Rozemarijnbrood met olijfolie

Rozemarijnbrood met olijfolie

Dit heerlijk geurende en smakelijke rozemarijnbrood met olijfolie past heel goed bij een kom warme (tomaten)soep. Maar combineert ook prima met een kaasfondue, kaasplankje, een ouderwetse stoofschotel en/of een goed glas wijn. Ik heb voor de halfvolkoren versie gekozen, maar je kunt natuurlijk ook alleen tarwebloem of speltbloem gebruiken. Wanneer je niet zo’n fan van rozemarijn bent, denk dan eens aan tijm, oregano, verse peper, knoflook, kaneel of misschien zelfs wel speculaas- of koekkruiden.

Rozemarijn

Rozemarijn of Rosmarinus officinalis is een groenblijvende heester uit het Middellandse Zeegebied. De plant bloeit van maart tot mei met kleine blauwwitte bloemen. De naaldachtige bladeren geuren heerlijk en worden daarom veel gebruikt in bad- en doucheproducten. Rozemarijn stimuleert de bloedsomloop en werkt bloeddrukverhogend bij een lage bloeddruk. Omdat de smaak nogal sterk is, moet je het met mate aan gerechten toevoegen. Deze heester is in Nederland meestal niet winterhard. Wanneer je rozemarijn in een pot kweekt dan kun je de plant bij vorst eventueel binnen zetten.

Rozemarijnbrood met olijfolie

Ingrediënten:

  • 80 gr tarwedesem (100% hydratatie)
  • 125 gr tarwe volkorenmeel
  • 125 gr tarwebloem
  • 140 gr water
  • 3,5 gr droge gist of 10 gr verse gist
  • 5 gr bakkerszout

Vulling:

  • 2 el olijfolie
  • 2 á 3 takjes verse rozemarijn, grofgehakt (of 1 tl gedroogde)

Verder nog:

  • bakplaat
  • bakpapier
  • deegroller
  • 2x mengkom
  • kneedmachine (optioneel)
  • keukenweegschaal
  • lamé of scherp mes
  • stuk plastic om het deeg af te dekken
  • oud bakblik voor onderin de oven (stoom)

 

Bereiding rozemarijnbrood met olijfolie

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn en weeg de ingrediënten alvast af en zet alles klaar.

Doe alle droge ingrediënten, behalve die voor de vulling, in een mengkom en roer alles goed door elkaar.

Schenk in de andere mengkom het desem en water en meng deze goed.

Voeg dan het natte mengsel aan het droge toe. Laat het deeg ongeveer 10 minuten kneden op stand 1 van de kneedmachine (Kenwood met speciale deeghaak). Als het goed is, is er nu een soepel deeg ontstaan. Test dit nog even voor alle zekerheid met een klein stukje deeg. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het deeg dan nog 1 minuut. Vorm een bal van het deeg en dek het af met een stukje plastic. Laat het deeg 30 minuten rijzen (1ste rijs).

Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap (maak het niet té groot) en bestrijk de bovenkant met 2 el olijfolie (of meer, net wat je smaak is). Maar laat de randen vrij anders kun je er geen brood meer van vormen, want door de olie plakt het deeg niet meer aan elkaar. Strooi hier de grofgehakte rozemarijn overheen. Rol het deeg op en vorm het tot een soort batard. Leg het deeg met de naad aan de onderzijde op de met bakpapier beklede bakplaat en leg er een stukje plastic over. Laat het deeg 30 minuten rijzen (2de rijs), snij het dan met een lamé of een scherp mes aan de bovenzijde in. Dek het deeg weer af en laat het nog 30 minuten rijzen op kamertemperatuur.

Schuif een (oude) bakplaat onder in de oven en verwarm de oven voor op 230 graden.

Giet vlak voordat je het brood in de oven zet 50 ml water op de hete bakplaat (giet het water absoluut niet op de bodem van je oven, want dan gaat deze stuk!). Schuif het deeg in de oven en verlaag de oventemperatuur naar 200 graden en bak het rozemarijnbrood met olijfolie in ongeveer 25- 30 minuten goudbruin.

Haal het brood uit de oven en laat het goed afkoelen op een rooster.

EET SMAKELIJK!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: