Proef de herfst met deze 9 recepten

Proef de herfst met deze 9 recepten

Proef de herfst met deze 9 recepten. Het zal je vast niet ontgaan zijn, het is herfst. Het is buiten een stuk frisser, dan een paar weken geleden. Als het zonnetje zich laat zien kan het nog redelijk aangenaam zijn. Maar wanneer de gouden bol zich achter de wolken schuil houdt, voel je heel goed dat de zomer echt voorbij is. Dat wordt weer regelmatig fietsen tegen de wind in en met een beetje pech kom je ook nog met een nat pak op je eindbestemming aan.

Als de weerman loog, bedenk dan: ‘tussen de druppels door was het droog’.’

Proef de herfst met deze 9 recepten

Dinsdag 25 september 2018

Ondanks alle wind en nattigheid heeft de herfst ook zo zijn charme. Ik ben dol op dit jaargetijde. De bladeren verkleuren prachtig, de meest fraaie paddenstoelen verschijnen en allerlei smakelijk boomvruchten vallen op de grond. In het bos is er veel te ontdekken en te verzamelen. Dus doe je wandelschoenen of laarzen aan en ga op pad. Laat je verrassen door al dat moois dat moeder natuur ons te bieden heeft.

Nu de duisternis steeds vroeger invalt, verplaatst het buitenleven zich naar binnen. We kunnen en mogen weer genieten van verwarmende soepen en voedzame baksels. Pompoenen, appels en peren zijn vol op verkrijgbaar. De walnoten, hazelnoten en tamme kastanjes liggen voor het oprapen. En wellicht kun je binnenkort zelfs ook al de eerste duindoornbessen plukken. Wat je van al deze heerlijk ingrediënten kunt maken, lees je hieronder.

Ga wildplukken en proef de herfst

Duindoorn of Hippophae rhamnoides

Duindoorn of Hippophae rhamnoides vind je vooral voor in kalkrijke duinen. De struik is goed bestand tegen droogte, zout en het stuiven van het zand. De bessen zijn eigenlijk te zuur om zo te eten. Ze bevatten veel vitamine A, C, E, plantensterolen & allerlei mineralen.

Tamme kastanje of Castanea sativa

Niet alle kastanjes zijn eetbaar! Alleen de tamme variant in het Latijn Castanea sativa genaamd. Op de foto’s kun je zien dat de tamme kastanje er totaal anders uitziet dan een gewoon exemplaar. Door de stekels is het rapen van deze Castanea sativa’s vaak wel een prikkelig werkje. Een paar handschoenen is beslist geen overbodige luxe, maar ik moest het helaas zonder doen.

Tamme kastanjebrood

Dit recept voor ‘kastanjebrood met een voordeeg’ is gebaseerd op de ‘Pane Marocca’ uit Italië. Robèrt van Beckhoven vertelde erover in deel 3 van het televisieprogramma ‘Brood’ (omroep MAX). Mijn nieuwsgierigheid werd direct gewekt. Over dat brood wil ik meer weten. Beter gezegd; dat brood wil ik proeven. Er zijn dan twee opties a. koffer pakken en afreizen naar Italië of b. het zelf proberen te bakken. Ik ben maar voor het laatste gegaan, hoewel de eerste mogelijkheid ook wel heel verleidelijk is

Bak lekkernijen met appels en peren

Stoofpeertjes cake

Deze cake is bij toeval ontstaan. Ik ging een rondje door de voorraad- en koelkast gegaan. Daar kwam ik nog een paar stoofpeertjes tegen. Zou je die ook door een cake beslag kunnen doen? Op internet kon ik niet zo snel iets vinden, dus heb ik op goed geluk maar wat door elkaar gemixt. Nou de smaak stoofpeertjes cake met pecannoten viel absoluut niet tegen. Het is erg lekker zelfs! Dit recept gaat in de map met: √ Goedgekeurd.

Appelstrudels

De apfelstrudel die je in bijvoorbeeld Duitsland of Oostenrijk eet wordt meestal van filodeeg gemaakt. Vaak serveren ze er warme vanille saus bij. Filodeeg bestaat uit hele dunne, bijna transparante vellen deeg die redelijk snel scheuren en uitdrogen. Daarom gebruik ik deze keer bladerdeeg. Het werkt makkelijk, snel en deze strudels smaken minstens zo lekker. Eet ze bij een kop thee of koffie, serveer ze met een bolletje vanille ijs of als onderdeel van een High Tea.

Appelmoesbrood

Ik heb voor een potje appelmoes zonder toegevoegde suiker gekozen. Het stond toch in de kast. Je kunt natuurlijk ook eerst een paar verse appels omtoveren in appelmoes. Wanneer je zelf appelmoes maakt houd je de klokhuizen en een berg schillen over. Wist je dat je hiermee een fantastisch fruit-gistwater kunt maken. Gistwater is een prima vervanger voor commerciële gist. Hier lees je er alles over: ‘Zelf gistwater van fruit maken’. Zo verspil je niets. Vergeet niet om de appels eerst goed af te wassen.

Proef de herfst met pompoen en pitten

Pompoensoep en – brood

De Uchiki Kuri is een Japanse Hakkaido pompoen. De jonge pompoenen zijn eerst fel geel van kleur, maar verkleuren naar oranje als ze rijp en oogstklaar zijn. Het vruchtvlees is geeloranje en buitengewoon rijk aan vitamines en mineralen. De Uchiki Kuri heeft een ietwat zoete en nootachtige smaak. Je kunt deze pompoenen vaak wel tot in maart bewaren.

Glutenvrij brood

Dit recept is gebaseerd op het toevoegen van psylliumvezels van het merk ‘Lindroos Fiber Husk’. Deze psylliumvezels bestaan uit 100% vlozaad. Door de schilletjes van de vlozaden heel fijn te malen krijg je psylliumpoeder of te wel psylliumvezels. Er zijn ook andere voedingsvezels te koop, zoals appelvezels en suikerbietvezels. Maar deze bevatten niet de ‘plakkende’ eigenschap die psyllium wel heeft. Ze zijn onderling dus niet uitwisselbaar!

IK ZEG PROEVEN MAAR! 

 

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Proef de herfst met deze 9 recepten’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD

Proef de herfst met deze 9 recepten

2 gedachten over “Proef de herfst met deze 9 recepten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven