Rode bieten desembrood

Rode bieten desembrood 1

Leuk zo’n nieuwe uitdaging. Wat te doen met verse bietjes? Je kunt een smakelijk rode bieten desembrood bakken bijvoorbeeld. Ik heb al eens eerder Bietjes-walnoten-spelt muffins gemaakt en ik wilde weten of bieten-desem-brood ook lekker zou zijn. Zal ik dan maar meteen verklappen dat het zo is?! Het brood heeft een knapperige korst en zacht desem kruim met een lichtzoete bieten smaak. De volgende keer ga ik eens appel en/of walnoten aan het deeg toevoegen en er mag best nog iets meer biet in.

Reactie op Facebook over het Rode bieten desembrood

Op Facebook liet Chris W. mij weten wel een bieten-boterham belegd met haring & crème fraîche en/of één met geitenkaas & walnoten te willen proberen. Bedankt voor het goede idee Chris. Super!

Het deeg van het rode-bieten-desem-brood wordt knalroze, maar na het bakken en snijden zie je daar helaas niet zoveel meer van terug. Alleen de korst behoud enigszins zijn kleur. Een wonderbaarlijk fenomeen vind ik zelf. Maar ach .. die rode stukjes staan ook best schattig. En het gaat tenslotte om de smaak niet waar. Ik vraag mij af of die kleurverandering ook bij rode-bieten-gist-brood zal plaats vinden? Hmmm … ik voel een nieuw project aan komen waaien.

Rode bieten desembrood

5 juli 2014

Ingrediënten:

  • 400 gr tarwebloem
  • 8,5 gr bakkerszout
  • 160 gr grofgeraspte rauwe rode biet (+- 1 grote of 2 kleinere exemplaren)
  • 220 gr. tarwedesem
  • 200 ml water
  • 1 el olijfolie

Verder nog:

  • grote plastic zak
  • deegschraper (optioneel)
  • wat roggebloem of -meel voor in het rijsmandje
  • rijsmand, pitriet
  • oven(pizza)steen
  • oud bakblikje, om onderin de oven te zetten om stoom te creëren

Rode bieten desembrood 2

Bereiding rode bieten desembrood

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn.

Maak de verse bieten schoon, schil ze en rasp ze daarna grof.

Doe tarwebloem en het bakkerszout in een kom en roer deze ingrediënten goed door elkaar. Neem een andere schaal en meng daar het water en desem in, goed mengen. Voeg dan het natte mengsel bij het droge en meng goed, totdat de bloem al het water heeft opgenomen.

Voeg dan de bieten stukjes toe en kneed het mengsel ca. 10 min. in de kneedmachine met speciale kneedhaak (Kenwood) op stand 1. Als het goed is, is er nu een soepel deeg ontstaan. Test dit nog even voor alle zekerheid met een klein stukje deeg. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Als het niet scheurt is het deeg klaar en kun je er een bal vormen. Scheurt het vliesje te snel, kneed het deeg dan nog 2 of 3 minuten. Leg het vervolgens in een licht ingevette kom. Dek deze af met een plastic zak en laat het op kamertemperatuur ongeveer 1 á 1 1/2 uur rijzen.

Strooi wat roggebloem/meel in het rijsmandje. Haal het deeg uit de kom, kneed het lichtjes door en vorm weer een bal, strooi hier een beetje meel over en leg het met de goede kant naar beneden, in het mandje. Strooi ook nog wat meel over de bovenzijde van het deeg. Schuif het mandje in een grote plastic zak, een beetje opgeblazen. Laat het deeg voor de tweede maal rijzen op kamertemperatuur, dit keer 4 á 6 uur. Het ligt er een beetje aan hoe warm het in huis is.

Tip: Het deeg van dit rode-bieten-desem-brood is iets lastiger te vormen, omdat het wat slapper en kleveriger is. Ik heb een deegschrapertje gebruikt om het deeg tot een bal te vouwen en een beetje roggebloem/meel op het werkblad en mijn handen.
Verwarm de oven, met daarin de pizzasteen, voor op 220 graden.Plaats daarna het oude bakblikje, met een half kopje water er in, onderin de oven. Kiep het mandje voorzichtig op een pizzaschep of direct op de oven(pizza)steen.

Snij het deeg, met een scherp mesje of een lame, in. Zodat het niet gaat scheuren op ongewenste plaatsen tijdens het laatste rijsproces in de oven. Verlaag de oventemperatuur na 5 minuten tot 200 graden. Bak het brood in ongeveer 40 tot 45 minuten gaar. Klop ter controle even op de onderkant van het brood, het moet hol klinken. Laat het brood goed afkoelen op een rooster, voordat je het gaat snijden.

Tip: Je kunt dit zelfgebakken rode bieten desembrood heel goed in de vriezer bewaren.

Ik zeg proeven maar!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: