplossing: verdubbel de ingrediënten en bak 2 broden.

Met de hand kneden is circa 15 – 20  minuten, machinaal ongeveer 10 minuten.

Doe alle droge ingrediënten voor het brood in een mengkom of in de bak van de kneedmachine. Roer alles daarna door elkaar. Voeg dan het water toe.

Optie 1, met de hand: meng eerst alle ingrediënten met de steel van een pollepel of met de hand door elkaar totdat al het vocht goed is opgenomen, haal het deeg vervolgens met een deegschrapper uit de kom en leg het op je werkblad. Kneed er vervolgens een soepel en elastisch deeg van.

Optie 2, machinaal:  zet de kneedmachine aan op een lage stand en kneed er een soepel en elastisch deeg van.

Vliesje trekken en eerste rijs:

Trek een dun vliesje van je deeg. Denk aan kauwgombellen blazen. Wanneer het snel scheurt dan moet je nog iets langer kneden en daarna wederom controleren. Als het deeg voldoende gekneed is kun je er een bal van maken. Leg het deeg in een lichtjes met olie ingevette mengkom, dek de kom daarna af en zet het weg op een tochtvrije plek. (Bij ons was het die dag 18,5 graden in de keuken.)

Laat het deeg nu circa 60 minuten rijzen.

Prepareer intussen je rijsmandje door er een dun laagje roggebloem in te strooien. Ik gebruik hiervoor een bol theezeefje, dat werkt super.

Deeg doorslaan, opbollen en tweede rijs:

Strooi desgewenst eerst een klein beetje roggebloem op je werkblad en haal daarna het deeg uit de kom. Duw het zachtjes wat platter, zodat de grote luchtbellen zich omvormen in kleinere. Dit heet doorslaan. Bol het deeg vervolgens op en laat het 5 minuten relaxen. Plaats er een omgekeerde mengkom overheen, dan kan het deeg niet uitdrogen.

Bol het deeg daarna nog een keer op. Breng een dun laagje roggebloem op de buitenkant aan en leg de bal/ boule met de navel/ sluiting naar boven in het rijsmandje. Schuif het rijsmandje in een grote plastic zak of een afsluitbare box.

Laat het deeg nu circa 30 minuten rijzen op kamertemperatuur.

Oven voorverwarmen:

Verwarm intussen de oven, inclusief pizzasteen of bakplaat, voor op 230 graden. En controleer meteen of er nog voldoende water in het reservoir van de oven zit voor de stoomfunctie of gebruik straks het hittebestendige bakje met water.

Pompoenbrood bak je in de herfst

Touwtjes aanbrengen en derde rijs:

Maak intussen de touwtjes gereed. Knip 4 lange stukken draad af. Ze moeten ruim om de deegbal heen passen. Leg de touwtjes parallel en maak 1 knoop precies in het midden van de lengte. Als het goed is zitten ze nu allemaal aan elkaar vast.

Haal de verpakking van het rijsmandje, laat het deeg er nog inzitten! Leg de knoop in het midden van het deeg en verspreid de 8 stukken draad over de cirkel. Je ziet op de foto hierboven hoe ik dat gedaan heb.

Leg dan voorzichtig een vel bakpapier overheen en vervolgens een platte bakplaat, deegschieter of eventueel een snijplank. Keer het geheel in een keer om en zorg ervoor dat alles op zijn plek blijft zitten. Verwijder daarna het rijsmandje. Prik de satéprikker in het midden van het deeg. Hij moet goed vast zitten. Knoop daarna de touwtjes die recht tegenover elkaar liggen, in paren, aan het stokje vast ( zie een van de foto’s) Trek de touwtjes niet te strak aan, want het deeg gaat nog rijzen. Ze moeten zachtjes tegen het deeg rusten zonder inkepingen te maken. Dek het deeg af met een plastic zak of een omgekeerde krat en laat het nog 25 – 30 minuten rijzen.

Pompoenbrood bakken in de oven:

Haal de verpakking van het deeg. Je kunt nu met een lame of een scherp mesje het gewenste patroon in het deeg snijden. Schuif het pompoenbrood inclusief bakpapier vervolgens op de ovensteen of bakplaat. Verlaag de temperatuur naar 210 graden en zet de stoomfunctie aan (of gebruik een hittebestendig bakje met een klein beetje water). Verlaag na 15 minuten de temperatuur naar 180 graden en zet de stoomfunctie uit. Bak het pompoenbrood daarna nog circa 15 – 20 totdat het goudbruin is. (De totale baktijd is dus circa 30 – 35 minuten.)

Leg het brood na het bakken op een rooster en laat het goed afkoelen. Daarna kun je de touwtjes en eventueel de satéprikker verwijderen.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Pompoenbrood bak je in de herfst’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Pompoenbrood bak je in de herfst

3 gedachten over “Pompoenbrood bak je in de herfst

  1. Beste Liduin, Dit keer wilde ik het toegankelijk houden en heb voor een basisrecept gekozen. Er staan tenslotte al genoeg broden met pompoen erin op mijn website 😉 Gr. Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven